Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H-nie wchodzi na obroty po postoju w korku..

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu jeżdżę Astra H 1.6 (silnik XER) i po dłuższym postoju w korku zauważyłem,że silnik się nie wkręca na obroty i nie reaguje praktycznie wcale na dodawanie gazu..

Tak sobie myślę,że jest to logiczne,gdyż temperatura płynu chłodzącego dochodzi do 105 stopni(tak jak np wczoraj),więc komputer nie pozwala wówczas na wchodzenie

na zbyt wysokie obroty w celu ochrony przed przegrzaniem..

Więc dobrze sobie myślę,czy też może coś nie działa jak powinno? wink.gif

Napisano

> Więc dobrze sobie myślę,czy też może coś nie działa jak powinno?

Myślę, że coś jest nie tak... confused.gif

k.

Napisano

> Tak sobie myślę,że jest to logiczne,gdyż temperatura płynu chłodzącego dochodzi do 105 stopni(tak

> jak np wczoraj),więc komputer nie pozwala wówczas na wchodzenie

> na zbyt wysokie obroty w celu ochrony przed przegrzaniem..

Z tego co się orientuję to jest to normalna temperatura dla tego silnika.

> Więc dobrze sobie myślę,czy też może coś nie działa jak powinno?

Chyba raczej musisz poszukać gdzie indziej problemu.

Napisano
  • Autor

> Z tego co się orientuję to jest to normalna temperatura dla tego silnika.

> Chyba raczej musisz poszukać gdzie indziej problemu.

Hmm...podczas normalnej jazdy temperatura płynu wynosi max 93 stopnie..

W ciepłych krajach,jadąc prędkościami autostradowymi i pod górkę,temperatura płynu dochodziła do max.100 stopni..

Powyżej 100 stopni to tylko podczas dłuższego postoju podchodzi..no i wtedy jej się za bardzo nie chce przyspieszać..;/

Poza tym spalanie bardzo ok. według mnie,przyspieszenie również..mam błąd grzałki sondy-bodajże p1161("wymigany" metodą gaz-hamulec)-ale bez tego błędu było tak samo..

Może ma ktoś jakieś pomysły?

Napisano

Moja rada: wymień sondę.

Uzasadnienie: przy spalonej grzałce sonda nie działa, więc ECM nie wie, jaka właściwie jest mieszanka, pracuje w trybie awaryjnym, przyjmując jakieś uśrednione wartości, aby samochód jakoś jeździł. Być może po nagłej zmianie trybu jazdy z postoju (obroty jałowe) na jazdę ECM źle dobiera mapę wtrysku, czyli skład mieszanki, tzn. wtryskuje zbyt mało paliwa (bo na postoju na obrotach jałowych było mało paliwa) i stąd ten muł.

Spróbuj ruszając ze stania w korku nie wciskać gwałtownie pedału gazu z jednoczesnym puszczaniem sprzęgła, tylko najpierw powolutku podnieś obroty ponad 1500 i wtedy powoli puszczaj sprzęgło dodając w razie potrzeby gazu, może ECM przy powolnych zmianach warunków pracy silnika zareaguje prawidłowo.

Ten sposób stosowałem w Chorwacji, jak mi robił takiego muła przy lipcowych upałach, ale ja jeźdżę na LPG II gen. więc takie historie przy zasysaniu gorącego, ubogiego w tlen powietrza to normalka.

Pozdr.

Napisano

Temp. płynu jest ok. Masz elektrycznie sterowany termostat i przy małych obciążeniach otwiera się właśnie przy 105*C.

Co do usterki dorzucę dwa możliwe powody.

Uszkodzony zaworek przy kolektorze dolotowym. Widać go (stojąc przodem do silnika) po prawej stronie kolektora mniej więcej nad kołem zamachowym. Rusza on klapką w środku kolektora. Przy ostrym depnięciu do odcinki powinien się ruszać. Jeśli tego nie robi to może skutkować zmuleniem.

Drugi powód to soft sterowania silnikiem. Jest znany problem spadku mocy gdy silnik zasysa gorące powietrze. W ASO (albo u kogoś z Techem i Global TISem) można zrobić update do nowszej wersji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.