Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pozyczanie pradu z motocykla

Featured Replies

Napisano

Wczoraj mulher.gif zostala na miescie z rozladowanym aku i tak sie zastanawiam - czy da sie pozyczyc prad od motocykla (12v) ? czy raczej zabije motocyklowe aku albo i nawet instalacje w motorku?

ktos ma jakies pojecie na ten temat?

auto to benzynowe bravo - do diesla to bym nawet nie podchodzil z motocyklem wink.gif

Tak sie na tym zastanawiam, bo mi powiedziala ze Pan z PZU Assitance przyniosl mala walizeczke (booster'a pewnie), podlaczyl sie i kazal odpalic. Nic nie kosztowalo smile.gif bo kupilem mulher.gif full assistance na takie okazje, ale ciekaw jestem czy nie wystarczylo podskoczyc motocyklem z kablami wink.gif

Napisano

Zależy jakie duże masz aku w tym motocyklu, jeśli powyżej 10Ah to można próbować. W tych boosterach jest najczęściej 18Ah.

Napisano

W zeszłym roku odpalałem mastera 2.8dti w ktorym jednoczesnie padł alternator i akumulator z małego benzynowego kangoo 1.4. Więc sie da odpalic duży silnik od małego.

Napisano

kilka razy odpalalem mazde 323 2,0TD z aku piaggio beverly 125.zapalala bez problemu-ale akurat silnik mazdy zapala jak jest zimny szybciej niz zdazy sie przekrecic kluczyk w stacyjce ok.gif.

akumulatorowi piaggio nic sie nie stalo-6Ah.

Napisano

Kiedyś odpaliłem Punto II z Bandita 600, dało radę bez problemu.

Napisano

przecież nie musisz od razy odpalać, tylko możesz podłączyć, poczekać dobre 5 minut, żeby się aq podładował i dopiero wtedy odpalac.

Wtakim przypadku nawet najmniejszym motorkiem odpalisz (oile ten bedzie miał instalacje12V)

Napisano
  • Autor

> przecież nie musisz od razy odpalać, tylko możesz podłączyć, poczekać dobre 5 minut, żeby się aq

> podładował i dopiero wtedy odpalac.

> Wtakim przypadku nawet najmniejszym motorkiem odpalisz (oile ten bedzie miał instalacje12V)

znaczy ladowac aku samochodowe alternatorkiem z motora? smile.gif

wyglada wiec na to (podsumowujac) ze moglem skoczyc motorem z kablami i powinno dac rade (bez strat) ozywic bravo wink.gif

Napisano

> znaczy ladowac aku samochodowe alternatorkiem z motora?

Yeap. Kiedyś jak padł mi alternator w Marei, dojechałem do domu, zaparkowałem obok bramy, żeby wstawić autko na weekend wgłąb podwórka, zgasiłem gada i już go nie odpaliłem, mimo że silnik był ciepły(aku 11,6V). Podpiąłem kablami cc704 i trzymałem na wysokich obrotach(wyższa wydajność alternatora) przez 10-15minut, później spokojnie odpaliłem(oczywiście później akumulator pod prostownik). Jak zdejmowałem nogę z gazu w CC704 to gasł, tak mocno obciążał go alternator.

> wyglada wiec na to (podsumowujac) ze moglem skoczyc motorem z kablami i powinno dac rade (bez

> strat) ozywic bravo

Yeap.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> przecież nie musisz od razy odpalać, tylko możesz podłączyć, poczekać dobre 5 minut, żeby się aq

> podładował i dopiero wtedy odpalac.

> Wtakim przypadku nawet najmniejszym motorkiem odpalisz (oile ten bedzie miał instalacje12V)

to jest teoria prawdziwa tylko wtedy gdy ten padniety aku jest w dobrym stanie.jesli juz jest zuzyty to auto nie odpali bo bedzie mial za niskie napiecie tylko przy rozruchu.natomiast bez obciazenia bedzie mial napiecie praktycznie takie samo jak aku "pozyczajacy" prad wiec nie da rade sie podladowac.ja tak wlasnie mialem z mazda-od rozladowania do 14.8 V ladowal sie 2 godziny pradem 4A hehe.gif a poniewaz zmienialem auto to nie oplacalo mi sie kupowac nowego aku.

Napisano

> to jest teoria prawdziwa tylko wtedy gdy ten padniety aku jest w dobrym stanie

racja

ale w przypadku z tego wątu tak właśnie było.

trupa się w ten sposób nie da podładować.

Napisano

> W tych boosterach

> jest najczęściej 18Ah.

Tam jest akumulator AGM. A taki ma barrrdzo duży prąd rozładowania.

I tu jest ptica utopiona.

Napisano

> Wczoraj zostala na miescie z rozladowanym aku i tak sie zastanawiam - czy da sie pozyczyc prad od

> motocykla (12v) ? czy raczej zabije motocyklowe aku albo i nawet instalacje w motorku?

> ktos ma jakies pojecie na ten temat?

Ćwiczyłem parę razy.

Jeżeli akumulator to nie jest jakaś kwasowa popierdółka, to spoko - odpalisz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.