Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na temat DRS w F1.

Featured Replies

Napisano

Fragment wywiadu z Kubica. Jakze bliska mi jest jego filozofia.

Quote:

P: Wyprzedzanie jest najbardziej ekscytującym z elementów F1...

RK: W F1 wyprzedzanie jest bardzo trudne. W ostatnich latach oglądaliśmy takich manewrów kilka. Mówię o tych prawdziwych wyprzedzaniach...

P: Jesteś przeciwnikiem DRS?

RK: To tak jakby ścigali się sprinterzy i jeden z nich miał wiatr w twarz a drugi silny wiatr w plecy dzięki jakiemuś wiatrakowi. Czy to ma sens? To prawda, że ludzie lubią wyprzedzania, ale gdzie są te manewry przy zablokowanych kołach? Teraz wszyscy czekają tylko na moment by móc wcisnąć guzik i wyprzedzać. DRS blokuje ataki przed punktem aktywacji, bo potem przez DRS i tak straci się pozycję. W efekcie do wyprzedzać dochodzi tylko na prostych. Według mnie to sprzeczność. Wolałbym widzieć mniej manewrów, ale za to prawdziwych wyprzedzań.

Co na ten temat mysla inni kierowcy? Czy znajdzie sie chociaz jeden, ktory jest zwolennikiem DRS?

Napisano

> Co na ten temat mysla inni kierowcy? Czy znajdzie sie chociaz jeden, ktory jest zwolennikiem DRS?

Tak się porobiło w F1 w poprzednich latach, że obserwowaliśmy często karawanę jadącą od startu do mety. Wszyscy modlili się o deszcz zlosnik.gif

Więc dołożono DRS i lekkościerne oponki.

Mamy więc cyrk. Stawka zmienia się z minuty na minutę, bo a to komuś oponki się skończą, a to znów ktoś włączy i skutecznie wykorzysta DRS na prostej facepalm[1].gif

Napisano
  • Autor

> Tak się porobiło w F1 w poprzednich latach, że obserwowaliśmy często karawanę jadącą od startu do

> mety. Wszyscy modlili się o deszcz

> Więc dołożono DRS i lekkościerne oponki.

> Mamy więc cyrk. Stawka zmienia się z minuty na minutę, bo a to komuś oponki się skończą, a to znów

> ktoś włączy i skutecznie wykorzysta DRS na prostej

Problemem sa obiekty, gdzie trudno wyprzedzac.

Opony to dobry krok, ale regulamin nakazujacy uzycie obydwu mieszanek jest idiotyczny.

Napisano

wszystko przez bolidy bardzo rozwinięte aerodynamicznie - teraz trudno się utrzymać blisko za innym bolidem, a co za tym idzie to także wyprzedzić sick.gif

Napisano

> Co na ten temat mysla inni kierowcy? Czy znajdzie sie chociaz jeden, ktory jest zwolennikiem DRS?

RK ma rację, że nie jest to do końca sprawiedliwie. Jest to jednak jakaś proteza tego co powinno być na torze.

A jak czasem widać, DRS nie gwarantuje powodzenia w wyprzedzaniu. Kierowca wolniejszy może utrudniać wyprzedzanie, odpowiednio zwalniając przed ostatnim zakrętem przed prostą DRS, później dodając szybko gazu tak, aby goniący go odpadł na tyle daleko, że nie dogoni go nawet z DRS ok.gif

Wyścigi z ciągnącą się procesją były zwyczajnie nudne oslabiony.gif

Zgadzam się, że wymóg stosowania dwóch mieszanek jest durny.

A tak na koniec, to RK jakoś nie zapadł mi w pamięć jako kierowca wybitnie wyprzedzający. Ja go pamiętam jako kierowcę dobrze jeżdżącego technicznie, potrafiącego uzyskiwać dobre czasy, lepsze niż kolega z zespołu. Coś jak Vettel.

Daleko mu było do Hamiltona, który potrafi wyprzedzać nawet po piachu.

Napisano

> A tak na koniec, to RK jakoś nie zapadł mi w pamięć jako kierowca wybitnie wyprzedzający. Ja go

> pamiętam jako kierowcę dobrze jeżdżącego technicznie, potrafiącego uzyskiwać dobre czasy,

> lepsze niż kolega z zespołu. Coś jak Vettel.

> Daleko mu było do Hamiltona, który potrafi wyprzedzać nawet po piachu.

No może oprócz Singapuru, gdzie pod koniec wyścigu zmienili mu oponki na świeże smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.