Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Słaby strumień płynu w spryskiwaczach szyb.

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu zauważyłem że spryskiwacz szyby od strony kierowcy pryska tylko jedną dyszą. Próba przepchania obu dysz + wypłukanie całej zdemontowanej dyszy + przepłukanie samego wężyka (bez dyszy) na niewiele pomogło. Ostatnio sytuacja wygląda tak że tylko spryskiwacz od strony pasażera jeszcze jakoś pryszcze natomiast ten od strony kierowcy tylko z jednej dyszy i to na pół mocy, a spryskiwacz od tylnej szyby ledwo psika. Znajomy sugerował że to może być wina samych zużytych dyszy ja natomiast podejrzewam że to może kończy się pompka od spryskiwaczy (aktualna pompka to jakiś zamiennik zamontowany 2-3 lata temu). Może koledzy mają jakieś doświadczenia w tym temacie lub jakieś pomysły jak zweryfikować przyczynę spadku ciśnienia w dyszach spryskiwaczy?

Napisano

Odłącz rurkę i siknij w nią wodę z innego źródła (np: strzykawką) i wszystko się wyjaśni.

Napisano

> Może koledzy mają jakieś doświadczenia w tym temacie

Zatkane dysze. Były próby czyszczenia, moczenia w kwasie, ale pomaga tylko wymiana.

Pozdroofka

Napisano

U mnie przy podobnych objawach winowajca okazala sie pompka, ale sprobuj jak radza moi przedmowcy od czyszczenie dysz spryskiwaczy oraz sprawdzenia czy ktorys wezyk sie nie zalamal.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Podsumowując, przepłukałem wężyki przy zdjętych dyszach i wizualnie dobrze chlapały. Załamania wężyka raczej nie podejrzewam ponieważ wężyk dla lewego i prawego jest wspólny i biegnie w masce gdzie raczej niema miejsca i okoliczności na jego zagięcie (prawy spryskiwacz działa ok, problem jest z lewym).

Tak na szybkiego zastanawiam się jeszcze aby oczyścić filtr płynu przy pompce, robiłem to wcześniej ale może znów jakiś syf się tam zalągł.

Odnośnie sugestii wymiany samych dysz mam pewne spostrzeżenie. Nie ukrywam że do spryskiwaczy używam najtańszych płynów i widzę że okolice wlewu zbiornika na płyn coś trwale uległ przebarwieniu w kolorach zielono jabłuszkowo-cytrynowy. Czy możliwe że to ta niszowe płyny mogły wykończyć spryskiwacze. Wg instrukcji obsługi auta zalecane jest używanie tylko wody:

Wlewać tylko czystą wodę, by nie zatkać dysz. Wycieraczki działają skuteczniej, gdy do wody doda się specjalny środek do czyszczenia i rozmrażania produkcji firmy Opel.

Napisano

> Wlewać tylko czystą wodę, by nie zatkać dysz. Wycieraczki działają skuteczniej, gdy do wody doda

> się specjalny środek do czyszczenia i rozmrażania produkcji firmy Opel.

A ta instrukcja to na pewno od Astry, czy od Kadetta D zlosnik.gif Pewno polecają jakiś swój koncentrat. A może własnie ktoś kiedyś w Twojej Astrze stosował wodę i z czasem wytrącił się kamień czy osad, który się poodrywał i zatkał dyszę icon_rolleyes.gif

Napisano

> Czy możliwe że to ta niszowe płyny

> mogły wykończyć spryskiwacze.

Możliwe, ale to raczej długotrwały proces. Jeżeli faktycznie winne są dysze, to po prostu wymień je na nowe i zapewne wystarczą do końca życia tego samochodu. Nawet jeśli będziesz lał płyn z biedronki wink.gif

k.

Napisano

Zgadzam sie ze wezyk zasilajacy dla obu spryskiwaczy jest wspolny niemniej jednak rozne dziwa sie dzieja wink.gif skoro wszystko wyczysciles to mozliwosci sa dwie:

1. zuzyte dysze spryskiwaczy powoduja duzy spadek cisnienia w ukladzie dlatego dobrze leje sie tylko ze spryskiwacza najblizej pompki dla nastepnego brakuje juz cisnienia, ale w tym wypadku spryskiwacz tylnej szyby powinien wtedy dzialac dobrze

2. pompka daje za male cisnienie

jak na moje innych opcji nie ma, a ja osobiscie jednak sklanial bym sie ku opcji nr 2. Sprobuj podstawienia pompki od jakiegos znajomego, ktory ma takie samo auto o ile to mozliwe i wszystko bedzie jasne

Napisano
  • Autor

Dzięki za szybką odpowiedź.

P.S.

Cytat z wodą używaną do spryskiwaczy jest jak najbardziej z instrukcji obsługi Astry F, zresztą w lekko zmodyfikowanej wersji podobny opis jest również dla Astry G.

Przy okazji takie małe przemyślenie. Czy niewielkiej ilości octu dodana do płynu od spryskiwaczy nie poprawiłoby skuteczności czyszczenia szyby.? Obwody spryskiwaczy raczej nie uszkodzi bo wszędzie jest tworzywo sztuczne, kwestia tylko oddziaływania takiej mieszanki na lakier, ale to już chyba kwestia dobrania odpowiedniej proporcji płyn-ocet. Co sądzicie o tym pomyśle? (Pomijam mało przyjemny zapach octu szczególnie zmieszany z aromatem zielonego jabłuszka czy innej morelki)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.