Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

krótki test opony bieżnikowanej 205/55 R16 MARKGUM MK790

Featured Replies

Napisano

> no i niech mi ktoś wyjaśni, bo nie jarzę gdzie ta oszczędność?

> Kupić opony o połowę taniej, zjechać na siłę połowę bieżnika żeby w miarę dobrze jeździły, z

> szansą, że w czasie tego zjeżdżania się gdzieś "wyleci" albo nie wyrobi z hamowaniem Zamiast

> kupić nowe opony za dwa razy tyle ale mieć pełnowartościowy bieżnik od poczatku do końca.

zwykły użytkownik nic nie musi ścierać ok.gif

testuje obecnie dwie takie, jazda tylko po mieście, przebieg roczny miejski 35-40 tyś km ok.gif

szkoda że wcześniej przez tyle lat myślałem że takie opony to straszne guano.... tyle lat byłem w błędzie sciana.gif

ale wszyscy sportowcy muszą kupić normalne opony ok.gif

ktoś kto lata w trasie i ostro nie stosuje się do przepisów też musi kupić normalne opony ok.gif

Napisano

> ktoś kto lata w trasie i ostro nie stosuje się do przepisów też musi kupić normalne opony

No ja jakoś specjalnie przepisów nie łamię. Na trasie 100-120km/h, wiem że nieco więcej niż kodeks ale nie tak znowu ekstremalnie. Nie raz zdarzyło mi się ze wspomnianych 120 do 0 awaryjnie heblować, bo pan w Żuku postanowił sobie włączyć się do ruchu i przypomniał sobie , że ma fajka przypalić. Niezły test łosia na ostrym hamowaniu miałem i jestem przekonany że dobre gumy mi mocno pomogły.

Imho takie nalewki, to można by zapodać jak ktoś z miasta nie wyjeżdża, a co za tym idzie prędkości też ma niższe sporo.

Napisano

> no i niech mi ktoś wyjaśni, bo nie jarzę gdzie ta oszczędność?

> Kupić opony o połowę taniej, zjechać na siłę połowę bieżnika żeby w miarę dobrze jeździły, z

> szansą, że w czasie tego zjeżdżania się gdzieś "wyleci" albo nie wyrobi z hamowaniem Zamiast

> kupić nowe opony za dwa razy tyle ale mieć pełnowartościowy bieżnik od poczatku do końca.

ja kupilem margumy do swojego cabrio tyle ze letnie, 4 szt kosztowaly mnie mniej niz jedna nowa, bo to dosc nietypowy rozmiar byl 205/50r16 nie nazekalem na trakcje mimo ze auto mialo ponad 200KM. jesli chodzi o letnie to polecam.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Jako, ze minal juz ponad miesiac jazdy na tym wynalazku - co dalo jakies 2,5-3 tys km przebiegu.... to podziele sie dalszymi wrazeniami z eksploatacji smile.gif

Zatem ... przyznam racje tym, ktorzy mowili, ze opona sie dotrze i bedzie lepiej trzymac. Obecnie jest bardzo okey, zarowno na suchym jak i na mokrym. Ostatnio sypnelo troche sniegiem i powiem szczerze, ze jestem dosc pozytywnie zaskoczony. Moglaby troszke lepiej wytracac predkosc, ale ogolnie nie jest zle. Plusem za to jest bardzo dobre odprowadzanie wody - o zjawisku aquaplaningu praktycznie mozna zapomniec. O dziwo zniknelo zjawisko plywania auta na boki na zakretach - tak jakby opony nagle staly sie twardsze niewiem.gif Zdarzalo mi sie latac z predkosciami przekraczajacymi ich indeks predkosci (>190 km/h) i nic zlego sie nie stalo. Jedyny minus to delikatnie odczuwalne bicie w przedziale 110-120 km/h.

Reasumujac: imho produkt nie odbiega komfortem prowadzenia od budzetowych zimowek, za to jest o polowe tanszy... Na przyszla zime zostanie zalozony takze do drugiego auta smile.gif

Pozdrawiam nalewkowych dzihadowcow - bo dzieki nim jest maly popyt na takie opony, wiec cena bedzie dalej atrakcyjna smile.gif