Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ogrzewanie

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dzisiaj po odpaleniu auta rano -5 stopni poszedłem na kawe do domu po przyjściu do auta zauważyłem że leci letnie powietrze a wskazówka od temp.poszła już dosyć wysoko,jak przegazowałem to zaczeło lecieć ciepłe powietrze,czy to może być niesprawna pompa wody,prosze o jakąś porade,Punto1.

Pozdrawiam.

Napisano

<prosze ciac cytaty>

Zapowietrzony układ albo za mało płynu.

Napisano

nalej płynu ponad max, do przewężenia zbiorniczka, pojeździj i zobacz czy poziom opadł.

Jeśli tak to był zapowietrzony, obserwuj dalej bo może łapać powietrze przez pompę lub nagrzewnicę.

mk1 potrafi się samo odpowietrzyć jak użyszkodnik wie jak mu pomóc.

Napisano

> Witam.

> Dzisiaj po odpaleniu auta rano -5 stopni poszedłem na kawe do domu po przyjściu do auta zauważyłem

> że leci letnie powietrze a wskazówka od temp.poszła już dosyć wysoko,jak przegazowałem to

> zaczeło lecieć ciepłe powietrze,czy to może być niesprawna pompa wody,prosze o jakąś

> porade,Punto1.

> Pozdrawiam.

To raczej jest normalne zjawisko, na biegu jałowym popmpa ma dośc malą wydajność to raz a dwa że silnik z silnika wydostaje sie mała ilośc ciepła, sprawdź poziom płynu być moze coś pomoze ale ja "walczyłem" z tematem ogrzewania w Punto II 1.2 8V ogólnie jest bardzo słabe (fakt mały silnik) po przeczytaniu wielu watków na forum napisaniu kilku postów, płukałem nagrzewnice oraz cały układ chłodniczy, wymieniłem termostat na wahlera, przepinałem reduktor od LPD z równoległego połączenia w szeregowa za nagrzewnicą itp. ogólnie bardzo niewielka poprawa, jesli samochód stoi na mrozie i prz -15 st C powietrze leci słabo ciepła, najgorzej jest przy jeździe w korku, niskie obroty silnika w kabinie zimno....

Najlepszym patentem ze wszystkich było przesłonienie w 2/3 chłodnicy kartonem to dawało najlepszy efekt, tylko kiedy temp wzrasta już powyzej zera karton wyciągam i wtedy powiedzmy że jest mniej więcej OK.....

Napisano

U mnie w toyocie przy takich objawach musiałem ręcznie odpowietrzyć układ i auto znowu zaczęło grzać, co ciekawe w tym roku muszę to powtórzyć.

Napisano

Nie będę nowego wątku zakładał bo ten w temacie , ale u mnie inny problem - mianowicie

- silnik ładnie się nagrzewa

- z kratek płynie gorące powietrze

- ale w aucie marzne przez zimny powiew spod konsoli środkowej , tam gdzie niby maja sie puszki zmieścić. Dzisiaj zrobiłem non stopem prawie 200km na tym mrozie i na początku myślałem że kokpit zimny to uczucie chłodu z pewnych elementów. A tu po 20, 30, 40 km jak zimno leciało tak leci . Nawiew na twarz to parzy , na nogi to stopy sie pocą a na wysokości lewarka zimno jak w psiarni . Czy coś sie rozszczelniło , w ogóle wentylator jest za nagrzewnicą czy przed , jezeli chodzi o kierunek przepływu powietrza?

Napisano

> Nie będę nowego wątku zakładał bo ten w temacie , ale u mnie inny problem - mianowicie

> - silnik ładnie się nagrzewa

> - z kratek płynie gorące powietrze

> - ale w aucie marzne przez zimny powiew spod konsoli środkowej , tam gdzie niby maja sie puszki

> zmieścić. Dzisiaj zrobiłem non stopem prawie 200km na tym mrozie i na początku myślałem że

> kokpit zimny to uczucie chłodu z pewnych elementów. A tu po 20, 30, 40 km jak zimno leciało

> tak leci . Nawiew na twarz to parzy , na nogi to stopy sie pocą a na wysokości lewarka zimno

> jak w psiarni . Czy coś sie rozszczelniło , w ogóle wentylator jest za nagrzewnicą czy przed ,

> jezeli chodzi o kierunek przepływu powietrza?

Sprawdź czy ktoś kto wymieniał filtr pod schowkiem czegoś nie połamał, miałem tak samo w GP i podobno to od tego, ale sam nie sprawdzałem bo sprzedałem

Napisano

> Sprawdź czy ktoś kto wymieniał filtr pod schowkiem czegoś nie połamał, miałem tak samo w GP i

> podobno to od tego, ale sam nie sprawdzałem bo sprzedałem

Aaaaa tak było, coś małżonka mówiła że gościu przy wymianie filtra coś tam wyłamał ale olałem temat bo było ciepło . Jutro sprawdzam i czekam na następne sugestie.