Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szuranie, obcieranie??

Featured Replies

Napisano

witam

Od pewnego czasu mam taki denerwujący problem.

W czasie jazdy czasem niezależnie praktycznie od niczego coś zaczyna mi obcierać/szurać tak dziwnie pulsacyjnie i tak jakby z rytmem prędkości, z tym że zaczyna tak od 40km/h i kończy sie ok 100km/h (tyle że nie zawsze to jest).

Dodam że jak wymieniłem drążek kierowniczy i nie było zbieżności to ten objaw bardzo sie nasilił a po ustawieniu troche przestało lecz po kilku dniach wróciło.

Efekt dość często choć nie zawsze pojawia się na zakrętach w lewo, w prawo raczej to nie wystepuje, ale przy jeździe na wprast też wystepuje niezależnie od niego nagle słysze a za chwile już nie.

Samochód do góry podnosiłem i jakoś specjalnie nie słyszałem żeby to było łożysko, bo to nie szumi chyba że łożysko już bardzo się kończy ale to by ze mną tyle nie jeździło bo to szumi może juz z 5000km.

Macie jakieś pomysły? łożysko, przegub? da sie to sprawdzić??

aha, na różnych oponach już jeździłem i róznych felgach

Napisano

> witam

> Od pewnego czasu mam taki denerwujący problem.

> W czasie jazdy czasem niezależnie praktycznie od niczego coś zaczyna mi obcierać/szurać tak dziwnie

ciach

mi tak szumi lozysko podpory polosi prawej ale nie wiem czy takowe wystepuje w A4

Napisano
  • Autor

> Gdy wciśniesz pedał hamulca, nie ustaje?

nie ustaje,

ranty na lewej tarczy oraz klocek podszlifowałem

Napisano
  • