Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubytki płynu w aku... czym dolać? (woda dest.czy elektrolit)

Featured Replies

Napisano

Właśnie odkryłem mistyczną tajemnicę dlaczego sprawność mojego aku w niskich temperaturach jest tak słaba.... - oczywiście ubytek płynu...

Wydaje mi się że będzie tego troszkę. Tak sobie myślę czym w związku z tym uzupełnić braki. Czy wystarczy sama woda destylowana czy może jakiś płyn elektrolityczny który też jak widzę jest w sprzedaży - a może jakaś "mieszanina" w odpowiednich proporcjach?

Mój aku to EXIDE 760A/70Ah (tylko wróżki wiedzą ile ma lat ale co najmniej 2-3). Po zdjęciu pokrywy korków widzę górny fragment suchych płytek.

Oczko jest czarne.

Napisano

dolej wody destylowanej, ja w swoim też uzupełniłem braki po 3 latach wodą... ok.gif

Napisano
  • Autor

dzięki - skorzystam z wody...

Ale w takim wypadku do czego jest przydatny elektrolit skoro uzupełnia się tylko wodą? Może do jakichś nietypowych akumulatorów dolewa się tylko elektrolit? niewiem.gif

Napisano

Ale w takim wypadku do czego jest przydatny elektrolit skoro uzupełnia się tylko wodą?

1) do nowych akumulatorów w których nie ma jeszcze elektrolitu (po jego zalaniu uruchamiamy pierwsze ładowanie)

2) do akumulatorów suchoładowanych (rzadko występują w sprzedaży)

3) do akumulatorów z których z różnych przyczyn (wypadek, nieszczelność obudowy) doszło do wylania się całego elektrolitu i jest po prostu suchy.

20.GIF

Napisano

> dzięki - skorzystam z wody...

> Ale w takim wypadku do czego jest przydatny elektrolit skoro

> uzupełnia się tylko wodą? Może do jakichś nietypowych

> akumulatorów dolewa się tylko elektrolit?

Roztwór kwasu siarkowego o odpowiednim stężeniu - tzw elektrolit akumulatorowy ma tę właściwość, że kwas paruje wielokrotnie wolniej niż woda - praktycznie kwas nie paruje, przy normalnej eksploatacji ubywa wody.

Czasem, np przy uszkodzeniu regulatora napięcia lub zwarciu zdaży się "zagotowanie" akumulatora - wysika elektrolit więc trzeba dolać elektrolitu a po naładowaniu akumulatora sprawdzić gęstość elektrolitu i skorygować skład.

Osobom niewprawnym nie polecam takiej zabawy, bo zwykle trzeba potem kupić nowe spodnie.

Niewielkie nawet ilości elektrolitu przepalają tkaninę - dziury pojawiają się z opóźnieniem - po pierwszym praniu.

Lepiej pojechać do serwisu akumulatorów.

Aha, elektrolit można kupić (ostatnio z coraz większym trudem, trzeba się legitymować itp.) ponieważ sprzedaje się suche (do zalania i uformowania) oraz tzw. suchoładowane (zalać elektrolitem, poczekać godzinę i można jechać) akumulatory, głównie do ciężarówek i ciągników.

Napisano

Sprawdź napięcie ładowania - skoro akumulator jest wygotowany to może być za wysokie.

Napisano
  • Autor

OK dzięki... w zasadzie w wystarczającym zakresie uzupełniłem już stan wiedzy... Aku ~20h pod kablem i za trochę zostanie "przeszczepiony" spowrotem do autka - mam nadzieję że było warto food.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.