Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Druga osoba do ubezpieczenia celem nabywania zniżek

Featured Replies

Napisano

Czy jeżeli chcę dopisać żonę do ubezpieczenia auta żeby nabywała zniżki w ubezpieczeniach (ja mam max zniżek, żona żadnych) to muszę ją dopisać również jako współwłaściciela auta w DR?

Czy wystarczy we wniosku ubezpieczeniowym u ubezpieczyciela?

Napisano

> Czy jeżeli chcę dopisać żonę do ubezpieczenia auta żeby nabywała zniżki w ubezpieczeniach (ja mam

> max zniżek, żona żadnych) to muszę ją dopisać również jako współwłaściciela auta w DR?

> Czy wystarczy we wniosku ubezpieczeniowym u ubezpieczyciela?

A nie jest tak że żona z automatu przejmuje zniżki męża? Gdzieś coś takiego obiło mi się o uszy... :> Czy tylko urban legend?

Napisano
  • Autor

> A nie jest tak że żona z automatu przejmuje zniżki męża? Gdzieś coś takiego obiło mi się o uszy...

> Czy tylko urban legend?

Coś takiego czytałem ale wolę potwierdzić u źródła wszystkich mądrości ( czyli tu zlosnik.gif ).

Napisano

> Czy jeżeli chcę dopisać żonę do ubezpieczenia auta żeby nabywała zniżki w ubezpieczeniach (ja mam max zniżek, żona żadnych) to muszę ją dopisać również jako współwłaściciela auta w DR? Czy wystarczy we wniosku ubezpieczeniowym u ubezpieczyciela?

Polisa jest wystawiana zgodnie z DR - więc pozostaje darowizna na rzecz żony jakiejś części pojazdu, dopisanie właściciela do DR i wtedy ubezpieczenie już zgodnie z DR.

Napisano

> A nie jest tak że żona z automatu przejmuje zniżki męża? Gdzieś coś takiego obiło mi się o uszy...

> :> Czy tylko urban legend?

Może z urzędu u jakiegoś ubezpieczyciela konkretnego? Bo tak całkiem z urzędu to nigdy o czymś takim nie słyszałem.

Napisano
  • Autor

> Polisa jest wystawiana zgodnie z DR - więc pozostaje darowizna na rzecz żony jakiejś części

> pojazdu, dopisanie właściciela do DR i wtedy ubezpieczenie już zgodnie z DR.

Hmm, chyba nie muszę robić darowizny żonie. Nie mamy rozdzielności majątkowej.

Poza tym przy samochodach firmowych (w leasinu) w DR jest leasingodawca a ubezpieczam ja (osoba fizyczna) i mi lecą zniżki. A nie jestem (na czas leasingu) wpisany w DR. Jestem użytkownikiem a nie właścicielem.

To mnie właśnie zastanawia i dlatego pytam. Czy żona musi być w DR czy nie. Mi się wydaje że nie musi ale właśnie 'wydaje' zlosnik.gif

Napisano

> Hmm, chyba nie muszę robić darowizny żonie. Nie mamy rozdzielności majątkowej.

Musisz. Auto rejestruje się zgodnie z umową kupna, fakturą itp. - jeżeli kupisz sam - żony nie "dopiszesz" w WK, bo nie ma ku temu żadnej podstawy.

> Poza tym przy samochodach firmowych (w leasinu) w DR jest leasingodawca a ubezpieczam ja (osoba fizyczna) i mi lecą zniżki. A nie jestem (na czas leasingu) wpisany w DR. Jestem użytkownikiem a nie właścicielem.

Na jakiej podstawie lecą te zniżki, skoro polisa jest na kogoś innego wystawiona?

> To mnie właśnie zastanawia i dlatego pytam. Czy żona musi być w DR czy nie. Mi się wydaje że nie musi ale właśnie 'wydaje'

Z punktu widzenia ubezpieczyciela Ty, to Ty a Twoja żona to Twoja żona. Dlaczego miałaby nabywać automatycznie zniżki niewiem.gif

Napisano

>więc pozostaje darowizna na rzecz żony jakiejś części pojazdu

Żony nie ma w DR ani umowie KS a jest współwłaścicielem w połowie bo nie mamy rozdzielności majątkowej. Czyż nie? Więc powinny jej lecieć zniżki.

Napisano

> Żony nie ma w DR ani umowie KS a jest współwłaścicielem w połowie bo nie mamy rozdzielności majątkowej. Czyż nie? Więc powinny jej lecieć zniżki.

Ale żona nie istnieje dla TU a właścicielem pojazdu z punktu widzenia PoRD, OWU itp. jest osoba wyszczególniona w DR. To, że wspólnota majątkowa itp. to kwestie zupełnie odrębne i w tym wypadku nie mają żadnego zastosowania.

