Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Forum Cytryny

Featured Replies

Napisano

Jako że wkrótce będe uzytkownikiem C5 mam pytanie o jakieś porządne forum cytrynek. Znalazłem ich kilka,.. zarejestrowałem się nawet na jednym,.. ale czy najlepszym? smile.gif

Napisano

Korzystam z dwóch: Klub Cytrynki oraz to forum

Moim zdaniem lepszych w polskim internecie nie ma, choć obu im daleko do ideału. W Klubie Cytrynki jest więcej wieloletnich userów.

Najlepiej zapytać na obu.

Napisano
  • Autor

Na Klubie Cytrynki się zarejestrowałęm. Ale jakies ono przeraźliwie wolne,.. i nie loguje automatycznie,.. za każdym razem muszę się "wklepać".

Napisano

> Jako że wkrótce będe uzytkownikiem C5 mam pytanie o jakieś porządne forum cytrynek.

Możesz pisać i tutaj wink.gif Ja tam się chętnie podzielę tym co już o C5 wiem

Napisano

> Możesz pisać i tutaj Ja tam się chętnie podzielę tym co już o C5 wiem

I jaką wersję masz ? wink.gif I czy zadowolony jesteś smile.gif ?

Napisano

> I jaką wersję masz ?

2003r 1.8 LPG hatchback bida wersja

> I czy zadowolony jesteś ?

Nie. Nie z tego egzemplarza. Nie tego zakupu. Dałem się wsadzić na minę jak ostatni frajer wink.gif

Większość rzeczy już ogarnąłem, ale z tą wiedzą co mam teraz nie kupiłbym tego egzemplarza nawet za połowę ceny.

Szukałbym dłużej, zadbanego, mógłby być droższy w zakupie o dobrych parę tysięcy

Ten mój miał chyba wszystkie typowe usterki modelu:

- odstające zaciski tylne (ogarnąłem sprawę samodzielnie)

- szwankujący przełącznik zespolony (niby naprawiłem)

- zapieczone linki ręcznego (na szczęście jeszcze nie tak bardzo)

- korozję na klapie tylnej

Dobrze, że klima manual bo by pewnie motoreduktory były też do ogarnięcia wink.gif

do tego po miesiącu jazdy doszło:

- włącznik świateł cofania - wymiana

- zużyte łożyska wahaczy tylnych = 450zł (robota + części, i tak malutko wziął)

- cieknący termostat (wymiana)

Do tego silnik żłopie oleum, katalizator prawdopodobnie nie żyje no i będę musiał coś z tym zrobić.

I ogólnie było w nim sporo zaniedbanych spraw ekspoloatacyjnych typu klocki, łączniki, opony, dysze sprysków itp detale.

Cena poczyniła cuda - był tani nawet jak na C5 - co z tego jak włożyłem już sporo kasy i jeszcze woła.

Niesmak pozostał, ale ogólnie teraz z jazdy jestem zadowolony. Silnik 1.8 słaby i paliwożerny, ale liczyłem się z tym.

Napisano

To widzę kolego że dałeś się tak samo zrobić jak ja rok temu jak kupiłem Nissana ( nie chciałem widzieć tych usterek które miał ) bo mi się tak spodobał że hej dopiero później do mnie dotarło że kupiłem szmelc!! I jak prawdziwy handlarz smile.gif :D pozbyłem się go!!! I kupiłem Cytrynę i jestem ogromnie zadowolony! mówisz że 1,8 Ci dużo pali zależy co nazwiesz dużo mój mi pali od 10 do 12 litrów gazu i jest to jak na moje dobre spalanie! co do oleju to te silniki to olejarki i lubią olej mój ciągnie jakieś 2 litry dodatkowo ( między wymianami ) co do reszty to już mi ciężko się wypowiadać bo ja mam XP a Ty C5 jednak w wielu aspektach są podobne! Zobaczysz jak doprowadzisz do ładu wszystko będziesz cieszył się jazdą mnie też wnerwił koszt naprawy tylnego zawieszenia jednak tak musi być.

pozdrawiam

Napisano

> dotarło że kupiłem szmelc!! I jak prawdziwy handlarz :D pozbyłem się go!!!

Gdybym chciał go teraz sprzedać, to dostałbym znikomą kwotę, bo ja nie umiem zataić wad jak sprzedaję. Po prostu nie mógłbym sobie patrzeć w twarz potem

> mówisz że 1,8 Ci dużo pali zależy co nazwiesz dużo mój mi pali

> od 10 do 12 litrów gazu

Nie no ja nic nie mówię, miałem bardziej na myśli, że 2.0 spali tyle samo, a 3.0 niewiele więcej w związku z tym lepiej kupić coś więcej niż 1.8.

> olejarki i lubią olej mój ciągnie jakieś 2 litry dodatkowo ( między wymianami )

2 litry to spala mi na 1500 km.

> Zobaczysz jak doprowadzisz do ładu wszystko będziesz cieszył się jazdą

No takie miałem podejście, zacząłem z zapałem od naprawy tych nieszczęsnych zacisków, innych dupereli, ale po krótkim czasie zauważyłem ubytki oleju (a wycieków zero) i jak zacząłem notować to wychodzi ponad 1,5 litra na 1000 bierze.

Rozumiesz, że ręce, szczeka i inne członki opadły z wrażenia.

Najciekawsze, że nie dymi z rury - bo widziałbym przy zakupie i nie kupił - po prostu spala ten olej (najpewniej zużyte pierścienie) i nie dymi, chociaż teraz to już wyczuwam olej w zapachu spalin. Przy kupnie tego nie zwróciłem uwagi na ten zapach.

Koszt remontu to jakieś 2500 zł

Albo niewiele mniej za "nowy" silnik (niewiadomego stanu) z przełożeniem.

Napisano

rzeczywiście przerobiłeś typowe usterki modelu

ale to zużycie oleju normalne nie jest, dla silników z rodziny EW (benz 1.8 i 2.0) typowe zużycie to około 0,2 litra/1000km

Napisano

Powiem Ci tak kolego tez czasami mam wyrzuty że sprzedałem tamten szmelc ale powiedziałem o wszelkich usterkach kupującemu!!!!

Co do spalania oleju u Ciebie to nie powiem strasznie dużo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.