Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

butla bez elektrozaworu czy to żle?

Featured Replies

Napisano

Mam do was pytanie. Ostatnio robiłem przegląd instalacji gazowej. Podczas wymieniania filtrów zakręcono mi ręcznie gaz na butli, gdyż gazownik powiedział że na butli nie mam elektrozaworu tylko zwykły. I mam pytanie gdyż kompletnie na tym się nie znam, czy to że nie mam tam elektrozaworu to żle, czy to wpływa na bezpieczeństwo czy nie ma to większego znaczenia?

Napisano

tak to źle i wpływa na bezpieczeństwo, podczas wypadku jak uszkodzisz przewody doprowadzające gaz to wiesz co się stanie, a tak jak samochód zgaśnie albo sam go wyłączysz to wszystkie zawory się same zamykają,

Napisano
  • Autor

> tak to źle i wpływa na bezpieczeństwo, podczas wypadku jak uszkodzisz przewody doprowadzające gaz

> to wiesz co się stanie, a tak jak samochód zgaśnie albo sam go wyłączysz to wszystkie zawory

> się same zamykają,

a taki elektrozawór i jego wymiana to droga zabawa?

Napisano

> a taki elektrozawór i jego wymiana to droga zabawa?

Masz zapewne butlę i wielozawór tzw. starego typu. Wymiana wielozaworu pociąga za sobą konieczność wymiany butli, bo będzie niezgodność z homologacją (w dokumencie na butlę powinny być wymienione dopuszczone typy wielozaworów do niej).

Na pocieszenie mogę dodać, że butle starego typu były wykonywane z grubszej blachy, bo próby były dla nich wykonywane przy wyższym ciśnieniu. Stare wielozawory nie miały po prostu zaworu bezpieczeństwa.

Napisano

> Mam do was pytanie. Ostatnio robiłem przegląd instalacji gazowej. Podczas wymieniania filtrów

> zakręcono mi ręcznie gaz na butli, gdyż gazownik powiedział że na butli nie mam elektrozaworu

> tylko zwykły. I mam pytanie gdyż kompletnie na tym się nie znam, czy to że nie mam tam

> elektrozaworu to żle, czy to wpływa na bezpieczeństwo czy nie ma to większego znaczenia?

tak dla ścisłości jak jest elektrozawór na butli to i tak zakręca się ręcznie żeby wypalić gaz z przewodów hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Masz zapewne butlę i wielozawór tzw. starego typu. Wymiana wielozaworu pociąga za sobą konieczność

> wymiany butli, bo będzie niezgodność z homologacją (w dokumencie na butlę powinny być

> wymienione dopuszczone typy wielozaworów do niej).

> Na pocieszenie mogę dodać, że butle starego typu były wykonywane z grubszej blachy, bo próby były

> dla nich wykonywane przy wyższym ciśnieniu. Stare wielozawory nie miały po prostu zaworu

> bezpieczeństwa.

butla byla wymieniana w zeszłym roku przez poprzedniego właściciela i właśnie elektrozaworu nie założono

Napisano
  • Autor

> tak dla ścisłości jak jest elektrozawór na butli to i tak zakręca się ręcznie żeby wypalić gaz z

> przewodów

hmm to teraz już zgłupiałem może ten gazownik coś namieszal

dobra a może inaczej zadam pytanie czy po wygładzie można poznać czy jest elektrozawór czy nie?

Napisano

No to zostawił stary wielozawór do butli nowego typu, więc powinien dostać w łeb.

Trzeba wymienić wielozawór. Dobiera się go do określonego typu butli. Koszt samego wielozaworu to pod 200 zł. Wymiana - nie mam pojęcia, ale chyba nie więcej niż 100 zł.

Napisano

> dobra a może inaczej zadam pytanie czy po wygładzie można poznać czy jest elektrozawór czy nie?

Tak. Cewki w plastikowej obudowie nie masz szans przeoczyć. Jeśli oczywiście jest.

Napisano

> hmm to teraz już zgłupiałem może ten gazownik coś namieszal

> dobra a może inaczej zadam pytanie czy po wygładzie można poznać czy jest elektrozawór czy nie?

to niebieskie na fotce

3272828300_1331560485.jpg

Napisano
  • Autor

> tak to źle i wpływa na bezpieczeństwo, podczas wypadku jak uszkodzisz przewody doprowadzające gaz

> to wiesz co się stanie, a tak jak samochód zgaśnie albo sam go wyłączysz to wszystkie zawory

> się same zamykają,

to skoro jest to niebezpieczne to czy gazownik robiąc przegląd nie powinien zwrócić na to uwagi że powinno się to wymienić czy to po prostu stanard na naszych drogach

Napisano
  • Autor

> to niebieskie na fotce

no wlasnie nie mam tego cegos co masz ty

czyli wedlug was powinieniem wymienic caly wielozawór

bo rozumiem ze jak nie ma tego elektrozaworu i przewody się wyrwa to gaz bedzie caly czas uciekal

Napisano

> no wlasnie nie mam tego cegos co masz ty

> czyli wedlug was powinieniem wymienic caly wielozawór

nie wiem czy cały, gazownik powinien wiedzieć

> bo rozumiem ze jak nie ma tego elektrozaworu i przewody się wyrwa to gaz bedzie caly czas uciekal

tak

Napisano
  • Autor

> nie wiem czy cały, gazownik powinien wiedzieć

> tak

zadzwoniłem do gazowników i powiedzieli że nie ma potrzeby zamiany wielozaworu na elektrozawór

obecnie są przepisy ze zakłada się elektrozawory, ale tak naprawdę te stare zawory też doskonale się sprawdzają, one też ponoć mają wewnętrzny mechanizm blokowania wypływu gazu w przypadku wyrwania przewodu w postaci jakiejsc tam kulki

generalnie powiedzieli że jak nie mam co robić z pieniędzmi to moge wymienić smile.gif

Napisano

Kulka nie blokuje wypływu, tylko go ogranicza, więc w przypadku pożaru będzie miotacz ognia wink.gif.

Na upartego można zaraz na wyjściu zamontować elektrozawór osobno, ale lepiej wymienić wielozawór. Dla świętego spokoju.

Napisano

> Dla świętego spokoju.

I dla zgody z przepisami. Butla nowego typu powinna mieć nowy wielozawór z zaworem bezpieczeństwa i z elektrozaworem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.