Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wyjąć tę półoś?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Aleś sprał ten biedny przegub. Panowie na politechnice nie podpowiedzieli że lepiej raz zasadzić

> parę ton niż kilkadziesiąt/ kilkaset razy naparzać w element???

Nie. 270751858-jezyk.gif

> Wymień po takiej akcji piastę. Nie wierzę że jest prosta

Będę musiał kołnierz centrujący miejscowo podklepać, bo otwór w feldze zrobił się za mały. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> no i fajnie , ze sie udalo

20.GIF

> nikt by lepiej tego nie zrobił, po prostu tak musialo być,

Też tak uważam! claps.gifok.gif

> a ten czop to po prostu czesc przegubu i mozna to wymienić lub kupić uzywana kpl. ośke.

Z tym to różnie, bo "berła" nie rozbierają nawet w ASO (tak przynajmniej, gdy tam byłem, stwierdziła blondyna, która tam pracuje). Jak już coś to ta druga opcja. Tak czy owak, półośkę mam już naprawioną yay.gif

Napisano
  • Autor

> A czemu nie spróbowałeś zaprzeć szpikulca młota udarowego we wgłębieniu na czole ośki przegubu i pojechać serią uderzeń?

No, jak nie, jak tak! cfaniak.gif Spróbowałem, gdy podsunąłeś mi taki pomysł. Mam kilka młotów udarowych i taki właśnie szpikulec, więc wziąłem się do roboty. Pierwsze moje skojarzenie to: walenie głową w mur...

> Taki udar ma za małą energię, żeby odkształcić taki puc, a potrafi cuda zdziałać.

Wiem, bo używam go "zawodowo", ale tutaj okazał się bezużyteczny. niewiem.gif

Napisano

> No właśnie - a mają iść na rdzę.

A ten dalej swoje facepalm%5B1%5D.gif

grinser006.gif

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam wątek, bo to, co chcę napisać, jest naprawdę warte przytoczenia.

Nie zdążyłem ochłonąć po wymianie jednego łożyska, a tu proszę - to samo trafiło się z drugiej strony. sick.gif

Jak wymontowałem półoś (razem z całą zwrotnicą, oczywiście) i po kilku stuknięciach młotkiem nie zeszła, to już wiedziałem, że to nie dla mnie robota (wcześniej przez kilka dni jeździłem bez nakrętki i systematycznie psikałem penetratorem).

Mechanik zalał to czymś o konsystencji penetratora, lecz jakimś bardziej profesjonalnym, bo było napisane, że odrdzewiacz. Przez tydzień tak mokło. Grzał to i próbował to wycisnąć prasą (róznymi innymi metodami też). W końcu się wk... i zapodał na prasie 20 t. Nie poddało się. Kazał mi zabrać to w cholerę.

Tamten młotek mi skradziono, ale dziś kupiłem taki sam. cfaniak.gifmlot.gif

Napisano
  • Autor

O tak, taak; nie śmiem wątpić, że w ASO chętnie wymieniliby całość slinka.gif

Tak se myślę, czy ten "mój" mechanior naprawdę przyłożył tam dwadzieścia ton. Bo mnie przy tym nie było. Zadzwoniłem i zapytałem, co słychać w temacie, to powiedział tylko, że nie będą już próbowali tego zrobić i żeby zabierać ten grat.

Napisano

> Odświeżam wątek, bo to, co chcę napisać, jest naprawdę warte przytoczenia.

> Nie zdążyłem ochłonąć po wymianie jednego łożyska, a tu proszę - to samo trafiło się z drugiej

> strony.

> Jak wymontowałem półoś (razem z całą zwrotnicą, oczywiście) i po kilku stuknięciach młotkiem nie

> zeszła, to już wiedziałem, że to nie dla mnie robota (wcześniej przez kilka dni jeździłem bez

> nakrętki i systematycznie psikałem penetratorem).

> Mechanik zalał to czymś o konsystencji penetratora, lecz jakimś bardziej profesjonalnym, bo było

> napisane, że odrdzewiacz. Przez tydzień tak mokło. Grzał to i próbował to wycisnąć prasą

> (róznymi innymi metodami też). W końcu się wk... i zapodał na prasie 20 t. Nie poddało się.

> Kazał mi zabrać to w cholerę.

> Tamten młotek mi skradziono, ale dziś kupiłem taki sam.

Jeśli nagrzał "środek" to tylko sobie pogorszył bo mu spuchł...

Po tym co piszesz to tam może być już rozklepana końcówka i nie do wyjęcia w całości...

To sie powinno zaostrzonym pobijakiem wybijać i udarowo (często, gęsto walić) a nie przystawiać jednostajnej siły bo nie puści.

Napisano
  • Autor

Ja już nie wiem, kogo słuchać. Wiem natomiast jedno - warto robić samemu. Tamtej piasty nie grzałem do czerwoności, a półoś została ostatecznie własnoręcznie przeze mnie wybita. Co się z nią działo u mechaniora - nie wiem. Widać natomiast, że było to podgrzewane; Razem z końcówką półosi. No i weź tu zaufaj "fachowcom"...

Tak nawiasem, inne auto odebrałem dzisiaj z ASO. Zwracałem uwagę przyjmującego auto na warsztat na dźwięki dobiegające z przodu w czasie jazdy. Fakturę na dwa trzysta wystawili - a jakże. A wycie - jak było, tak jest. Jutro ponownie się spotkamy. EOT

Napisano
  • Autor

Aż kupiłem szpikulec do SDS max, żeby sprawdzić, czy faktycznie obeszłoby się bez młotka.

Ni chu-chu nie obeszłoby się, ale zabaweczka w końcu i tak się przydała, bo w końcowej fazie wybijania półosi nie ma wtedy ryzyka obicia flanszy.

Młotek 3 kg to było niezbędne, niezastąpione narzędzie. Żałuję, że za krótkie zamachy brałem, bo czop okrutnie się sklepał. oslabiony.gif

Z poprzednią półosią jakoś łatwiej poszło.