Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura płynu chłodzącego a hamowanie silnikiem

Featured Replies

Napisano

Witam. Kręcę się chwilowo po górach i zauważyłem, że mając temperaturę płynu chłodzącego w okolicach 89-90 st. C i zjeżdżając ze sporej górki (ok. 3-5 km) hamując silnikiem (3 bieg, ok. 2300 obr/min) to temperatura potrafi mi spaść nawet do 71 st. C. Czy to normalny objaw czy termostat do wymiany? Temperatura sprawdzana w test mode, samochód to astra H 1,7 cdti 100KM. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Napisano

wg. mnie normalna. W trakcie hamowania silnikiem nie jest podawane paliwo, wiec nic sie nie spala.

Napisano

norma w gorace dni tak wychladzalem silnik

Napisano

> Witam. Kręcę się chwilowo po górach i zauważyłem, że mając temperaturę płynu chłodzącego w

> okolicach 89-90 st. C i zjeżdżając ze sporej górki (ok. 3-5 km) hamując silnikiem (3 bieg, ok.

> 2300 obr/min) to temperatura potrafi mi spaść nawet do 71 st. C. Czy to normalny objaw czy

> termostat do wymiany? Temperatura sprawdzana w test mode, samochód to astra H 1,7 cdti 100KM.

> Z góry dziękuje za odpowiedź.

wszystko prawidłowo ok.gif

Napisano

> Witam. Kręcę się chwilowo po górach i zauważyłem, że mając temperaturę płynu chłodzącego w

> okolicach 89-90 st. C i zjeżdżając ze sporej górki (ok. 3-5 km) hamując silnikiem (3 bieg, ok.

> 2300 obr/min) to temperatura potrafi mi spaść nawet do 71 st. C. Czy to normalny objaw czy

> termostat do wymiany? Temperatura sprawdzana w test mode, samochód to astra H 1,7 cdti 100KM.

> Z góry dziękuje za odpowiedź.

Norma. Z17DTH ma ogromną sprawność energetyczną i marnuje energię w postaci ciepła tylko jak ma wysiłek. Małe obroty, hamowanie "silnikiem", postój na biegu jałowym ciepła nie generują a jak jeszcze jest dookoła zimno to samochód szybko stygnie. Fajnie to widać jak się w zimie jedzie pustą trasą i raptem dojedzie do ogonka, za którym trzeba trochę się pomału poturlać. Temperatura nawiewów spada prawie momentalnie zlosnik.gif

Napisano

> wszystko prawidłowo

a termostat przy ilu stopniach sie zamyka? srednio to 80*C, a jezeli temp spada ponizej tylko przy zjezdzie z górki to co nie ok.

Napisano

> a termostat przy ilu stopniach sie zamyka? srednio to 80*C, a jezeli temp spada ponizej tylko przy

> zjezdzie z górki to co nie ok.

mój silniczek to C16SE, a więc benzynka.

Termostat u mnie pracuje w granicach 92*do 108*,więc jak temp. spadnie poniżej 90* to już jest praktycznie zamknięty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.