Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pytanie czysto teoretyczne,warto do 125p wkładać silnik 2.0 z BMW?

Jak to mialo by sie z zawieszeniem? Jest sens?

Auto było by przeznaczone na weekend.

Napisano

> Witam.

> Pytanie czysto teoretyczne,warto do 125p wkładać silnik 2.0 z BMW?

> Jak to mialo by sie z zawieszeniem? Jest sens?

> Auto było by przeznaczone na weekend.

ale jaki 2,0?

jeśli stary z E34 to IMO bez sensu zlosnik.gif

Napisano

> Witam.

Ale na weekend do czego ?

Jak do normalnej jazdy to się nie opłaca.

Jeśli do ściganctwa to wtedy siadasz do netu i patrzysz co ludzie wsadzają.

Standardem jest zazwyczaj 2.0 DOHC Fiata.

Napisano

> Standardem jest zazwyczaj 2.0 DOHC Fiata.

tyle że wsadzanie go w dzisiejszych realiach to niezbyt mądry pomysł (do jazdy)

miałem i odradzam nono.gif

Napisano

> tyle że wsadzanie go w dzisiejszych realiach to niezbyt mądry pomysł (do jazdy)

> miałem i odradzam

Czemu? Ja mam możliwość kupienia takiego silnika i się zastanawiam czy brać niewiem.gif Generalnie wszyscy sobie raczej chwalą, no i wiadomo, że jednak lepszy niż standardowa "ohapałka" grinser006.gif

Napisano

> Witam.

Najprościej, najtaniej i najlepiej wsadzić 1.4 16v z Poloneza. Jak będzie za mało to można wtedy sobie go podmienić na 1.6/1.8 bo generalnie pasuje pod skrzynię biegów i osprzęt od 1.4 ok.gif

Napisano
  • Autor

> ale jaki 2,0?

> jeśli stary z E34 to IMO bez sensu

Siakis 150konny,do polatania bokiem na asfalcie ok.gif

A jak z zawieszeniem?

Napisano

> Siakis 150konny,do polatania bokiem na asfalcie

> A jak z zawieszeniem?

Bez sensu pakować 6 garów do budy Fiata. Idź lepiej drogą Konika i wrzuć is-a.

Napisano

> tyle że wsadzanie go w dzisiejszych realiach to niezbyt mądry pomysł (do jazdy)

> miałem i odradzam

a co proponujesz by wsadzic?

Napisano

> A jak z zawieszeniem?

cieżki silnik który zasadniczo zmieni sposób prowadzenia się auta - ja bym wolał to co wsadziłem czyli iSa 4-garowego

Napisano

> Czemu? Ja mam możliwość kupienia takiego silnika i się zastanawiam czy brać Generalnie wszyscy

> sobie raczej chwalą, no i wiadomo, że jednak lepszy niż standardowa "ohapałka"

wszystko ma plusy i minusy

zasadniczy plus DOHCa jest taki że można go wsadzić w zasadzie bez przeróbek nawet na oryginalną skrzynię (choć ma to wątpliwy sens)

ale są też minusy np:

problem z częściami - połowa df i pn w PL jest po swapie na DOHCa co winduje w sposób absurdalny ceny zarówno kompletnych silników jak i części. Problem z podstawowymi częściami - np nigdy nie udało mi się zakupić choćby czujnika indukcyjnego pod aparat zapłonowy. Nawet głupi podstawowy gaźnik jest problem w rozsądny sposób zregenerować/kupić inny w lepszym stanie. Pomijając już fakt że więlszosć DOHCów na rynku nadaje się do generalki na dzień dobry zlosnik.gif

