Napisano 26 Listopada 201213 lat > Niestety ten model nie jest juz produkowany, Od jak dawna nie jest produkowany? Może uda się znaleźć dwie nowe, takie same opony z kocówki produkcji na allegro. > 1. Kupno 2 nowych opon o innym biezniku. Nie jezdzilem nigdy w takiej konfiguracji, wiec nie wiem > czy to jest rozsadne. Spodziewac sie jakis problemow z ESP w takim przypadku? > Chetnie poznam opinie praktykow Formalnie i technicznie nie ma problemu. Każdy typ opony produkuje dźwięki(szum) o określonych częstotliwościach. Mając 4 identyczne opony masz 4xidentyczny hałas, który w praktyce jest tylko zwielokrotniany, czyli jest 4xgłośniej, w praktyce nie zwraca się na to uwagi. Jak będziesz miał 2x opona typX + 2x opona typY to będziesz słyszał 2xwięcej szumu, co np. ja odbieram jako "jest głośniej". Pozdrawiam BAS
Napisano 27 Listopada 201213 lat > Każdy typ opony produkuje dźwięki(szum) o określonych częstotliwościach. > Mając 4 identyczne opony masz 4xidentyczny hałas, który w praktyce jest tylko zwielokrotniany, > czyli jest 4xgłośniej, w praktyce nie zwraca się na to uwagi. > Jak będziesz miał 2x opona typX + 2x opona typY to będziesz słyszał 2xwięcej szumu, co np. ja > odbieram jako "jest głośniej". Oj ... bardzo byłbym ostrożny z pisaniem takiej teorii fale dźwiękowe mogą się wzajemnie nakładać albo znosić (dochodzą jeszcze zjawiska rezonansu) ... temat rzeka i może się okazać że najcichszą konfiguracją będą 4 opony o różnych bieżnikach
Napisano 27 Listopada 201213 lat Autor > Od jak dawna nie jest produkowany? > Może uda się znaleźć dwie nowe, takie same opony z kocówki produkcji na allegro. Przegladalem, ale jest tylko kilka uzywek w stanie niewiele lepszym niz te, ktore chce wywalic > Formalnie i technicznie nie ma problemu. > Każdy typ opony produkuje dźwięki(szum) o określonych częstotliwościach. > Mając 4 identyczne opony masz 4xidentyczny hałas, który w praktyce jest tylko zwielokrotniany, > czyli jest 4xgłośniej, w praktyce nie zwraca się na to uwagi. > Jak będziesz miał 2x opona typX + 2x opona typY to będziesz słyszał 2xwięcej szumu, co np. ja > odbieram jako "jest głośniej". > Pozdrawiam BAS Tutaj jest tyle kombinacji, ze nie da sie tego przewidzec. Auto samo w sobie jest dosc "glosne", wiec szum opon nie powinien byc uciazliwy...