Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wbicie gazu w dowód

Featured Replies

Napisano

witam panowie mama problem kupiłem auto z już zamontowaną instalacją lpg ale nie ma wpis w dowodzie panowie i jak teraz ugryśc ten temat żeby było legalnie ?? jak załątwić homologacje bo u mnie gazownicy w okolicy nie chca podejmnąc sie takiego czegoś . instalacja sekwencyjna prawie nowa kme NEVO . widziałem ogłoszenie na allegro ze załatwi homologacje ale nie wiem czy to nie podejrzane jaka pewnośc . ma ktoś namiary na jakiegoś sprawdzonego gościa i zaufanego który wystawił by fakture na montarz i homologacje ??

Napisano

> panowie i jak teraz ugryśc ten temat żeby było legalnie ??

Legalnie, to będzie od nowa. Wszystkie inne rozwiązania są w najlepszym przypadku półlegalne.

Napisano

> instalacja sekwencyjna prawie nowa

> kme NEVO

Jeśli jest prawie nowa to jest szansa, że montował ją jakiś zakład i wystawił papiery, przesłuchaj poprzedniego właściciela czy nie ma papierów, albo gdzie montował, tam gdzie montował powinni wystawić Ci duplikaty.

Inna opcja to zadzwonić do KME, może po nr rejestracyjnym lub VIN będą wstanie ustalić kto montował tą instalację i jakoś pomóc.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Legalnie, to będzie od nowa. Wszystkie inne rozwiązania są w najlepszym przypadku półlegalne.

OT > Czy można legalnie samemu zmienić zbiornik LPG na nowy, czy też wymagane jest aby uczynił to zakłada mający do tego uprawnienia? Chodzi o kończącą się homologację starego zbiornika.

I czy w tej sytuacji wymianie podlega sam zbiornik czy również wielozawór?

Z góry dzięki za odpowiedź,

pozdrawiam,

Griba

Napisano

Quote:

OT > Czy można legalnie samemu zmienić zbiornik LPG na nowy, czy też wymagane jest aby uczynił to zakłada mający do tego uprawnienia? Chodzi o kończącą się homologację starego zbiornika.

W praktyce nie poproszono mnie przy żadnym przeglądzie o wyciąg ze świadectwa sposobu montażu instalacji(wymaganej przy rejestracji) a o sam wyciąg homologacji butli(w której nie ma nic o montażu). W pewnym sensie masz odpowiedź, nie wiem czy któryś autoryzowany warsztat wystawi zarówno homologację na butlę jak i nowy wyciąg ze sposobu montażu instalacji w której wpisze nową butlę, niech wypowie się ktoś kto taki manewr robił

Napisano

Ja zbiornik zmieniałem sam dwa lata temu. Papierów nikt na to nie chciał. Oczywiście standardowo na przeglądzie jest potrzebny dokument zbiornika.

Co do wielozaworu, to jego typ musi być podany w dokumencie zbiornika. Na pewno nie można żenić wielozaworu starego typu (bez elektrozaworu) ze zbiornikiem wykonanym zgodnie z nowymi przepisami. Pytanie, czy po 10 latach wszystko będzie w nim sprawne, o ile oczywiście będzie to wielozawór nowego typu?

Napisano

Dzięki za informację.

W takim razie kupię zapewne zbiornik z zaworem.

Pozdrawiam,

Griba

> Ja zbiornik zmieniałem sam dwa lata temu. Papierów nikt na to nie chciał. Oczywiście standardowo na

> przeglądzie jest potrzebny dokument zbiornika.

> Co do wielozaworu, to jego typ musi być podany w dokumencie zbiornika. Na pewno nie można żenić

> wielozaworu starego typu (bez elektrozaworu) ze zbiornikiem wykonanym zgodnie z nowymi

> przepisami. Pytanie, czy po 10 latach wszystko będzie w nim sprawne, o ile oczywiście będzie

> to wielozawór nowego typu?

Napisano

> Quote:

> OT

> W praktyce nie poproszono mnie przy żadnym przeglądzie o wyciąg ze świadectwa sposobu montażu

> instalacji(wymaganej przy rejestracji) a o sam wyciąg homologacji butli(w której nie ma nic o

> montażu). W pewnym sensie masz odpowiedź, nie wiem czy któryś autoryzowany warsztat wystawi

> zarówno homologację na butlę jak i nowy wyciąg ze sposobu montażu instalacji w której wpisze

> nową butlę, niech wypowie się ktoś kto taki manewr robił

Potwierdzam.

U mnie podobnie bylo .. pomylily mi sie kwity i zamiast homologacji butli zabralem ze soba kwity swiadectwa od montazu.

Koles ze stacji odeslal mnie na drugi krag ... przyjechalem z kwitem od butli ... i nie bylo problemu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.