Generalnie w stosunku do mizernych często (co wychodzi na hamowni) osiągów tego silnika - ilość kłopotów jakie on zapewnia jest niewspółmierna. Żeby uzyskać z niego 140KM które w bezawaryjnym iSie mamy w zasadzie na starcie potrzeba modłów, chodzenia po forach, zdobywania niezdobywalnych wałków, głowiczek, kolektorów itd. Generalnie - do jazdy IMO bez sensu, do zabytka żeby się patrzeć i czasami przejechać - czemu nie hehe.gif

w dodatku to ciężki klonkr (2.0) zlosnik.gif

DOHC był fajny 15 lat temu jak po SWAPie można było lać VW Polo i Deawoo Lanosy. Dziś czasy się zmieniły - byle lepszy kompakt jest szybszy od takiego SWAPa więc potrzeba cięższej artylerii żeby była zabawa zlosnik.gif

Napisano

> a co proponujesz by wsadzic?

iSa smirk.gif

Napisano

> Czemu? Ja mam możliwość kupienia takiego silnika i się zastanawiam czy brać Generalnie wszyscy

> sobie raczej chwalą, no i wiadomo, że jednak lepszy niż standardowa "ohapałka"

kupuj nie sluchaj konika grinser006.gifgrinser006.gif dohc daje rade grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> cieżki silnik który zasadniczo zmieni sposób prowadzenia się auta - ja bym wolał to co wsadziłem

> czyli iSa 4-garowego

Jak to ma sie z moca i cieżarem?

Wystarczy seria na start?

Napisano

> kupuj nie sluchaj konika dohc daje rade

wiesz Ładowski silnik oryginalny też daje radę, jak się go poczęstuje 20kzł wpierw. Jak ktoś myśli że kupi nabój za 2000zł i wrzuci w Polda i będzie tak hasał to podziwiam entuzjazm zlosnik.gif

taki silnik w porywach wytrzyma z 1 sezon a potem potrzebuje $$$

Napisano

> że kupi nabój za 2000zł i wrzuci w Polda i będzie tak hasał to podziwiam entuzjazm

> taki silnik w porywach wytrzyma z 1 sezon a potem potrzebuje $$$

ani przez chwile tak nie pomyslalem ok.gifprzeciez ta silniki maja po 30 40 lat i chyba ciezko znalezc nie zajezdzonego ,wrecz chyba to jest nie mozliwe hmm.gifhmm.gifok.gif

Napisano

> Witam.

Jak już wspomniano 1.4 rover ma sens. Wkładasz bez rzeźby i heja grinser006.gif

Co do 1.6 i 1.8 to owszem można wrzucić ale nie wszystkim udało się je wysterować kompem od 1.4 i na ori wtryskach.

Napisano

> A jak z zawieszeniem?

Absolutnie nie brać tego silnika, jeśli byś się uparł to jego kup jego większą wersję 2.5 ok.gif

Napisano
  • Autor

> Absolutnie nie brać tego silnika, jeśli byś się uparł to jego kup jego większą wersję 2.5

Dobra iS ale da rade poszalec?

Pytanie jak z zawieszeniem? Czy da rade by sie trzymal? zlosnik.gif

Napisano

> Pytanie jak z zawieszeniem? Czy da rade by sie trzymal?

Jeździłeś kantem? grinser006.gif Seryjny zawias to masakra. Na szybko to można sprężyny od Trucka diesla ciachnięte o 1 zwój, tył sklepać i koniecznie większe koła z niższym profilem opony

Napisano

> Dobra iS ale da rade poszalec?

da rade - policz sobie 140KM na jakieś 850kg jak się postarasz i dobrze odchudzisz. To moc/masa na poziomie 4 litrowej BMW tyle że wrażenie jeszcze większe. Jak dobrze zaszperujesz to uśmiech z Twej twarzy schodził nie będzie, a zawsze można dorzucić kompresor ok.gif

Tylko że szpera to podstawa, a nie opcja - bez szpery to festiwal mielenia jednym kołem jest zlosnik.gif

> Pytanie jak z zawieszeniem? Czy da rade by sie trzymal?

zawias trza utwardzić zlosnik.gif

Napisano

> da rade - policz sobie 140KM na jakieś 850kg jak się postarasz i dobrze odchudzisz. To moc/masa na

