Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Różnice w spalaniu pomiędzy LPG a benzyną

Featured Replies

Napisano

Renault Fluence spala mi przy łagodnej pozamiejskiej jeździe 6,4l/100km benzyny 95. Na gazie przy jednakowym stylu jazdy samochód spala mi 8,2 l/100km. Zarówno w przypadku LPG jak i PB pomiar wykonywany bez klimy. Czy to nie jest zbyt duża różnica w spalaniu? Słyszałem że na gazie auto spala do 20% więcej niż na benzynie. Z moich obliczeń wynika, że auto powinno spalać 6,4l+20%=7,68l czyli auto spala mi o 0,52l/100 za dużo. Wartość dopuszczalna czy nie?

Napisano

Na jak dużych przebiegach opierasz pomiary? Można je uznać za miarodajne?

Z przeliczenia wychodzi jakieś +28%. Może i sporo, ale z tego co obserwuje na różnych przykładach, to auta zużywające raczej mało benzyny miewają większy procentowy przyrost zużycia po przejściu na LPG, niż auta bardziej paliwożerne.

Czemu tak jest, to się głębiej nie zastanawiałem. Może być tak,

że silnik jest oszczędny, bo ma dopracowany system spalania, ale optymalizowany na benzynę. LPG może tę optymalizację po prostu psuć i stąd te kilka nadprogramowych procentów.

Napisano

W Primierze jest podobnie, w Astrze miałem podobnie. 25-30 % różnicy niezależnie od stylu jazdy.

Napisano

> Renault Fluence spala mi przy łagodnej pozamiejskiej jeździe 6,4l/100km benzyny 95. Na gazie przy

> jednakowym stylu jazdy samochód spala mi 8,2 l/100km. Zarówno w przypadku LPG jak i PB pomiar

> wykonywany bez klimy. Czy to nie jest zbyt duża różnica w spalaniu? Słyszałem że na gazie auto

> spala do 20% więcej niż na benzynie. Z moich obliczeń wynika, że auto powinno spalać

> 6,4l+20%=7,68l czyli auto spala mi o 0,52l/100 za dużo. Wartość dopuszczalna czy nie?

Przelicz sobie z litrów na kg paliwa i wtedy spalanie będzie podobne.

Gdyby paliwa sprzedawać na kg to nie było by zauważalnych różnic pomiędzy spalaniem gazu, benzyny i ON.

Napisano

> Przelicz sobie z litrów na kg paliwa i wtedy spalanie będzie podobne.

Z przeliczenia samych gęstości wychodzi nieco ponad +25%, czyli podane wyniki nie są niepokojąco odchylone od normy. Wszystko zależy jeszcze, w jakim to auto jeździ cyklu. Wygląda na trasę. Ja jeżdżę głównie dwadzieścia parę kilometrów, ewentualnie mniej i dlatego mi wychodzi bliżej +20% LPG, ale na pewno mam do tego większe zużycie benzyny. Ile, to teraz nie wiem, bo dawno nie szacowałem. Żeby być dokładnym, to należałoby zużycie szacować kompleksowo - benzyna do LPG+benzyna.

> Gdyby paliwa sprzedawać na kg to nie było by zauważalnych różnic pomiędzy spalaniem gazu, benzyny i

> ON.

Benzyna - LPG zgoda, ale ON się z tego wymyka, bo silniki wysokoprężne mają po prostu wyraźnie wyższą sprawność od silników z zapłonem iskrowym. Różnica byłaby mniejsza, ale na pewno dalej do zauważenia.

Napisano

> Na jak dużych przebiegach opierasz pomiary? Można je uznać za miarodajne?

> Z przeliczenia wychodzi jakieś +28%. Może i sporo, ale z tego co obserwuje na różnych przykładach,

> to auta zużywające raczej mało benzyny miewają większy procentowy przyrost zużycia po

> przejściu na LPG, niż auta bardziej paliwożerne.

Tak, jak u mnie onegdaj w Bravie 1.2

Instalacja Sequent 24 BRC miała palić 15% więcej niż benzyny a paliła niecałe 30% więcej.

W Stilo mam tę samą instalację i na benzynie pali 6,5 l/100km a na LPG przeważnie ok. 8L (co daje około 22,5 % +)

Dwa razy jedynie udało się zejść ze spalaniem gazu do 7,5l

Napisano
  • Autor

> Przelicz sobie z litrów na kg paliwa i wtedy spalanie będzie podobne.

> Gdyby paliwa sprzedawać na kg to nie było by zauważalnych różnic pomiędzy spalaniem gazu, benzyny i

> ON.

Płacę za litr więc interesuje mnie spalanie w litrach wink.gif

Napisano
  • Autor

> Na jak dużych przebiegach opierasz pomiary? Można je uznać za miarodajne?

Wyjeździłem zbiornik gazu i policzyłem sobie spalanie jakie wyszło mi na 100km. Potem z tego obliczyłem, że 1 km kosztuje mnie około 21gr. Pewnie wyjdzie mi trochę drożej bo nie uwzględniłem spalania benzyny przy zimnym silniku.

Jazda głównie do pracy i z pracy 47km w jedną stronę. Z tego 50% to fajna prosta droga a drugie 50% to kręte wiejskie drogi. Zero korków po drodze, zero świateł.

Zrobiłem sobie plik z arkuszem kalkulacyjnym w libreoffice i będę skrupulatnie notował zużycie paliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.