Napisano

> Ale żona nie istnieje dla TU a właścicielem pojazdu z punktu widzenia PoRD, OWU itp. jest osoba

> wyszczególniona w DR. To, że wspólnota majątkowa itp. to kwestie zupełnie odrębne i w tym

> wypadku nie mają żadnego zastosowania.

Jak żona zda PJ to przetestuję w praktyce ten temat smile.gif

Napisano
  • Autor

> Musisz. Auto rejestruje się zgodnie z umową kupna, fakturą itp. - jeżeli kupisz sam - żony nie

> "dopiszesz" w WK, bo nie ma ku temu żadnej podstawy.

E tam nie ma. Zresztą właśnie ten krok chciałbym pominąć zlosnik.gif

> Na jakiej podstawie lecą te zniżki, skoro polisa jest na kogoś innego wystawiona?

Bo ja jestem użytkownikiem.

Nie wiem, pytałem na infolinii PZU i pani nie potrafiła wyjaśnić. Powiedziała że jak żona to musi być w DR a jak leasing to nie. Ale nie bardzo była pewna swego.

> Z punktu widzenia ubezpieczyciela Ty, to Ty a Twoja żona to Twoja żona. Dlaczego miałaby nabywać

> automatycznie zniżki

Nie chcę żeby nabywała automatycznie (żeby przeszły z moich od razu 60% w przyszłym roku). Chcę żeby nabywała normalnie z roku na rok.

Napisano

Przerabiałem temat ostatnio razem z moją dziewczyną,która niedawno zdała PJ i nie żadnych zniżek.Kupiliśmy auto gdzie w umowie K-S ja byłem wyszczególniony jako pierwszy współwłaściciel natomiast moja dziewczyna jako drugi współwłaściciel. waytogo.gif Później hop do ubezpieczyciela i polisa poszła z moimi zniżkami(60%),a dziewczynie lecą już zniżki. ok.gifMinusem jest sytuacja straty 10% zniżek w przypadku spowodowania przez Nią kolizji,ale nie dopuszczam takiej sytuacji pod uwagę. palacz.gifFinalnie i tak taniej wyjdzie niż płacić kolosalne składki na ubezpieczenie OC+NW. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Przerabiałem temat ostatnio razem z moją dziewczyną,która niedawno zdała PJ i nie żadnych

> zniżek.Kupiliśmy auto gdzie w umowie K-S ja byłem wyszczególniony jako pierwszy

> współwłaściciel natomiast moja dziewczyna jako drugi współwłaściciel. [...]

No to wiem, ale chodzi mi o to czy musi być współwłaścicielem wpisanym w DR.

Napisano

> No to wiem, ale chodzi mi o to czy musi być współwłaścicielem wpisanym w DR.

Oczywiście,że musi,innej opcji nie ma. ok.gif

Napisano

Jak wspomniałeś, nie macie rozdzielności majątkowej, więc w świetle prawa żona jest współwłaścicielem samochodu, że tak powiem "domyślnie". Darowizny nie zrobisz, bo nie możesz darować tego, co już jest jej.

Przerabiałem zbliżony temat dwa lata temu, wystarczyło pójść do powiatowego Wydziału Komunikacji, powiedzieć o co chodzi i wypełnić stosowny druczek. Żona pojawiła się na DR po kilku minutach oczekiwania smile.gif

A co do zniżek, to z tego co kojarzę to będą się jej liczyły dopiero od dopisania do ubezpieczenia, bo dopiero wtedy zacznie istnieć dla ubezpieczyciela.

Napisano

Żona nie musi być wpisana w dowód żeby dostać zniżki po mężu (i odwrotnie co ja akurat przetestowałem smile.gif ).

Wystarczy pismo do TU że żona ma zniżki i nie ma rozdzielczości majątkowej (u mnie żona musiała załatwić z PZU przebieg ubezpieczenia żeby uznali te zniżki w Hestii).

Co innego dziewczyna, konkubina itp. to wtedy musi być wpis w dowodzie.

Napisano

> Żona nie musi być wpisana w dowód żeby dostać zniżki po mężu (i odwrotnie co ja akurat przetestowałem ).

> Wystarczy pismo do TU że żona ma zniżki i nie ma rozdzielczości majątkowej (u mnie żona musiała załatwić z PZU przebieg ubezpieczenia żeby uznali te zniżki w Hestii).

To mi dokładnie odwrotnie - też zresztą w PZU - powiedzieli facepalm%5B1%5D.gif Chciałem się pozbyć auta, w którym żona widnieje w DR i kupić inne ale już żony nie wpisywać do DR i ostatecznie stanęło na tym, że popierdółka została, żeby żonie zniżki leciały...

