Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obciążenie haka

Featured Replies

Napisano

proszę wytłumaczcie mi co dokładnie określa ten parametr.

edit:

zajrzałem jeszcze raz do specyfikacji swojego auta i tam pisze 1300kg nie 500 jak wcześniej podałem. Teraz wszystko rozumiem.

Można zakończyć wątek.

Napisano

Mnimalne obciazenie haka holowniczego to 4 % niuemniej niz 25 kg

Producent auta bada jak mocno mozna tenze hak obciazyc i tej wartosci nie wolno przekraczac. W zaleznosci od auta minmalny wartosc to 50 kg, moze byc wiecej, 75, 100, czy 110´. Wszystko wiec zalezy od tego co poda producent

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mnimalne obciazenie haka holowniczego to 4 % niuemniej niz 25 kg

> Producent auta bada jak mocno mozna tenze hak obciazyc i tej wartosci nie wolno przekraczac. W

> zaleznosci od auta minmalny wartosc to 50 kg, moze byc wiecej, 75, 100, czy 110´. Wszystko

> wiec zalezy od tego co poda producent

posłużmy się przykładem mojego auta, podaje on 500kg dla przyczepy z hamulcem. Czy to oznacza że DMC ciągniętej przeze mnie przyczepy z ładunkiem nie powinien przekraczać ten masy?

Napisano

> posłużmy się przykładem mojego auta, podaje on 500kg dla przyczepy z hamulcem. Czy to oznacza że

> DMC ciągniętej przeze mnie przyczepy z ładunkiem nie powinien przekraczać ten masy?

Tylko że nacisk na hak określa jego obciążenie w pionie, a nie to, ile możesz ciągnąć. A co do przyczepki 500kg z hamulcem - są takie?

Napisano

> posłużmy się przykładem mojego auta, podaje on 500kg dla przyczepy z hamulcem. Czy to oznacza że

> DMC ciągniętej przeze mnie przyczepy z ładunkiem nie powinien przekraczać ten masy?

tak, w DR masz dwie masy, masa przyczepy z hamulcem i bez

jeśli masz w DR 500kg z hamulcem, tzn że taką przyczepkę max możesz pociągnąć

osobny parametr to max nacisk na kulę haka, tu najczęściej jest 50-75kg

Napisano
  • Autor

>. A co do

> przyczepki 500kg z hamulcem - są takie?

a ja nie wiem.

Interesuje mnie ciągnięcie zestawu około 1500kg, zastanawiam sie jakie auto będę do tego potrzebował.

Napisano

> a ja nie wiem.

> Interesuje mnie ciągnięcie zestawu około 1500kg, zastanawiam sie jakie auto będę do tego

> potrzebował.

poszukaj bo przy takiej masie masz już sporo innych paramterów, wynikających z uprawnień

np mają tylko kat B, MW auta musi być większa do DMC przyczepy, czyli już masz 1500kg MW, plus ład auta z 500-600kg, do tego cepka 1500kg i przekraczasz 3.5T = B+E

Napisano
  • Autor

> poszukaj bo przy takiej masie masz już sporo innych paramterów, wynikających z uprawnień

> np mają tylko kat B, MW auta musi być większa do DMC przyczepy, czyli już masz 1500kg MW, plus ład

> auta z 500-600kg, do tego cepka 1500kg i przekraczasz 3.5T = B+E

założenie jest że posiadam odpowiednie uprawnienia, pytanie jest jakie auto może ciągnąć zestaw do ok.1500kg. Nie potrafię sobie wyobrazić stilo 3d ciągnącego lawetę z autem.

edit:

aczkolwiek z ciekawostek widziałem kiedyś na trasie Land cruisera3d ciągnącego lawetę na której był maxi sprinter. Przerażający widok!

Napisano

>... Interesuje mnie ciągnięcie zestawu około 1500kg...

Zestawu nie można holować... (poza nielicznymi wyjatkami)

>...zastanawiam sie jakie auto będę do tego potrzebował...

Takie które w DR będzie miało wpisane w polu DMC p-py stosowną masę...

