Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczne dogrzewanie silnika diesela

Featured Replies

Napisano

Czy w BMW np. e61 530d jest standardowe (nie jako opcja) elektryczne dogrzewanie diesela?

Szczerze mowiac to to auto nagrzewa mi sie duzo wolniej (a jeszcze nie ma super mrozow) niz posiadana wczesniej Laguna czy Audi a6 (audi na pewno nie mialo dogrzewania)

Jeszcze jedna opcja moze byc to, ze w Lagunie czy Audi wskaznik temp dzialal tak jak w duzej ilosci aut tj. pozycja 90st odpowiada temperaturze 70-110st ....

Napisano

moja Baska ma Webasto

Laguna II 1,9 dCi miała elektryczne dogrzewanie płynu - grzałkami

Napisano

> Czy w BMW np. e61 530d jest standardowe (nie jako opcja) elektryczne dogrzewanie diesela?

Moze byc elektryczne bądz spalinowe. Mozesz miec rownież zepsute grinser006.gif

> Szczerze mowiac to to auto nagrzewa mi sie duzo wolniej (a jeszcze nie ma super mrozow) niz

> posiadana wczesniej Laguna czy Audi a6 (audi na pewno nie mialo dogrzewania)

Jesli chodzi o audi to mają dogrzewanie swiecami zarowymi zainstalowanymi w przewodach chlodnicy (ciekawy patent). Tak bylo np w AFN

> Jeszcze jedna opcja moze byc to, ze w Lagunie czy Audi wskaznik temp dzialal tak jak w duzej ilosci

> aut tj. pozycja 90st odpowiada temperaturze 70-110st ....

W e60 chyba brak wzkaznika, ale w innych modelach dziala tak samo jak w innych autach - pion od ok. 70 do 110

Nie wiem czym do tej pory jezdziles, ale pamietaj ze tu wchodzi 6,5l oleju, a klimatronik zaraz po złapaniu temp grzeje kabine

Napisano

Moje się nagrzewa najszybciej z dotychczasowych. Mowa o kabinie bo silnik ok 20-25 km. Temp można sprawdzić w ukrytym menu. Jest podawana z dokładnością co do stopnia, albo odczytać z kluczyka.

Napisano

1. sprawdź termostaty (główny i EGR), w 2.0d i 3.0d padają jak muchi. Sam wymieniałem u siebie już raz. NIe wiem czy masz wskaznik temeratury czy nie ale w ukrytym menu można sprawdzić temperaturę płynu i jak szybko się nagrzewa. U mnie termostaty były walnięte i auto nagrzewało się do ok 74-78 st, choć w aucie tak czy inaczej było dość szybko ciepło.

2. Przy dogrzewaniu silnika wykorzystywana jest takze dodatkowa pomocnicza elektrycznie napędzana pompka wody, tez często padają silniczki elektryczne, zawieszają się/kończą się szczotki. Koszt naprawy ok 80 PLN, koszt wymiany na nową ok 500 PLN.

Napisano
  • Autor

> Moze byc elektryczne bądz spalinowe. Mozesz miec rownież zepsute

z uwagi na zepsucie zapytowuje sie czy jest to std. wyposazenie

> W e60 chyba brak wzkaznika,

jest bardzo fajnie rozwiazany (chociaz trzeba wiedziec, ze to to to smile.gif )

> Nie wiem czym do tej pory jezdziles, ale pamietaj ze tu wchodzi 6,5l oleju, a klimatronik zaraz po

> złapaniu temp grzeje kabine

wiecej jak 6,5litra, chyba ponad 8

w Lagunie tez bylo 8 literkow (mimo pojemnosci 2.0) a chyba szybciej sie nagrzewala (chociaz z drugiej strony klimatronik zaczynal dzialac po kilku km)

Napisano
  • Autor

> Moje się nagrzewa najszybciej z dotychczasowych. Mowa o kabinie bo silnik ok 20-25 km. Temp można

> sprawdzić w ukrytym menu. Jest podawana z dokładnością co do stopnia, albo odczytać z

> kluczyka.

tak, widzialem raz to ukryte menu

strasznie duzo klikania

nie pisze o kabinie, pisze o silniku

w kabinie faktycznie jest bardzo ok

Napisano
  • Autor

> 1. sprawdź termostaty (główny i EGR), w 2.0d i 3.0d padają jak muchi. Sam wymieniałem u siebie już

> raz. NIe wiem czy masz wskaznik temeratury czy nie ale w ukrytym menu można sprawdzić

> temperaturę płynu i jak szybko się nagrzewa. U mnie termostaty były walnięte i auto nagrzewało

> się do ok 74-78 st, choć w aucie tak czy inaczej było dość szybko ciepło.

IMO silnik nagrzewa sie do pelnej temp., ale WYDAJE MI SIE, ze wolniej

sprawdze jeszcze temp w ukrytym menu

> 2. Przy dogrzewaniu silnika wykorzystywana jest takze dodatkowa pomocnicza elektrycznie napędzana

> pompka wody, tez często padają silniczki elektryczne, zawieszają się/kończą się szczotki.

> Koszt naprawy ok 80 PLN, koszt wymiany na nową ok 500 PLN.

o to moze to hmm.gif

jak to zdiagnozowac?

Napisano

> IMO silnik nagrzewa sie do pelnej temp., ale WYDAJE MI SIE, ze wolniej

> sprawdze jeszcze temp w ukrytym menu

> o to moze to

> jak to zdiagnozowac?

podpiąć do kompa i odczytać błedy np INPĄ, pokaże pomocnicza pompa wody, przerwany obwód.