Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło umiera, proszę o diagnozę

Featured Replies

Napisano

Piszę tutaj, nie na kąciku opla, bo raz, że jednostka napędowa występuje w innych markach, dwa, że objawy pewnie są podobne w różnych samochodach.

Otóż w mojej niezawodnej jak dotąd vectrze (1,9 150 KM diesel) zaczęły być słyszalne niepokojące odgłosy. Jak wcisnę pedał sprzęgła to jest cisza. W trakcie puszczania pedału, tak w połowie wysokości zaczyna być słyszalny odgłos grzechotania - w tym momencie jest najsilniejszy. Jak zwolnię pedał odgłos się znacznie ucisza, prawie go nie słychać. Po chwili jazdy mam wrażenie, że zanika.

Poza tym żadnych objawów. Z pracą zespołu napędowego wszystko jest w najlepszym porządku.

Auto ma 186 kkm.

Napisano

> Auto ma 186 kkm.

To już najwyższa pora na drugą dwumasę. I tak niezły przebieg jeśli jeszcze nie była robiona. Ja również jestem zdania że grzechocze łożysko na wysprzęgliku

Napisano
  • Autor

> To już najwyższa pora na drugą dwumasę. I tak niezły przebieg jeśli jeszcze nie była robiona. Ja

> również jestem zdania że grzechocze łożysko na wysprzęgliku

Sprzęgło nie było robione. Zresztą w aucie jeszcze praktycznie nic nie było dłubane, jedynie EGR się poddał ostatnio.

Też obstawiałem łożyska, bo ono jest obciążone w tym momencie. Czyli rozumiem, że trzeba będzie już cały zestaw wymienić.

Można z tym jeszcze trochę pojeździć ?

Napisano

> Sprzęgło nie było robione. Zresztą w aucie jeszcze praktycznie nic nie było dłubane, jedynie EGR

> się poddał ostatnio.

> Też obstawiałem łożyska, bo ono jest obciążone w tym momencie. Czyli rozumiem, że trzeba będzie już

> cały zestaw wymienić.

> Można z tym jeszcze trochę pojeździć ?

Można. I na Twoim miejscu jeżdziłbym dotąd aż nie będzie wyraźnych oznaków żeby wymienić komplet. Przy takim przebiegu nie warto inwestować np. w samo łożysko, bo później sie okaże że padnie dwumas i trzeba po raz kolejny zrzucać skrzynie. Więc lepiej wymienić komplet zapłacic 3 kółka (tak wiem zaboli) i mieć spokój a kolejne 150 tkm.

Napisano
  • Autor

> Można. I na Twoim miejscu jeżdziłbym dotąd aż nie będzie wyraźnych oznaków żeby wymienić komplet.

> Przy takim przebiegu nie warto inwestować np. w samo łożysko, bo później sie okaże że padnie

> dwumas i trzeba po raz kolejny zrzucać skrzynie. Więc lepiej wymienić komplet zapłacic 3 kółka

> (tak wiem zaboli) i mieć spokój a kolejne 150 tkm.

ok, dzięki. Muszę zadzwonić do ASO spytać o koszt wymiany. To, że trzeba robić komplet nie podlega dyskusji, trzeba robić porządnie. Nie wiem ile jeszcze autem pojeżdżę, ale chciałbym, żeby było w 100% sprawne ok.gif

Napisano

> ok, dzięki. Muszę zadzwonić do ASO spytać o koszt wymiany. To, że trzeba robić komplet nie podlega

> dyskusji, trzeba robić porządnie.

Sprzęgło w ASO ? yikes.gif

Napisano
  • Autor

> Sprzęgło w ASO ?

a co, nie dadzą rady ? Jak do tej pory serwisuję tylko w ASO i nie mam żadnych problemów z autami.

