Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wywalilo bagnet - GP

Featured Replies

Napisano

Witam,

wczoraj po przejechaniu ok 2km usłyszałem jakiś dziwny, głuchy stuk, jednorazowy... zbagatelizowałem to i ruszyłem w drogę.

Po przejechaniu ok 25km gdy stanołem na światłach do kabiny lekko przedostawał sie zapach spalin. Zaniepokoiło mnie to i powiązałem ten fakt z tym dziwnym stukiem.

Zjechałem na parking i po otwarciu maski zobaczyłem pochlapany silnik olejem i bagnet który wystawał ze swojego miejsca...

Co może być przyczyna takiego zjawiska?

Chciałbym dodać ze przez 3 lata miałem co zime problem z czyszczeniem przepustnicy. Teraz (od sierpnia) mam przerobiony ten układ w taki sposob ze wąż który był połaczony z silnikiem do tej przepustnicy jest zatkany. W jego miejsce (w miejsce silnika) został podłaczony długi gumowy waż który ten nadrmiar czegos tam nie daje na pzrepustnice tylko leje pod samochod. Rzekomo to ma zapobrudzeniu przepustnicy gdyz oleiste cos nie bedzie sie na przepustnicy osiadac....

wyczytalem na necie ze wybicie bagnetu moze byc sposowdowane zatkaniem odmy... czy to prawda? gdzie jest ta odma i czy ktos kto nie zna sie super na mechanice potrafi sobie to sam wyczyscic? Odkrecilem dzisiaj ten waz ktory jest puszczony pod samochod - jest czysty, przedmuchalem go i wszystko wyglada ok.

Oleju troche ubylo, na szczescie nie jest ponizej minimum ale trzeba go uzupelnic....

prosze o jakies informacje co z tym mozna zrobic, gdzie szukac przyczyny.

W zalacznikach zdjecia przerobionego ukladu.

[image]http://www.fotoload.pl/index.php?id=656c4e7d4e1a83c697f390b027f1ce06798[/image]

[image]http://www.fotoload.pl/index.php?id=08cafcaeba91dcea18410c02b8943e6f206[/image]

[image]http://www.fotoload.pl/index.php?id=18b8f8c8ec24401b53ee944f4584da3d612[/image]

Napisano
  • Autor

> IMO zamarznięta odma spowodowała wypchanie bagnetu.

tak z ciekawosci, w ktorym miejscu jest ta odma? smile.gif

Napisano

> tak z ciekawosci, w ktorym miejscu jest ta odma?

Odma to jest właśnie to, co masz puszczone pod auto (niezbyt ekologiczne rozwiązanie crazy.gif )

Kiedyś opary oleju spod pokrywy zaworów szły do kolektora ssącego (czyli brudziły Ci przepustnicę), teraz te opary wychodzą dołem, a tam dostała się woda, zamarzło, zrobiło się ciśnienie, wywaliło bagnet. ot cała historia.

Napisano

W Punto1 i innych Fiatach też w odmie byla taka siateczka na której

przy niedogrzanym silniku gromadziła się taka wodno-oleista maź która

przy mrozach zamarzała zatykając układ i wywalała korek wlewu oleju.

Napisano
  • Autor

Dzieki za odpowiedzi

Jest podobno jeszcze jedno rozwiazanie (bardziej eko smile.gif) podobno zamiast puszczac to na "ziemie" to mozna zabudowac tam jakis filterek... jutro bede rozgryzal temat

Napisano

> Dzieki za odpowiedzi

> Jest podobno jeszcze jedno rozwiazanie (bardziej eko ) podobno zamiast puszczac to na "ziemie" to

> mozna zabudowac tam jakis filterek... jutro bede rozgryzal temat

jezeli masz tak odme bez fitra zadnego puszczona to pamietaj ze czasami zasysa "powietrze" odma. wiesz jak to na gladzie cylindra dziala oraz same pierscienie?

Napisano

> mozna zabudowac tam jakis filterek... jutro bede rozgryzal temat

jakiś tekst o na przykład taki.

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst o na przykład taki.

Mam juz zamontownay filter na odmie. Mam jednak dziwne wrazenie ze od tego momentu jak zatrzymam samochod (np na czcerwonym swietle) to do srodka zawiewa powietrze o zapachu spalin... podczas gdy samochod jest w ruchu tego zapachu nie ma.... Czy to mozliwe ze to przez ta "modyfikacje"? Filter mam ok 100mm od odmy, waz ktory mialem wczesniej puszczony ciagnal sie do polowy samochodu pod podwoziem

Napisano

> Czy to mozliwe ze to przez ta "modyfikacje"?

Tak, ale modyfikacja polegająca na wypuszczeniu odmy poza kolektor dolotowy.

> Filter mam ok 100mm od odmy, waz ktory mialem wczesniej puszczony ciagnal sie do polowy

> samochodu pod podwoziem

Jak widać, nie bez powodu wink.gif