Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Mody czas zacząć grinser006.gif

Mam zamiar zamontować klimke manualną do swojej bravki 1.6 16V. Zanabyłem chyba wszystkie części potrzebne do tego, to teraz przydałby mi się zastrzyk wiedzy....generalnie potrzebowałbym informacji nt. podłączenia elektryczengo, konsola,sprężarka, osuszacz, chłodnica, ECU ???, itp. Mam jakieś kawałki instalacji, ale jak to poskładać ???

Zresztą wszystkie wskazówki na ww. temat mile widziane.

btw. nie ma ktoś na zbyciu silniczka obiegu zamkniętego ?? ułamał mi się w nim trzpień ....

Napisano

Angielskie serwisówki twoim przyjacielem zlosnik.gif Tam są wszystkie potrzebne informacje. Od konektora w instalacji elektrycznej po śrubkę trzymającą osuszacz wink.gif

Napisano
  • Autor

tak na szybko gdzie je znajde ?

ps. znalazłem coś u Patre i zaraz będę sprawdzał, ale i tak wszystkie wskazówki mile widziane, bo wiadomo instrukcja instrukcją, a doświadczenia userów bezcenne smile.gif

Interesują nmie jak już pisałem polączenia elektryczne elementów, co gdzie i jak i za co odpowiada.

Jako tako centralki w manualnej chyba nie ma, przynajmniej nic takiego nie znalazłem.

Napisano

W oko mnie klik poniżej.

Napisano
  • Autor

danke kuliżanke smile.gif

zassałem Haynesa, może się przyda. Ale tak ogólnie to juz temat ogarniam. Wkleje potem tutaj troche informacji, może się komuś przyda wink.gif

Napisano

> btw. nie ma ktoś na zbyciu silniczka obiegu zamkniętego ?? ułamał mi się w nim trzpień ....

Jak masz klimę, to możesz zamknąć na stałe... Parować nie będzie - bo klima powietrze osusza - a świeże przez okno wpuścisz wink.gif

Napisano
  • Autor

a jakim cudem klimą ma osuszać powietrze ? Osuszacz w klimie nie służy do osuszania powietrza tylko czynnika wink.gif

Napisano

> a jakim cudem klimą ma osuszać powietrze ? Osuszacz w klimie nie służy do osuszania powietrza tylko

> czynnika

powietrze osusza ale w zimę dobrze mieć otwarty obieg bo kto przy -20 będzie otwierał szyby aby odparowały? zlosnik.gif

Napisano

> a jakim cudem klimą ma osuszać powietrze ? Osuszacz w klimie nie służy do osuszania powietrza tylko

> czynnika

powietrze osusza ale w zimę dobrze mieć otwarty obieg bo kto przy -20 będzie otwierał szyby aby odparowały? zlosnik.gif

Napisano

> czynnika

Klimatyzacja osusza powietrze wewnątrz auta. Zresztą na wyparce zbiera się woda która odprowadzana jest na zewnątrz.

Osuszacz klimy w układzie nie ma za zadanie osuszania powietrza w środku, tylko osuszanie samego układu (czynnika z olejem)

Montowałem kiedyś klimę w Sienie 1,2.

Wszystko jest sterowane masą, a tylko sprężarka plusem.

PS Zanim zamontujesz nagrzewnicę z klimą sprawdź sprawność termostatu na wyparce. Po co masz rozbebeszać jeszcze raz deske jak nie będzie działał.

Nie wiem jak w Bravo, ale w Sienie musiałem dorobić sobie rezystor obsługujący pierwszą prędkość wentylatora chłodnicy (oryginalny był dla mnie za drogi).

Silnik wentylatora chłodnicy został ten sam i działa do dzisiaj bez zarzutu.

Napisano

> czynnika

Przy przejściu przez parownik powietrze gwałtownie się ochładza, co powoduje skraplanie się wilgoci na parowniku. W ten sposób powietrze, które jest potem pompowane do kabiny jest suche...

Osobiście dla mnie to osuszanie powietrza jest dużo przydatniejszą funkcją klimy niż jego schładzanie...

Napisano

> powietrze osusza ale w zimę dobrze mieć otwarty obieg bo kto przy -20 będzie otwierał szyby aby

> odparowały?

Po to masz właśnie klimę, żeby odparowały...

Napisano
  • Autor

no tak suszenie kondensacyjne, o tym nie pomyślałem, bo to taki efekt uboczny chłodzenia smile.gif

Napisano

> Po to masz właśnie klimę, żeby odparowały...

Próbowałeś kiedyś włączyć klimę na zamkniętym obiegu żeby szyby odparowały? U mnie to nic nie dawało a szyby po odłączeniu sprężarki jeszcze bardziej zachodziły wink.gif