> poziomie 4 litrowej BMW tyle że wrażenie jeszcze większe. Jak dobrze zaszperujesz to uśmiech z

> Twej twarzy schodził nie będzie, a zawsze można dorzucić kompresor

> Tylko że szpera to podstawa, a nie opcja - bez szpery to festiwal mielenia jednym kołem jest

Sęk w tym, że Łada lepiej się nadaje do tego celu, bo ma szerszą komorę silnika. Z tego co czytałem w 125p kolektor wydechowy nie chce się zmieścić, a wstawienie jakiegokolwiek innego mocno psuje osiągi tego silnika... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Sęk w tym, że Łada lepiej się nadaje do tego celu, bo ma szerszą komorę silnika. Z tego co czytałem

> w 125p kolektor wydechowy nie chce się zmieścić, a wstawienie jakiegokolwiek innego mocno

> psuje osiągi tego silnika...

są 3 rodzaje kolektora do ISa - ten ze zdjęcia

DSCN2149.jpg

po kosmetycznych przerókach wejdzie i do Łady i do 125p

Napisano

> da rade - policz sobie 140KM na jakieś 850kg jak się postarasz i dobrze odchudzisz. To moc/masa na

> poziomie 4 litrowej BMW tyle że wrażenie jeszcze większe. Jak dobrze zaszperujesz to uśmiech z

> Twej twarzy schodził nie będzie, a zawsze można dorzucić kompresor

> Tylko że szpera to podstawa, a nie opcja - bez szpery to festiwal mielenia jednym kołem jest

> zawias trza utwardzić

Ze szperą da się jeździć po normalnych drogach ? hmm.gif

Tzn. suchy asfalt.

Napisano

> Ze szperą da się jeździć po normalnych drogach ?

> Tzn. suchy asfalt.

szpera to nie zespawany dyfer - jak się nie swiruje to się jeździ normalnie ok.gif w dodatku w szybkie winkle wchodzi jak po szynach nawet po mokrym. Przyczepność jest lepsza, jedynie granica między przyczepnością a "bokiem" jest cieńsza i trzeba się pilnować (przy szybkiej jeździe)

Napisano

> szpera to nie zespawany dyfer - jak się nie swiruje to się jeździ normalnie w dodatku w szybkie

> winkle wchodzi jak po szynach nawet po mokrym. Przyczepność jest lepsza, jedynie granica

> między przyczepnością a "bokiem" jest cieńsza i trzeba się pilnować (przy szybkiej jeździe)

Jak się realizuje szperę w standardowych mostach - np. takim w Ładzie czy 125p ?

Napisano

> Jak się realizuje szperę w standardowych mostach - np. takim w Ładzie czy 125p ?

Z tego co kojarzę, to koNik ma torsen ok.gif

Napisano

> Jak się realizuje szperę w standardowych mostach - np. takim w Ładzie czy 125p ?

do Łady kupuje się tu

http://val-racing63.ru/

Napisano

> Z tego co kojarzę, to koNik ma torsen

prawda, ale mój torsen od zwykłego różni się tym że ma tzw. napięcie wstępne - czyli wstępne spięcie, nigdy do końca nie działa jak otwarty dyfer. Tzw. preload definiujemy przy zamawianiu dyfra. Im dyfer bardziej spięty wstępnie tym charakterystyka jest bardziej wyczynowa. ZGodnie z tym artykułem z Wiki to ja mam chyba ten typ T2R zlosnik.gif

Napisano

> Z tego co kojarzę, to koNik ma torsen

OK - to mnie się szpera kojarzyła z chamsko zaspawanym na sztywno mostem.

800px-Welded_Diff.jpg

Napisano

> OK - to mnie się szpera kojarzyła z chamsko zaspawanym na sztywno mostem.

