Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UAZ z demobilu - warto do zabawy ?

Featured Replies

Napisano

np jakiś taki ? zlosnik.gif

awaryjne to ? ile to pali ? drogi w zakupie nie jest przebieg mały i pewnie zadbany w stosunku do ceny zakupu hmm.gif

Napisano

> np jakiś taki ?

> awaryjne to ? ile to pali ? drogi w zakupie nie jest przebieg mały i pewnie zadbany w stosunku do

> ceny zakupu

mało tego widać w terenie hmm.gif

za 12kzł to kupisz samujaja, który objedzie uaza w każdych warunkach - lekki, mały, a wariat grinser006.gif

uaz to raczej jako "okaz kolekcjonerski" hmm.gif

Napisano
  • Autor

> mało tego widać w terenie

> za 12kzł to kupisz samujaja, który objedzie uaza w każdych warunkach - lekki, mały, a wariat

> uaz to raczej jako "okaz kolekcjonerski"

samuraj to nie ten klimat - to juz wolałbym patrola tak do rocznika 94 - latałem tym teraz 2,8 136k TD - boski zlosnik.gif

UAZ to taka maskotka ale w teren pojedzie zlosnik.gif

Napisano

> samuraj to nie ten klimat - to juz wolałbym patrola tak do rocznika 94 - latałem tym teraz 2,8 136k

> TD - boski

> UAZ to taka maskotka ale w teren pojedzie

czym istotnym rozni sie patrol po 94r? niewiem.gif

Napisano

> czym istotnym rozni sie patrol po 94r?

Po 94r. wprowadzili nową game kolorów nadwozia, z podstawowej palety znikł " różowy " grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> czym istotnym rozni sie patrol po 94r?

ale przecież nigdzie nie pisałem o jakichkolwiek różnicach a tym

bardziej istotnych niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Po 94r. wprowadzili nową game kolorów nadwozia, z podstawowej palety znikł " różowy "

Wy mi tu nie róbcie zamieszania w wątku o UAZ'ie wpysk.gif mozna sobie osobny o Patrolu założyc zlosnik.gif

p.s. buda się zmieniala i środek tez ok.gif

Napisano

> np jakiś taki ?

> awaryjne to ? ile to pali ? drogi w zakupie nie jest przebieg mały i pewnie zadbany w stosunku do

> ceny zakupu

nie mam pojęcia. Widziałem jednego w terenie, ale był UAZem tylko z wyglądu hehe.gif maski.

niewiem.gif

teoretycznie powinien "robić" w terenie..

Masz rację, Patrol lepsiejszy ok.gif

Nie bez powodu jest ideałem w kategoriach: napędy, wygląd, bezawaryjność, superowość, mocarność i niesamowitość biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Pozdrawiam z Superpatrolasuper 30.GIF

Napisano

> np jakiś taki ?

> awaryjne to ?

Typowo dla konstrukcji radzieckich - tzn. żeby Ci przykro nie było - poleżysz od czasu do czasu pod autem.

> ile to pali ?

W warunkach "bojowych" w 25 litrach się nie zmieścisz. Normalne spalanie na drodze i 2WD to rząd 15 l/100km.

> drogi w zakupie nie jest przebieg mały i pewnie zadbany w stosunku do ceny zakupu

Weź pod uwagę ilość cyfr w liczniku przebiegu.

Napisano
  • Autor

> takie skojarzenie z tematem

a ja raczej takie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

wolałbym GAZ-69 - lepiej wykonany i wygląda godnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wolałbym GAZ-69 - lepiej wykonany i wygląda godnie

posłałem Ci priva z pytaniem to olałeś skromny.gif

Napisano

> np jakiś taki ?

> ceny zakupu

Miałem UAZa, nieźle robił w terenie, w śniegu także ale był podniesiony i na 31" MT. Miałem sytuację gdy wjechałem w głęboki śnieg i auto się zatrzymało, wysiadłem, noga mi wpada w śnieg powyżej kolana, trochę się obawiałem czy wyjadę bo szczere pole i nikt ze znajomych by nie dojechał, poza tym nie miałby czym wyciągnąć, ale reduktor i ognia zlosnik2.gif. W trasie na tych oponach na 2WD spalał 13L LPG, w terenie nie dało się tego policzyć, ale spokojnie ponad 20l wciągał. W zimę był bardzo niezawodny, żaden mróz go nie powstrzymywał . Nowe auta wysiadały a on zawsze odpalał, ale jak już odpalił to był taki huk i szum jakby prom kosmiczny startował bo wentylator od chłodnicy był na stałe sprzęgnięty z pompą i obracał się wraz z obrotami silnika a w dodatku był metalowy. Jak na mrozie wysiadłem z niego po odpaleniu, aby szyby oskrobać to nieźle po nogach ciągnęło rotfl.gif

Napisano

> np jakiś taki ?