> Co innego dziewczyna, konkubina itp. to wtedy musi być wpis w dowodzie.

No co do tego wątpliwości nie ma.

Napisano
  • Autor

> Żona nie musi być wpisana w dowód żeby dostać zniżki po mężu (i odwrotnie co ja akurat

> przetestowałem ).

> Wystarczy pismo do TU że żona ma zniżki i nie ma rozdzielczości majątkowej (u mnie żona musiała

> załatwić z PZU przebieg ubezpieczenia żeby uznali te zniżki w Hestii).

> Co innego dziewczyna, konkubina itp. to wtedy musi być wpis w dowodzie.

No tak. Dzwoniłem właśnie do WK.

Czekają na opinię radcy prawnego w takiej sprawie czy musi być umowa darowizny czy nie.

Pani natomiast powiedziała że jak przyjdę i powiem że się umawiałem telefonicznie to da taki druk:

Quote:

Oświadczam że nie mam rozdzielności majątkowej i proszę o dopisanie żony jako współwłaściciela pojazdu coś-tam-dalej-podpisy-moje-i-żony

Oboje mamy przyjść z dowodami osobistymi, DR i KP i od ręki dopiszą.

-- edyta --

Miała być to odpowiedź do Roman_eS ale nie tu kliknąłem zlosnik.gif

Napisano

Dziadek mnie dopisał do ubezpieczenia SC lat temu dobrze ponad 10 ( 99r). Współwłaścicielem nie byłem, zniżki leciały. W 2005 kupując PII zniżki miałem 60%.

Wujek wykupił ubezpieczenie na Ciotki auto z dwa lata temu u "swojego" ubezpieczyciela. Wujek nie jest wymieniony w DR. Zniżki Ciotce lecą.

Napisano

> :> Czy tylko urban legend?

Gdy kupowałem Matiza w 2000 roku, to zarejestrowałem go razem z moją matką. Ona nigdy nie miała prawa jazdy, ale miała zniżki 60% od ojca. Nigdy nie była w żadnym DR, wszystkie DR były tylko na ojca. Tym oto sposobem od razu miałem 60% zniżek. smile.gif No ale to było 12 lat temu i ten numer podpowiedział mi taki cwaniaczkowaty kolega ze studiów... smile.gif

Napisano

> Musisz. Auto rejestruje się zgodnie z umową kupna, fakturą itp. - jeżeli kupisz sam - żony nie

W 1998 roku kupiłem auto ja (na mnie tylko była FVAT) a zarejestrowałem na mnie i na żonę...

Napisano

> Czy jeżeli chcę dopisać żonę do ubezpieczenia auta żeby nabywała zniżki w ubezpieczeniach (ja mam

> max zniżek, żona żadnych) to muszę ją dopisać również jako współwłaściciela auta w DR?

> Czy wystarczy we wniosku ubezpieczeniowym u ubezpieczyciela?

Jeśli nie macie rozdzielności majątkowej, to prościej jest zrobić darowiznę zniżek, wtedy żona z automatu na starcie ma Twoje pełne zniżki, a przez 6 lat bezszkodowej jazdy musi je "odrobić". waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie macie rozdzielności majątkowej, to prościej jest zrobić darowiznę zniżek, wtedy żona z

> automatu na starcie ma Twoje pełne zniżki, a przez 6 lat bezszkodowej jazdy musi je "odrobić".

Jak to zorganizować?

Napisano

> Jeśli nie macie rozdzielności majątkowej, to prościej jest zrobić darowiznę zniżek, wtedy żona z

> automatu na starcie ma Twoje pełne zniżki, a przez 6 lat bezszkodowej jazdy musi je "odrobić".

pierwsze słysze o takich rzeczach, "darwoizna" znizek ? :|

znizki otrzymuje sie za bezszkodowe lata jazdy (nie liczac roznych bonusow za konytnuacje ubezpieczenia itp) standardowo 1 rok = 10%.

wystarczy dopisac kogos do ubezpieczenia (wnioskujac po postach) wyzej by i co roku otrzymac stosowne zaswiadczenie o bezwypadkowosci - TU widac nie sprawdzaja dowodow rejestracyjnych, tylko czy napewno nie wymaga wpisu w DR?!

nie slyszalem o "przechodzeniu" znizek, tylko o nabywaniu bezszkodowych lat jazdy co przelicza sie na stosowna znizke.główny własciciel ubezpiecza auto na siebie z wyskoscia 60% znizek i dopisuje do ubezpiecznia wspolwlasciela z wzyzka za wiek i/lub niski staz (polecam allianz direct nie licza wzwyzki za wspolwlasciela)

Napisano

Bo? Jak kupiłem auto to wszystkie dokumenty w WK pisałem na siebie ale chciałem żeby żona była współwłaścicielem bo auto dla niej, to dostałem osobny druczek na dane współwłaściciela. Z tyłu DR gdzie są dane właściciela widnieje ja w obu pozycjach, a w środku w miejscu na adnotacje jest info "współwłaściciel".

