Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy ktoś od 318is E36

Featured Replies

Napisano

...z silnikiem M42B18 byłby tak uprzejmy i sprawdził u siebie - jaki kolor kabelków jest we wtyczce sterującej zaworem przełączania długości kolektora dolotowego? Zaworek i wtyczka znajdują się na łapie silnika od strony kierowcy, przy takiej plastikowej beczułce. Aby zobaczyć kolory kabelków trzeba zsunąć gumową osłonkę. Z góry dzięki smile.gif

Napisano

> ...z silnikiem M42B18 byłby tak uprzejmy i sprawdził u siebie - jaki kolor kabelków jest we wtyczce

> sterującej zaworem przełączania długości kolektora dolotowego? Zaworek i wtyczka znajdują się

> na łapie silnika od strony kierowcy, przy takiej plastikowej beczułce. Aby zobaczyć kolory

> kabelków trzeba zsunąć gumową osłonkę. Z góry dzięki

rozrysuj pan bo w koszuli jestem a nie chcę się upierdzielić szukając tego.

Napisano
  • Autor

> rozrysuj pan bo w koszuli jestem a nie chcę się upierdzielić szukając tego.

nie pali się na już, może być jak będziesz miał więcej czasu wink.gifsmile.gif

MTI5NzE3X3A=.png

takie cuś jest pod kolektorem ssącym - wtyczka wchodzi w zaworek nr 5 zlosnik.gif

Napisano

> nie pali się na już, może być jak będziesz miał więcej czasu

> takie cuś jest pod kolektorem ssącym - wtyczka wchodzi w zaworek nr 5

Zaworek nr 5 steruje oparami paliwa ze zbiornika. To nie jest od zmiennej długości dolotu.

Napisano
  • Autor

> Zaworek nr 5 steruje oparami paliwa ze zbiornika. To nie jest od zmiennej długości dolotu.

jak nie, skoro wężyk 7 idzie do membrany siłownika sterującej klapą kolektora ?

Napisano

> jak nie, skoro wężyk 7 idzie do membrany siłownika sterującej klapą kolektora ?

Jesteś pewien, że ten siłownik steruje zmienną długością dolotu? Pytam poważnie, bo w moim M43 też jest taki siłownik przykręcony do kolektora, ale w tym wątku nikt konkretnej odpowiedzi nie udzielił.

Aaa, czy plastikowa puszka z nr 1 to nie jest węglowy filtr oparów?

Napisano
  • Autor

> Jesteś pewien, że ten siłownik steruje zmienną długością dolotu? Pytam poważnie, bo w moim M43 też

> jest taki siłownik przykręcony do kolektora, ale w tym wątku nikt konkretnej odpowiedzi nie

> udzielił.

> Aaa, czy plastikowa puszka z nr 1 to nie jest węglowy filtr oparów?

MTI5NzE3X3A=.png

tak jestem pewien, plastikowy zbiornik "gromadzi podciśnienie" (dzięki zaworowi zwrotnemu nr 6) i w odpowiednim momencie zawór puszcza je na siłownik co powoduje zmianę położenia klapy.

Od par paliwa jest inny układ:

MTE5MzNfcA==.png

Napisano

> tak jestem pewien, plastikowy zbiornik "gromadzi podciśnienie" (dzięki zaworowi zwrotnemu nr 6) i w

> odpowiednim momencie zawór puszcza je na siłownik co powoduje zmianę położenia klapy.

> Od par paliwa jest inny układ:

Czerwony z białym paskiem i brązowy z niebieskim paskiem. Mam ten sam układ w M43. W takim razie wiem już skąd u mnie błąd VIS Valve. Ten zaworek nie steruje mi zmiennym dolotem. Sprawdzałem i niezależnie, czy mam wolne obroty, czy otworzę przepustnicę na max, to siłownik się nie rusza. Zdjąłem podciśnienie z tego akumulatora i dałem bezpośrednio na siłownik, to teraz chodzi. Zaraz jadę i zobaczę, co się zmieniło.

PS. tak sprawdzałem Ci te kolory kabli, że urwałem przy samej wtyczce zlosnik.gif ale podejrzewam, że jeden był już urwany, bo coś za lekko mi to poszło. Może dlatego mi to gówienko nie działało.