I odpowiednie PJ

Napisano
  • Autor

> Zestawu nie można holować... (poza nielicznymi wyjatkami)

nie pisałem nic o ciągnięciu.

> Takie które w DR będzie miało wpisane w polu DMC p-py stosowną masę...

czyli mam rozumieć Obciążenie hak = masa całkowita przyczepy z ładunkiem?

Napisano

> założenie jest że posiadam odpowiednie uprawnienia, pytanie jest jakie auto może ciągnąć zestaw do

> ok.1500kg. Nie potrafię sobie wyobrazić stilo 3d ciągnącego lawetę z autem.

1500 to może mieć mocniejszy kompakt, np focus 2.0 diesel

np passaty mają sporo więcej - do 1900kg, mondeo do 1800kg

> edit:

> aczkolwiek z ciekawostek widziałem kiedyś na trasie Land cruisera3d ciągnącego lawetę na której był

> maxi sprinter. Przerażający widok!

terenówki mają sporo, po 3T-3.5T nie jest czymś niezwykłym icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> 1500 to może mieć mocniejszy kompakt, np focus 2.0 diesel

> np passaty mają sporo więcej - do 1900kg, mondeo do 1800kg

> terenówki mają sporo, po 3T-3.5T nie jest czymś niezwykłym

mnie nie interesuje abyście mi podali konkretny model auta, interesuje mnie co musi pisać w specyfikacji auta

edit:

zajrzałem jeszcze raz do specyfikacji swojego auta i tam pisze 1300kg nie 500 jak wcześniej podałem. Teraz wszystko rozumiem.

Napisano

> mnie nie interesuje abyście mi podali konkretny model auta, interesuje mnie co musi pisać w

> specyfikacji auta

> edit:

> zajrzałem jeszcze raz do specyfikacji swojego auta i tam pisze 1300kg nie 500 jak wcześniej

> podałem. Teraz wszystko rozumiem.

ja nie wiem o jakiej specyfikacj piszesz hmm.gif

u nas kluczowy jest zapis w DR, masz tam pozycje O1 i O2 - max masy przyczepy z hamulcem i bez

i tyle, ew karta pojazdu

Napisano
  • Autor

> ja nie wiem o jakiej specyfikacj piszesz

pisząc specyfikacje miałem na myśli książkę obsługi pojazdu w której producent podaje jakieś tam wartości.

> u nas kluczowy jest zapis w DR, masz tam pozycje O1 i O2 - max masy przyczepy z hamulcem i bez

> i tyle, ew karta pojazdu

aha

Napisano

> pisząc specyfikacje miałem na myśli książkę obsługi pojazdu w której producent podaje jakieś tam

> wartości.

ok.gif

nie wiem czy książka podaje rzetelne dane, wiążące jest to co w DR, ew tabliczka znamionowa w aucie

Napisano

> nie pisałem nic o ciągnięciu.

> czyli mam rozumieć Obciążenie hak = masa całkowita przyczepy z ładunkiem?

Nie.

Mylisz dwa pojęcia.

Czym innym jest DMC holowanej przyczepy i to zależy od od wielu czynników (masa samochodu holującego, moc silnika, jest/nie ma ABS, bliźniaki/pojedyncze) i to określa producent samochodu i ten parametr jest wpisany w dokument homologacyjny a na podstawie tego wpis w DR. Jeżeli takowego zapisu nie ma w dokumencie homologacyjnym określa go rzeczoznawca biorąc również pod wzgląd w/w.

Natomiast obciążenie haka to parametr który określa maksymalny nacisk PIONOWY jakim może być obciążony hak.

Z reguły jest to od 75 kg do 120 kg.

I nie tyle chodzi o wytrzymałość mechaniczną samego haka ale o obciążenie zawieszenia tylnego samochodu jak i o stabilność jazdy (efekt myszkowania) oraz możliwości przenoszenia dynamicznych obciążeń pionowych przez sam ZACZEP (nie hak)czy urządzenie najazdowe (w przypadku przyczep z hamulcem)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.