Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki alternator

Featured Replies

Napisano

witam. jaki alternator najlepiej kupić do astry f 1.6 8v 1991 rok?

Z jakiej firmy i gdzie? Tak aby był tani a dobry wink.gif

bo mniemam że ze szrotu za 100zł się nie opłaca za bardzo?

Napisano

> witam. jaki alternator najlepiej kupić do astry f 1.6 8v 1991 rok?

> Z jakiej firmy i gdzie? Tak aby był tani a dobry

> bo mniemam że ze szrotu za 100zł się nie opłaca za bardzo?

Najlepiej Bosch.

Ze szrotu opłaca się, ale najlepiej od razu wlutować nowe szczotki i zwracać uwagę na łożyska.

Napisano

albo ze szrotu, albo znajdż na allegro używkę, tylko zwracajac uwage na kilka szczegółów

-najlepiej bosch

-takie samo mocowanie jak u Ciebie

- takie samo koło pasowe

Napisano

> witam. jaki alternator najlepiej kupić do astry f 1.6 8v 1991 rok?

> Z jakiej firmy i gdzie? Tak aby był tani a dobry

> bo mniemam że ze szrotu za 100zł się nie opłaca za bardzo?

Za 150-170zł możesz zregenerować obecny. Wg mnie najlepsze wyjście.

Napisano

Tam, gdzie się takimi rzeczami zajmują, to mają już zregenerowane. Zdajesz swój, a odbierasz zregenerowany za dopłatą oczywiście.

Można też kupić jakiś zamiennik w podobnej cenie, który w gruncie rzeczy będzie pracował porównywalnie. Przecież do regeneracji alternatora nie kupią już oryginalnych podzespołów tylko zamienników z różnych półek cenowych, a że dziś liczy się zbyt i szybka kasa, także podzespoły będą Made in China.

Ja bym ryzykował jeszcze na szrocie. Wtedy będzie to duże prawdopodobieństwo, że będzie to oryginał. Ile pochodzi? Nie wiadomo. Ryzyko kupującego ale rozważyłbym tę opcję.

Napisano

Ja wolałem zregenerować swój, niż kupować coś ze szrotu co po włożeniu może okazać się szrotem, bo to jest kupowanie kota w worku. Jak ktoś nie ma pieniędzy na zakup oryginału, czy regenerowanego to lepiej kupić alternator chiński, niż kupować wyjęty i co gorsze, niesprawdzony alternator.

Moje zdanie: regenerować.

Napisano

Wiadomo, każdy ma swoje zdanie.

Na przykładzie rozrusznika jaki kupiłem jako najtańszy zamiennik ponad 3 lata temu.

Chciałem regenerować najpierw. Facet, który to robi powiedział że i tak nie zrobi go jak oryginalnie był. Kupiłem zamiennik. Działa już któryś rok bez najmniejszego problemu, a był 1/3 tańszy niż regeneracja starego rozrusznika.

Też myślałem, że szrot to szrot i nic poza tym. Dużo się zmieniło. Mają części i fajansowe i sprawdzone. Na dużych szrotach pracują ludzie, którzy wymontowane podzespoły sprawdzają (w tym przypadku alternator). Wszystko segregują na regałach i wg cen.

Ryzyko wpakowania się w bubel jest nieduże.

Ale tu już kupujący wybiera.

Jeden będzie regenerował, drugi kupi z szrotu, a inny pójdzie do ASO i kupi nowy.

Każdy wybór będzie dobry, jak dana część będzie działała jak powinna.

Napisano
  • Autor

myśle że kupię z lokalnego szrotu za 100zł . Jakby było coś nie tak to mi wymienią na inny... także niema ryzyka.

Ps. A na allegro kupowałem od autogalwas [email protected] - alternator okazał się nie sprawny i kazano mi go odesłać. Teraz nie mam ani pieniędzy anie alternatora. Także odradzam kupno na allegro.

Napisano

> Ps. A na allegro kupowałem od autogalwas [email protected] - alternator okazał się

> nie sprawny i kazano mi go odesłać. Teraz nie mam ani pieniędzy anie alternatora. Także

> odradzam kupno na allegro.

Chyba, że kupi się nowy. Wtedy ryzyka nie powinno być w ogóle.

Napisano

> Chyba, że kupi się nowy. Wtedy ryzyka nie powinno być w ogóle.

do Astry 1991 rok kupić nowy? Ryzyko dość spore. np. wartość auta się podwoi. Bez obrazy ale mając 95 rocznik co nieco o tym wiem wink.gif

Napisano

> do Astry 1991 rok kupić nowy? Ryzyko dość spore. np. wartość auta się podwoi. Bez obrazy ale mając

> 95 rocznik co nieco o tym wiem

Nowy zamiennik oczywiście, nie oryginał.

Ceny takich (MAXGEAR) wahają się w granicach 220-270zł. W sumie niedrogo.

Napisano

> Nowy zamiennik oczywiście, nie oryginał.

> Ceny takich (MAXGEAR) wahają się w granicach 220-270zł. W sumie niedrogo.

OK, bez obrazy ale to pewnie z 20% wartości jego auta ...

Napisano

> OK, bez obrazy ale to pewnie z 20% wartości Twojego auta ...

Mowa o nowym zamienniku alternatora gdyby chciał sobie kupić nowy, a nie o wartości auta bo w to nie wnikam.

Napisano

> Mowa o nowym zamienniku alternatora gdyby chciał sobie kupić nowy, a nie o wartości auta bo w to

> nie wnikam.

Alternator firmy Lauber w IC kosztuje 176zł, przy odrobinie szczęścia sprzedawca da zniżkę, więc będzie jeszcze taniej grinser006.gif

Napisano

> Alternator firmy Lauber w IC kosztuje 176zł, przy odrobinie szczęścia sprzedawca da zniżkę, więc

> będzie jeszcze taniej

Tego nie sprawdziłem ile w IC kosztuje. Ale jeśli mają to na stanie faktycznie i za tyle to szkoda w tej sytuacji bawić się w regenerację, a tym bardziej w szrot tylko od razu bym jechał do IC.

Napisano

> Tego nie sprawdziłem ile w IC kosztuje. Ale jeśli mają to na stanie faktycznie i za tyle to szkoda

> w tej sytuacji bawić się w regenerację, a tym bardziej w szrot tylko od razu bym jechał do IC.

Tylko że ten co podałem to 65A, a o ile wiem to 70A były w tych 1.6 8v.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.