Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II 2.0 dti

Featured Replies

Napisano

Witam kupiłem astrę II 2001 179kkm 2.0 dti 101km, autko śmiga nawet żwawo ale pojawiły się problemy po przekroczeniu 110km/h jak to mechanik nazwał przeładowanie odcina turbo wtedy autko ma strasznego muła itd. po podłączeniu pod kompa wykazało jakiś błąd z czujnikiem doładowania wyczyścił go i wszystko wróciło do normy. Ale po 400 km znowu to samo , tak nie powinno być macie jakieś rady co i jak ? może wyczyścić ten cały kolektor żeby tak się nie robiło. Nie jestem jakim nowicjuszem w dziedzinie mechaniki bo w starej astrze zmieniałem uszczelkę pod głowicą itd. wiec powinienem dać sobie radę i z tym. Poniżej zamieszczam foto rzeczy, które zostały czyszczone.

Pozdrawiam

http://imageshack.us/photo/my-images/338/dsc07355j.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/849/dsc07356h.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/3/dsc07357z.jpg/

Napisano

Do sprawdzenia przepływomierz i zawory vacum, na początek sprawdź czy wężyki są na swoich miejscach.

W latach 2004-2008 użytkowałem takie auto, rocznik 2002, stosunkowo często zdarzały się takie historie.

Napisano
  • Autor

Ok dziękować w tygodniu się tym zajmę. A może mieć to jeszcze wpływ na osiągi ? bo ona tak ma chęć praktycznie tylko do tych 170 później już sie tylko kula czy to jednak norma w tych autach ?

Napisano

Moją bujnąłem do 200 ale trochę jej zeszło, teraz po remoncie głowicy jeszcze nie miałem okazji sprawdzić ile da rade.Warto wyczyścić kolektor dolotowy jeśli masz spory przebieg. u mnie wyglądało to tak

zdjcie0159m.jpg

A po oskrobaniu i czyszczeniu było o niebo lepiej.

zdjcie0161b.jpg

Napisano
  • Autor

Kurcze teraz pojawił mi się problem z odpalaniem nieraz ledwo co odpala ; / dziś wyczyściłem EGR i to samo czy może mieć na to wpływ ten kolektor bo nie wiem czy mam się za to zabierać i czyścić czy jechać od razu gdzieś na kompa

Napisano

> Kurcze teraz pojawił mi się problem z odpalaniem nieraz ledwo co odpala ; / dziś wyczyściłem EGR i

> to samo czy może mieć na to wpływ ten kolektor bo nie wiem czy mam się za to zabierać i

> czyścić czy jechać od razu gdzieś na kompa

W kolektorze masz klapki które sterują przepływem powietrza. Więc jeśli się zacinają lub jest tyle nagaru że ciężko chodzą to są problemy z jazdą i przyspieszeniem. To samo dotyczy wszystkich diesli nawet nowoczesnych jak 1.9 CDTI gdzie klapy już zasyłseły z awaryjności i wyrabianiem sie tulei prowadzących.

Napisano

Tak jak pisali - kolektor dolotowy na początek wyczyść.

U mnie po czyszczeniu kolektora doszedł jeszcze EGR sterowany elektronicznie i chłodzony płynem. Nie wymieniałem go (szkoda mi było kasy 1200PLN), tylko zdjąłem obudowę z tworzywa i profilaktycznie co 4000 km psikałem wd 40 lub innym sprayem tego typu cięgno i grzybek.