Tu masz szperę

Dowgird sprzedaje

Napisano

> Tu masz szperę

> Dowgird sprzedaje

cena kosmos zlosnik.gif

Napisano

> cena kosmos

Jak dobrze zagadasz to ze 3 stówki spuści grinser006.gif

Napisano

> Tu masz szperę

> Dowgird sprzedaje

Nietania ta zabawka yikes.gif

Napisano

> OK - to mnie się szpera kojarzyła z chamsko zaspawanym na sztywno mostem.

to jest tzw. elektroszpera grinser006.gif

Napisano

> cena kosmos

heh to juz wiem dlaczego zrobienie prawdziwego rajdowego Poloneza przypominajacego tego z epoki kosztuje okolo 200tys pln grinser006.gif

Napisano

> heh to juz wiem dlaczego zrobienie prawdziwego rajdowego Poloneza przypominajacego tego z epoki

> kosztuje okolo 200tys pln

No niestety. Komplet felg z epoki to koszt ok. 5kPLN

Napisano

> No niestety. Komplet felg z epoki to koszt ok. 5kPLN

kumpel ma takie, kupił je na węgrzech za 500zł - ATS wzór OBRSO smile.gif

ale nie chce sprzedać za chiny zlosnik.gif

a swoja drogą to patrząc po tym filmiku:

to ile to może mieć - 130-140KM ? i taki jest właśnie sens dłubania DOHCa smirk.gif

Napisano

> kumpel ma takie, kupił je na węgrzech za 500zł - ATS wzór OBRSO

> ale nie chce sprzedać za chiny

> a swoja drogą to patrząc po tym filmiku:

>

> to ile to może mieć - 130-140KM ? i taki jest właśnie sens dłubania DOHCa

Na oko trudno ocenić, ale może być ok.gif Z tym że w tym silniku nie chodzi o uzyskanie wielkich mocy. Przede wszystkim, to w tym aucie bardziej chodzi o to, że jest zwyczajnie lepszy od serii, wkłada się go praktycznie bez żadnych problemów no i można chyba o nim powiedzieć, że w tym przypadku jest "kultowy" hmm.gif

Z resztą to akurat jest replika i żaden inny silnik nie byłby tu na miejscu grinser006.gif

Napisano

no niestety do fabrycznego to pewnie mu brakuje z 70 80 KM ,aczkolwiek Polonez Zalewskiego jezdzi troche lepiej ,pewnie wiecej w motor zainwestowal ok.gif

Napisano

> Z resztą to akurat jest replika i żaden inny silnik nie byłby tu na miejscu

i to jest prawda ok.gif

do jazdy jednak i zabawy lepiej wsadzić sobie coś innego - i takie pytanie należy zadać sobie na początku zabawy - po co robimy auto zlosnik.gif

Napisano

> i to jest prawda

> do jazdy jednak i zabawy lepiej wsadzić sobie coś innego - i takie pytanie należy zadać sobie na

> początku zabawy - po co robimy auto

dokladnie tak ok.gif wycisniecie takiej mocy z dohca jaka ma ten Polonez ,kosztowaloby duuuuuuzo pieniazkow grinser006.gif

Napisano

> kumpel ma takie, kupił je na węgrzech za 500zł - ATS wzór OBRSO

Ja mówię za ile w PL widziałem

> a swoja drogą to patrząc po tym filmiku:

>

Ja mam od dawna wrażenie, że Dowgird nie "dokręca" motoru jak należy. Ma jakiś taki zachowawczy styl jazdy i sporo traci na nim

Napisano

> Ja mam od dawna wrażenie, że Dowgird nie "dokręca" motoru jak należy. Ma jakiś taki zachowawczy

> styl jazdy i sporo traci na nim

Czy ja wiem hmm.gif Moim zdaniem daje radę. Zachowawczo to jeździ ten:

Napisano

> Czy ja wiem Moim zdaniem daje radę. Zachowawczo to jeździ ten:

Oj tam oj tam, se chłopak rundkę rekreacyjną pierdyknął a tu zaraz zachowawczo grinser006.gif

Zalewski wykorzystuje maszynę jak trzeba ok.gif