Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja auta bez przeglądu

Featured Replies

Napisano

Witam, przeglądam od kilku godzin internet pod kątem rejestracji samochodu który nie ma aktualnego przeglądu. Dokładnie sprawa wygląda tak, że chcę kupić samochód z 1970 roku który w tym momencie jest częściowo w pudłach i bardziej przypomina puzzle niż jeżdżącą całość. Obecny właściciel samochodu ma dowód rejestracyjny od pierwszego właściciela oraz umowę kupna-sprzedaży zawartą pomiędzy pierwszym właścicielem i nim. Samochód ma wykupione ubezpieczenie natomiast ostatni przegląd przeszedł chyba w 2009 roku. W tej chwili najbliższy przegląd będzie mógł przejść pewnie za jakieś 2 lata. Jak wygląda proces rejestracji w takim przypadku? Chciałbym kupić te puzzle, natomiast z tego co zdążyłem już się dowiedzieć to w WK nie zarejestrują mi samochodu bez przeglądu. Wyczytałem również że samochód bez przeglądu może być problematyczny w ubezpieczeniu, co teoretycznie też powinienem zrobić po zakupie.

Napisano

Mam motocykl z 1978. Kupiłem w stanie tragicznym, odbudowa zajęła mi 3 lata. Przegląd był ważny do 1984 roku. Po zakupie przepisałem tylko na siebie OC na podstawie umowy KS, potem w kolejnych latach ubezpieczałem w zakresie OC bez problemu. Po odbudowie pojechałem na badanie techniczne, dostałem zaświadczenie z wpisanymi wszystkimi niezbędnymi obecnie danymi - typu nacisk osi - tego nie było w DR z 1978 roku. Z tym kwitem i umową mam zamiar udać się w najbliższym czasie do WK w celu przerejestrowania pojazdu na siebie. I niech mi ktoś zwróci uwagę, że minęło ponad ustawowe 30dni angryfire.gif

A jak odmówią mi rejestracji, to pójdę do sądu uzbroj_zlo.gifwink.gif

Głupie prawo i tyle....

Napisano

Przepis o 30dniach to martwe prawo, nikt tego nie przestrzega i nikt tego nie wymaga. Nikt tez nie odmówi ci rejestracji przez to że spóżniłeś się z tym np kilka lat.

Napisano

> Przepis o 30dniach to martwe prawo, nikt tego nie przestrzega i nikt tego nie wymaga. Nikt tez nie

> odmówi ci rejestracji przez to że spóżniłeś się z tym np kilka lat.

Zdaję sobie sprawę, że nie jest to powszechnie egzekwowane. Niemniej jednak, mimo chęci - nie miałem możliwości rejestracji pojazdu w wyznaczonym przez ustawę terminie - nie sposób odbudować weterana w 30 dni w taki sposób, by przeszedł badanie techniczne.

Napisano

> najbliższym czasie do WK w celu przerejestrowania pojazdu na siebie. I niech mi ktoś zwróci

> uwagę, że minęło ponad ustawowe 30dni

> A jak odmówią mi rejestracji, to pójdę do sądu

> Głupie prawo i tyle....

Ale przepis nic nie mówi o przerejestrowaniu w ciągu 30 dni - masz 30 dni na zgłoszenie do WK faktu zmiany właściciela.

Napisano

> Chciałbym kupić te puzzle, natomiast z tego co zdążyłem już się dowiedzieć to w WK

> nie zarejestrują mi samochodu bez przeglądu. Wyczytałem również że samochód bez przeglądu może

> być problematyczny w ubezpieczeniu, co teoretycznie też powinienem zrobić po zakupie.

Ogólnie jest tak, ze zarejestrują Ci auto, ale nie dostaniesz dowodu do czasu zrobienia przeglądu. Ja tak miałem. Jak zrobiłem przegląd to z kwitem przeglądowym poszłem odebrać DR z urzędu

Napisano

Albo "załatwiasz" przegląd chociaż wszyscy tu wiemy że w Polsce się nie da, albo zrób umowe kupna sprzedaży i za owe 3 lata przerejestrujesz. No chyba że właścicielowi się zejdzie to będzie problem

Napisano

> Albo "załatwiasz" przegląd chociaż wszyscy tu wiemy że w Polsce się nie da, albo zrób umowe kupna

> sprzedaży i za owe 3 lata przerejestrujesz. No chyba że właścicielowi się zejdzie to będzie

> problem

facepalm%5B1%5D.gif

Po co ma robić teraz przegląd jak samochód w częściach i przez najbliższe 2 lata nie wyjedzie?

Jeśli umowę k-s podpisze dziś to co go obchodzi dalszy los byłego już właściciela, może sobie schodzić z tego świata choćby jutro.

Napisano

> Ogólnie jest tak, ze zarejestrują Ci auto, ale nie dostaniesz dowodu do czasu zrobienia przeglądu.

> Ja tak miałem. Jak zrobiłem przegląd to z kwitem przeglądowym poszłem odebrać DR z urzędu

Jest jeszcze jedno wyjście, które przerabiałem kilka lat temu (być może coś się zmieniło teraz - nie wiem).

Kupiłem samochód, poszedłem do WK i przerejestrowałem na siebie. Ponieważ był bez przeglądu dostałem tymczasowe blachy i tymczasowy DR na 1 m-c. Z remontem zeszło się ze 3 lata, poszedłem do WK, odnowili mi DR, LEGALNIE pojechałem na BT i ze wszystki papierami wyrobiłem sobie normalne blachy.

Napisano

to co go obchodzi dalszy los byłego już właściciela, może sobie

> schodzić z tego świata choćby jutro.

ehe, znafce widze. To sobie pogooglaj o tym, masz umowe, któyś spadkobierca mói że umowa podrobiona i auto stoi potem pare lat i czeka na wyrok sądu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.