Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klejenie plastików

Featured Replies

Napisano

Byłem niedawno zmuszony do sklejenia pewnego elementu z tworzywa w aucie, który niestety nie znalazłem ani w sklepach ani na Allegro. Wziąłem Pistolet klejowy i czarny klej termotopliwy Termik

Przygotowałem pasek blachy nierdzewnej o wymiarach pokrywajacych strefę peknięcia, przetarłem go i plastik papierem ściernym i nakleiłem blachę termikiem na plastik od niewidocznej strony. I o dziwo trzyma bardzo mocno. Połączenie jest elastyczne więc nie powinno pękac. IMO metoda nada sie do klejenia np. pakniętych zderzaków - wymaga tylko zdjęcia uszkodzonych elementów

Oczywiście mozna jechać do fachowca od spawania plastików, ale...jakiś tekst

Może się komus przyda moja metoda zlosnik.gif

Niestety producenci oszczędzaja na materiałach, przyjdzie mróz i plastikowe elementy robia się sztywne i podatne na pekanie frown.gif

Napisano

moze nie odpadnie, ale od temperatury w komorze silnika latem ten klej moze "pociec" latem. kleje do zderzakow sa inne zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> moze nie odpadnie, ale od temperatury w komorze silnika latem ten klej moze "pociec" latem. kleje

> do zderzakow sa inne

Temp. mięknięcia kleju 84C - masz taką pod maską yikes.gif

No i zderzaki są daleko od silnika, przynajmniej tylne smile.gif

Napisano

> Temp. mięknięcia kleju 84C - masz taką pod maską

Zdziwiłbyś się smile.gif

Napisano

> Byłem niedawno zmuszony do sklejenia pewnego elementu z tworzywa w aucie, który niestety nie

> znalazłem ani w sklepach ani na Allegro. Wziąłem Pistolet klejowy i czarny klej termotopliwy

> Termik

> Przygotowałem pasek blachy nierdzewnej o wymiarach pokrywajacych strefę peknięcia, przetarłem go i

> plastik papierem ściernym i nakleiłem blachę termikiem na plastik od niewidocznej strony. I o

> dziwo trzyma bardzo mocno. Połączenie jest elastyczne więc nie powinno pękac. IMO metoda nada

> sie do klejenia np. pakniętych zderzaków - wymaga tylko zdjęcia uszkodzonych elementów

> Oczywiście mozna jechać do fachowca od spawania plastików, ale...jakiś tekst

> Może się komus przyda moja metoda

Metoda prawie dobra bo za jakiś czas blacha odpadnie no.gif

Zamiast blachy używa się siatki a zamiast kleju napięciaok.gif

Napisano
  • Autor

> Metoda prawie dobra bo za jakiś czas blacha odpadnie

A to niby czemu? nawet jeśli kleju nanioslem tyle że pokrywa blachę z drugiej strony?

> Zamiast blachy używa się siatki a zamiast kleju napięcia

Stałego czy zmiennego? grinser006.gif

Napisano

> A to niby czemu? nawet jeśli kleju nanioslem tyle że pokrywa blachę z drugiej strony?

tak wynika z obserwacji

> Stałego czy zmiennego?

przedmiesiączkowego

Napisano
  • Autor

> tak wynika z obserwacji

A dokładniej mozesz coś napisać? smile.gif

> przedmiesiączkowego

oink.gifzlosnik.gifclown.gif

Napisano

> No i zderzaki są daleko od silnika, przynajmniej tylne

Nooo.... można dyskutować... Malucha widziałeś? biglaugh.gif

Co do twojej metody, to klej może i się sprawdzi ale siatka jest faktycznie dużo lepsza. Ja użyłem kawałka takiej tuningowej, klej przeszedł przez oczka i niema prawa puścić. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nooo.... można dyskutować... Malucha widziałeś?

Nie mam Malucha smile.gif

> Co do twojej metody, to klej może i się sprawdzi ale siatka jest faktycznie dużo lepsza. Ja użyłem

> kawałka takiej tuningowej, klej przeszedł przez oczka i niema prawa puścić.

Znaczy jakiejś z tych? A jakiego kleju uzyłeś?

Znalazłem jeszcze Plastic welding

Technicoll1

Technicoll2

magnum

forum

Quote:

do klejenia plastików ja polecam pistolet i wkład do niego nie ma siły aby nie skleił

zlosnik.gif

Napisano

Jeżeli ten czarny klej ma podobne właściwości jak laski przezroczystego, to długo Ci ten patent nie potrzyma.

... a szkoda, bo robota prosta i szybka.

Napisano

> A dokładniej mozesz coś napisać?

Odpadnie szybciej niż Ci się wydaje

Napisano

> Nie mam Malucha

Żałuj, mam bardzo fajne wspomnienia motoryzacyjne. ok.gif

> Znaczy jakiejś z tych?

Tak, takie kawałki (ścinki) mi zostały jak wklejałem w zderzak.

> A jakiego kleju uzyłeś?

frown.gif nie pamiętam, parę lat temu to było i dostałem go w pracy od kolegów z warsztatu samochodowego, nie wykluczam, że to mogło być coś Loctite, bo oni głównie produktów tej firmy używali...

Może coś znajdziesz pasującego http://www.loctite.pl/cps/rde/xchg/henkel_plp/hs.xsl/kleje-strukturalne-6475.htm

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Odpadnie szybciej niż Ci się wydaje

Pozyjemy zobaczymy. Co innego gdy spoina klejowa przenosi obciążenia (np. ludziom potrafią po paru latach odpadac centralki alarmu, które "instalator" przykleił gdzies pod deską rozdzielczą kropka kleju z pistoletu zlosnik.gif), a co innego gdy tylko trzyma np. kawałek odłamanego plastiku.

Zresza na razie jest zima i mróz. Jak przyjdzie lato to moze poprawię te sklejone miejscs smile.gif

Ale dzieki za info. Zawsze czegoś nowego się dowiedziałem, a inni być może nie popełnią błedów smile.gif

Kleiłem kiedyś plastiki klejem epoksydowym 2 składnikowym Dragon i tu z kolei wyszła słaba przyczepnośc kleju oraz łamliwośc . Ale jak widac istnieją elastyczne kleje epoksydowe