Napisano

> pierwsze słysze o takich rzeczach, "darwoizna" znizek ? :|

Jednak jest to możliwe.

> znizki otrzymuje sie za bezszkodowe lata jazdy (nie liczac roznych bonusow za konytnuacje

> ubezpieczenia itp) standardowo 1 rok = 10%.

> wystarczy dopisac kogos do ubezpieczenia (wnioskujac po postach) wyzej by i co roku otrzymac

> stosowne zaswiadczenie o bezwypadkowosci - TU widac nie sprawdzaja dowodow rejestracyjnych,

> tylko czy napewno nie wymaga wpisu w DR?!

Mnie tego pisać nie musisz.

> nie slyszalem o "przechodzeniu" znizek, tylko o nabywaniu bezszkodowych lat jazdy co przelicza sie

> na stosowna znizke.główny własciciel ubezpiecza auto na siebie z wyskoscia 60% znizek i

> dopisuje do ubezpiecznia wspolwlasciela z wzyzka za wiek i/lub niski staz (polecam allianz

> direct nie licza wzwyzki za wspolwlasciela)

Akurat Allianz bym nie polecał, bo 1. wycofują się z ubezpieczeń komunikacyjnych, 2. w ostatnim roku zastosowali sporo większe podwyżki niż konkurencja.

Napisano

> Jak żona zda PJ to przetestuję w praktyce ten temat

Ze zniżkami wspólnie z żoną jest pewien haczyk - jak już ją raz dopiszesz,

to jej potem nie wypiszesz, i wszelkie szkody będą pisane na obojga.

Pewnego roku tak miałem, że ja stuknąłem kogoś raz, a szanowna małżonka

stuknęła dwa razy, i włamali się jej po radio niszcząc drzwi, zamki i deskę.

W sumie 4 szkody w jednym roku.

Nie dość, że poleciały wszystkie zniżki, to obojgu z AC nam naliczyli zwyżkę.

Teraz już na szczęście nie mam tego problemu, bo mam rozdzielność majątkową, każde sobie osobno płaci zniżki i zwyżki 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

No więc tu już z autopsji. Byłem dzisiaj w WK. Dostałem do podpisania kwit że nie mamy rozdzielności oraz auto zostało zakupione w trakcie trwania związku małżeńskiego (dwa podpisy - mój i żony).

Drugi kwit - prośba o zmianę danych w DR i KP - dopisanie współwłaściciela. Również dwa podpisy.

Od ręki w okienku dodali wpisy w DR i KP.

Cała operacja od zaparkowania pod WK do wyjścia z 'poprawionymi' papierami - 20 minut.

Tylko musiałem być z żoną a żona z dowodem osobistym.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj dopisywałem żonę do ubezpieczenia w PZU (AC+OC) aneksem do umowy mając już ją wpisaną w DR. I pani w filii PZU powiedziała że w sumie cała operacja jest bez sensu i można było sobie darować.

Mogę być sam wpisany w DR. Mogę być sam wpisany w ubezpieczeniu. Zakłada się (przynajmniej PZU) że żona nie mając rozdzielności tak samo jest właścicielem auta i jeżeli ma PJ to tak samo korzysta z niego. I jeżeli ja mam 6 lat bezszkodowe to żona też ma. Defaultowo. Przynajmniej dla PZU.

A na infolinii w PZU mówili coś zupełnie przeciwnego. zlosnik.gif

Napisano

> Przerabiałem temat ostatnio razem z moją dziewczyną,która niedawno zdała PJ i nie żadnych

> zniżek ... Minusem jest sytuacja straty 10% zniżek w przypadku spowodowania przez Nią kolizji...

W MTU jest na to sposób. W innych TU zapewne też. Wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie. Za dosłownie kilkanaście złotych jest opcja "pierwszy dzwon bez straty zniżki" i żona ze świeżym PJ śmiga dużo spokojniejsza. Tym chętniej przystałem na tą opcję bo sam zbieram zniżki będąc współwłaścicielem samochodu z moim ojcem.

Lemon

Napisano

> W MTU jest na to sposób. W innych TU zapewne też. Wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie. Za dosłownie

> kilkanaście złotych jest opcja "pierwszy dzwon bez straty zniżki" i żona ze świeżym PJ śmiga

> dużo spokojniejsza.

Nazwijmy to oficjalnie, jest to ubezpieczenie utraty zniżek i jest oferowane nietylko przez MTU, ale także PZU i inne TU.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.