Napisano

> a co, nie dadzą rady ? Jak do tej pory serwisuję tylko w ASO i nie mam żadnych problemów z autami.

to wez przyjmij cene kompletu x2

Napisano

> a co, nie dadzą rady ? Jak do tej pory serwisuję tylko w ASO i nie mam żadnych problemów z autami.

sprawdz najpierw ceny w aso sprzeglo + 2 masa w aso + robocizna mysle ze wyjdzie nawet 5tys , u dobrego mechanika mysle ok 3 tyś oczywisce na dobrych czesciach luk , sachs , njataniej komplet sprzeglo + 2 masa + olej to ok 2,5 tyś zł + robocizna

u mnie 2 masa i sprzeglo w aso ponad 6 tys , poza aso na tych samych czesciach okolo 3 tys 270751858-jezyk.gif

rozrzad aso ponad 3600 zł ,zrobiłem też w aso ale innej marki i po znajomosci za 1450 zł na tych samych czesciach

Napisano

> Można. I na Twoim miejscu jeżdziłbym dotąd aż nie będzie wyraźnych oznaków żeby wymienić komplet.

> Przy takim przebiegu nie warto inwestować np. w samo łożysko, bo później sie okaże że padnie

> dwumas i trzeba po raz kolejny zrzucać skrzynie. Więc lepiej wymienić komplet zapłacic 3 kółka

> (tak wiem zaboli) i mieć spokój a kolejne 150 tkm.

No no. Jak się to rozsypie i narobi burdelu to już nie będzie tylko kompletny zamach+sprzęgło.

Zdjąć skrzynię i od razu wymieniać to co wymaga wymiany.

Napisano

> a co, nie dadzą rady ?

Dadzą. Nawet prezes ASo powinien osobiście Ci rękę uścisnąć za to że 2mas z Vectry wymienjiasz w ASO

>Jak do tej pory serwisuję tylko w ASO i nie mam żadnych problemów z autami.

Ja mam dokładnie takie same doświadczenia... z serwisem poza ASO.

Ale bogatemu wszystko wolno biglaugh.gif

Komplet sprzęgło, dwumas, wysprzęglik Sachs kosztuje 2,5 tyś na allegro

W ASO zaplacisz ok 2,7 tyś za wysprzęglik i sprzęgło + 4 tyś za dwumasę. Robocizna to jakieś 1,5 tyś. NA pewno dostaniesz rabat bo duża kwota. Może w 6 tyś sie zmieścisz ale niezbyt bym na to liczył

Napisano
  • Autor

> No no. Jak się to rozsypie i narobi burdelu to już nie będzie tylko kompletny zamach+sprzęgło.

> Zdjąć skrzynię i od razu wymieniać to co wymaga wymiany.

trochę mnie zmartwiłeś. Szczerze nie słyszałem jeszcze o takim przypadku, ale kto wie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Komplet sprzęgło, dwumas, wysprzęglik Sachs kosztuje 2,5 tyś na allegro

> W ASO zaplacisz ok 2,7 tyś za wysprzęglik i sprzęgło + 4 tyś za dwumasę. Robocizna to jakieś 1,5

> tyś. NA pewno dostaniesz rabat bo duża kwota. Może w 6 tyś sie zmieścisz ale niezbyt bym na to

> liczył

dzięki, dzisiaj będę miał wycenę, zobaczymy ile chcą.

Napisano

> ok, dzięki. Muszę zadzwonić do ASO spytać o koszt wymiany. To, że trzeba robić komplet nie podlega

> dyskusji, trzeba robić porządnie. Nie wiem ile jeszcze autem pojeżdżę, ale chciałbym, żeby

> było w 100% sprawne

Cena kpl poza ASO to okolice 2500 zł + robocizna, w ASO z tego co pamiętam same części jakieś 4 tys.

Sam wysprzęglik do tego samochodu kosztuje pod 600 zł (hydrauliczny).

Jeśli planujesz pojeździć to kup nowe i zrób, w sytuacji kiedy zaczyna wyraźnie niedomagać to zrób to jak najszybciej żeby nie zdziwić się kiedyś, że samochód zostanie na poboczu.

