Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wskaźnik temperatury silnika startuje od polowy skali

Featured Replies

Napisano

Witam

Dziś zauważyłem, że wskaźnik temperatury silnika startuje od polowy skali shocked.gif

A więc tak przekręcam stacyjkę wskaźnik na zimnym silniku wędruje do połowy skali (tam gdzie zwykle jest gdy ma temperaturę optymalną) kontrolka ta czerwona po teście gaśnie a wskaźnik sobie stoi na połowie..w trakcie jazdy wędruje sobie aż do skrajnej pozycji po prawej stronie. Silnik nagrzewa się prawidłowo, sprawdziłem termostat działa.

Gdzie szukać przyczyny, czujnik przy termostacie czy raczej zegary "szaleja" ?

Pozdrawiam

Napisano

Podpiąć auto pod kompa. Sprawdzić jaką temp raportuje centralka wtrysków, potem sprawdzić jaką temp raportują zegary. Będziesz miał odpowiedź gdzie szukać przyczyny.

Napisano
  • Autor

Żeby podpiąć pod kompa, to tylko serwis .. wiecie ile kosztuje taka usługa teraz ?

dziś ze dwa razy przekręciłem stacyjkę i wskazówka wróciła do prawidłowej skrajnej lewej pozycji, zobaczę co będzie dalej.

Napisano

Nie tylko serwis. Multiecuscan ma spore możliwości, tylko interfejs(y) trzeba kupić. Darmowa wersja Multiecuscan połączy się z ECU silnika, z Visteonem już nie. Ale gdyby problem wrócił, to sprawdzenie tylko ECU silnika pomoże. Jeśli temp płynu by była ok, to problemu trzeba szukać w liczniku, lub na drodze sygnału do licznika. Jeśli z kolei ECU pokaże złą temp, to albo czujnik, albo droga sygnału od czujnika do centralki.

Ceny podłączenia do kompa w serwisie nie znam.

Napisano
  • Autor

zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość a mianowicie wskazówka nie tyle startuje od połowy co nie chce wracać do pozycji lewej skrajnej i jeśli silnik się nagrzeje wskazówka po wyłączeniu silnika zostaje na połowie skali, gdy odpalę zimny silnik wskazówka dalej ładnie rośnie lecz nie od początku skali tylko właśnie od połowy i tym samym dochodzi aż do pozycji skrajnej prawej... blush.gif

Na zimnym silniku z rana udało mi się cofnąć wskazówkę do pozycji skrajnej lewej parę razy włączając stacyjkę i tak po 0,5 cm wskazówka się cofała, ale przy końcu tak z oporami "ząbkowała"

Wiecie może jaki mechanizm powoduje cofanie sie tego silnika krokowego? jest tam jakaś sprężyna ?

Napisano

kolego masz zepsuty silniczek krokowy w liczniku. bylo wiele razy na forum, jest nawet manual wymiany. poszukaj sobie. jak chcesz sprawdzonego sprzedawce takich silniczkow to pisz na prv

Napisano

> kolego masz zepsuty silniczek krokowy w liczniku. bylo wiele razy na forum, jest nawet manual

> wymiany. poszukaj sobie. jak chcesz sprawdzonego sprzedawce takich silniczkow to pisz na prv

daj na forum namiary, jak robilem manuala z wymiany to musialem z USA sciagac silniczke alien.gif