Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie sprzęgło na gruby wałek?

Featured Replies

Napisano

Nie wiem czy w cento był gruby wałek ale tutaj najwięcej się dzieje to tu pytam.

Mam sprzęgło 180mm a w skrzyni gruby wałek. Skrzyni nie chcę zmieniać (ale i nie bardzo mogę bo mam mokre półosie w uno) Niestety jak wchodzi doładowanie to już puszcza mi to sprzęgło. Mam drugie nowe ale... nie daję mu długiego żywota niestety.

Może podpowiecie od czego założyć, żeby wytrzymało 1.5 bara i miało tarczę na gruby wałek?

Napisano

> Nie wiem czy w cento był gruby wałek ale tutaj najwięcej się dzieje to tu pytam.

> Mam sprzęgło 180mm a w skrzyni gruby wałek. Skrzyni nie chcę zmieniać (ale i nie bardzo mogę bo mam

> mokre półosie w uno) Niestety jak wchodzi doładowanie to już puszcza mi to sprzęgło. Mam

> drugie nowe ale... nie daję mu długiego żywota niestety.

> Może podpowiecie od czego założyć, żeby wytrzymało 1.5 bara i miało tarczę na gruby wałek?

na 180mm?

To cięzko bęzie. Szukaj sprzęgła od skrzyń c510 czyli jakieś punto TD, puntoGT, punto mk2 HGT albo jakakolwiek alfa 145, 146 z silnikiem 1.4, 1.6 1.8 TS

[edycja]

To by była tarcza, docisk byś musiał zostawić stary bo ten z c510 raczej nie podejdzie.

[edycja kolejna]

A jeszcze polonezy, łady, tipo tempra miały sprzęgła na gruby wałek na tarczę 180mm smile.gif

Napisano
  • Autor

> na 180mm?

> To cięzko bęzie. Szukaj sprzęgła od skrzyń c510 czyli jakieś punto TD, puntoGT, punto mk2 HGT albo

> jakakolwiek alfa 145, 146 z silnikiem 1.4, 1.6 1.8 TS

> [edycja]

> To by była tarcza, docisk byś musiał zostawić stary bo ten z c510 raczej nie podejdzie.

> [edycja kolejna]

> A jeszcze polonezy, łady, tipo tempra miały sprzęgła na gruby wałek na tarczę 180mm

Nie upieram się przy 180mm o ile jest coś większego na grubym wałku i da się to założyć do wału od fire (liczę się z koniecznością wymiany zamachu).

Napisano
  • Autor

> A może zmienić samą okładzinę na "niestandardową"

To wystarczy?

Odpisz na gg bo zaraz dostanę bana hahaha.gif

Napisano

> Nie upieram się przy 180mm o ile jest coś większego na grubym wałku i da się to założyć do wału od

> fire (liczę się z koniecznością wymiany zamachu).

200mm z 1.4 16v?

Napisano
  • Autor

> 200mm z 1.4 16v?

I ma gruby?

Napisano

> I ma gruby?

IMO zamach i docisk z 1,4 i pod to tarcze dopasowac zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> IMO zamach i docisk z 1,4 i pod to tarcze dopasowac

"dopasować" - jak to widzisz? grinser006.gif

Bo ja tak - zadaję pytanie na forum i dostaję odpowiedź - weź z tego i tego, tam jest taka co pasuje grinser006.gif

Napisano

> "dopasować" - jak to widzisz?

> Bo ja tak - zadaję pytanie na forum i dostaję odpowiedź - weź z tego i tego, tam jest taka co

> pasuje

Można dać całość z 1.4 16v fire - jedynie wieloklin przespawać ze starej tarczy. Wiem że to trochę drucarstwem zajeżdża, ale u mnie jezdzi i przenosi sporo niuta ok.gif

Napisano
  • Autor

> Można dać całość z 1.4 16v fire - jedynie wieloklin przespawać ze starej tarczy. Wiem że to trochę

> drucarstwem zajeżdża, ale u mnie jezdzi i przenosi sporo niuta

Druciarstwo to moje drugie ja ale czy to będzie w osi?

Napisano

Obic tarcze spiekiem, albo przelozyc wieloklin tarczy do jakiegos sprzegla z tarcza np 200mm

Napisano
  • Autor

> Obic tarcze spiekiem, albo przelozyc wieloklin tarczy do jakiegos sprzegla z tarcza np 200mm

I chyba jedna z tych opcji wybiore. Dzieki. ok.gif

Napisano

> Druciarstwo to moje drugie ja ale czy to będzie w osi?

U mnie działa i znam jeszcze kilka przypadków że też daje radę. Podstawa żeby to było w osi to użycie tokarki do wycięcią wieloklinu i pasowanie bardzo ciasne.

Napisano
  • Autor

> U mnie działa i znam jeszcze kilka przypadków że też daje radę. Podstawa żeby to było w osi to

> użycie tokarki do wycięcią wieloklinu i pasowanie bardzo ciasne.

Na razie sprzęgło się "dotarło" i jakoś trzyma. Jak padnie to mam całą zimę na zmotanie tego cool.gif

Napisano
  • Autor

No dobra, dzisiaj w drodze do pracy sprzęgło umarło definitywnie (a jestem ustawiony z golfem gti na kreskę wieczorem hahaha.gif).

Kto zna namiar na kogoś w Lublinie co się spiekami zajmuje?