Napisano

> trochę mnie zmartwiłeś. Szczerze nie słyszałem jeszcze o takim przypadku, ale kto wie

Moim zdaniem jeżeli hałas jest od łożyska to za wiele sie nie urwie i nie popsuje nic jedyne co staniesz i będzie koniec jazdy. Co innego jak dwumas hałasuje to może się popsuć...

Napisano

> Moim zdaniem jeżeli hałas jest od łożyska to za wiele sie nie urwie i nie popsuje nic jedyne co

> staniesz i będzie koniec jazdy. Co innego jak dwumas hałasuje to może się popsuć...

Póki nie rozbierzesz to nie wiesz co hałasuje. Przyjąć trzeba dwie opcje:

- Hałasuje, ale masz to w D i jedziesz, aż coś padnie

- Hałasuje znaczy, że się zużyło, zależy Ci na sprawnym i pewnym samochodzie więc kupujesz części i naprawiasz.

Kwestia podejścia właściciela.

Napisano

> Sam wysprzęglik do tego samochodu kosztuje pod 600 zł (hydrauliczny).

Ale to chyba w ASO Fiata. Patrzyłem wczoraj cenę w Oplu i kosztował ciut powyżej 1 tyś

W sumie może być to dobry pomysł by zapytać ile ASO Fiat policzy za naprawę...

Napisano

> Ale to chyba w ASO Fiata. Patrzyłem wczoraj cenę w Oplu i kosztował ciut powyżej 1 tyś

> W sumie może być to dobry pomysł by zapytać ile ASO Fiat policzy za naprawę...

A po co komu ASO do tego? Na Allegro sprzęgieł bez liku, kpl czyli dwumasę, docisk, tarczę i wysprzęglik kupisz w okolicach 2,5 tys zł z fv i gwarancją (przynajmniej hipotetycznie)

Doliczyć do tego koszt wymiany i zamknie się w jakiś 3 tys z kawałkiem .

Napisano

> A po co komu ASO do tego?

Quote:

Jak do tej pory serwisuję tylko w ASO i nie mam żadnych problemów z autami.

Jak widzisz autor tematu ma raczej inne zdanie dlatego odnoszę się również do cen ASO. Ja na pewno nie przepłaciłbym co najmniej 3 tyś za w sumie dość prostą choć pracochłonną czynność jaką jest wymiana sprzęgła i 2masy ale to też dlatego że mam o tym jakieś pojęcie bo już w swoim życiu 3 zwykłe sprzęgła w swoich autach samodzielnie zmieniałem.

Napisano

> Quote:

> Jak do tej pory serwisuję tylko w ASO i nie mam żadnych problemów z autami.

> Jak widzisz autor tematu ma raczej inne zdanie dlatego odnoszę się również do cen ASO. Ja na

> pewno nie przepłaciłbym co najmniej 3 tyś za w sumie dość prostą choć pracochłonną czynność

> jaką jest wymiana sprzęgła i 2masy ale to też dlatego że mam o tym jakieś pojęcie bo już w

> swoim życiu 3 zwykłe sprzęgła w swoich autach samodzielnie zmieniałem.

Wiem , wiem spokojnie ok.gif20.GIF , jak ktoś chce w ASO to droga wolna.

Napisano

W sobote znajomy walczyl z Signum, wydal na komplet do wymiany, czyli dwumas, sprzeglo i wysprzeglik ok 2600, jak rozebral to calosc sie wysypala niestety...

Napisano

> 3400zl kosztuje dwumas w ASO...

czyli 6 jak w morde wyjdzie 270751858-jezyk.gifP

Napisano
  • Autor

> czyli 6 jak w morde wyjdzie P

wycena wstępna to 7,5 koła frown.gif

Napisano

> wycena wstępna to 7,5 koła

W sumie nie wiele sie pomyliłem ale to już chyba cena z małym rabatem. Targuj sie . Może do 6 z kawałkiem sie zbliżysz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.