> ceny zakupu

hmm 12 klocków za uaza to "drogi w zakupie nie jest"? panic.gif

Napisano

Jeszcze jeden komentarz. Kupowałem kilka lat temu "tabletkę" i oglądałem ze 30 egzemplarzy UAZ-ów w firmie, która się zajmuje handlem sprzętu z demobilu. Właściciel sam mówił, że 469B itp. wersje - "normalne" - są w większości wymordowane na poligonach i odnowione, bo od lat żaden oficer nie jeździł UAZ-em. Tabletki już mniej - bo w większości są to albo ambulanse, albo auta na których zabudowane były radiostacje itp. sprzęt wsparcia - więc jeździły stosunkowo niewiele i nie katował ich nikt.

Mimo wszystko - najładniejsze tabletki i tak nadawały się do remontu - nadwozie było polakierowane (świeżo), tak samo koła itp., było zrobione zabezpieczenie antykorozyjne. Niemniej jednak - każda miała wady blacharskie - korozję krótko mówiąc - w miejscach trudno dostępnych, acz typowych (pod spodem), do tego w większości były przerdzewiałe ramy - też w klasycznych miejscach.

Napisano
  • Autor

no dobra - popuytałem posłuchałem i myśl o UAZie poszła precz palacz.gif

dzięki wszystkim za porady 20.GIF

Napisano

> no dobra - popuytałem posłuchałem i myśl o UAZie poszła precz

> dzięki wszystkim za porady

Za cenę UAZa można kupić Suzę i doprowadzić ją do stanu używalności smile.gif

Napisano
  • Autor

> Za cenę UAZa można kupić Suzę i doprowadzić ją do stanu używalności

no to co tu kupić niedrogiego tak żeby sobie z rodzinką na jakieś familijne 4x4 polatać ?

4x4 do lansu juz jest ale do niczego innego raczej się nie nadaje zlosnik.gif

Napisano

> no to co tu kupić niedrogiego tak żeby sobie z rodzinką na jakieś familijne 4x4 polatać ?

> 4x4 do lansu juz jest ale do niczego innego raczej się nie nadaje

Ale rodzinka to jaka ilość? 2 dorosłych, 2 dzieciaków i 2 buldogi niemieckie? smile.gif

Określ, ile osób zamierza jeździć, łatwiej będzie doradzić smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale rodzinka to jaka ilość? 2 dorosłych, 2 dzieciaków i 2 buldogi niemieckie?

> Określ, ile osób zamierza jeździć, łatwiej będzie doradzić

bez 2 buldogów zlosnik.gif 2x2 do 4x4 zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> bez 2 buldogów 2x2 do 4x4

Sorki, że tak późno, ale operacja, szpital i takie tam zlosnik.gif

Spektrum do przejrzenia masz bardzo szerokie.

Samurai - miły do zabawy, ale w 1 czy 2 osoby; może coś pokroju Ferozy? A z większych: hm, każdy ma jakieś plusy i minusy, ciężko jest doradzić na sucho, najlepsze wyjście to wybrać się na kilka spotkań 4x4 i pogadać z ludźmi, czy mogliby Cię kawałek przewieźć, najlepiej różnymi autami, wtedy będziesz miał pewne porównanie odnośnie "komfortu", możliwości, itd.

Ktoś pewnie doradzi Patrola, bo ma pancerne mosty - ok, wytrzymują naprawdę dużo. Ale gdy ja wybierałem swoje auto to spalanie Parcha było zdecydowanie in minus, ceny części wtedy też miał wyższe. Poleciłbym Disco, ale się zaraz odezwą głosy, że psuje się co chwilę... A które auto, co ma powyżej 15 lat i do tego jeździ po terenie to się nie psuje? Na plus Disco przemawia na pewno niskie spalanie, niskie ceny części zamiennych i duża ich dostępność - nawet w Polsce ceny zrobiły się znośne, że nie opłaca się z Angolewa targać. A i komfort też ma niczego sobie, a w terenie sobie radzi, może nie zawsze warto jeździć "po warszawsku", czyli "reduktor, 2, but w podłogę", a czasami trzeba pomyśleć jak jechać żeby przejechać. Dyskoteką przejechaliśmy kawał Ukrainy na niecałych 31" AT, podczas gdy Patrol i UAZ były sporo podniesione i na 33" jechały (to w 2008r.)... Może ew. Defeneder 90 (krótki)?

Terrano, czy też innych Mitsubishi nie proponuję, gdyż kompletnie nie mam o nich wyrobionego zdania.

Ale najłatwiej będzie dogadać się z kimś i pojeździć różnymi autkami, wybierzesz, co Ci będzie najlepiej pasowało... smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.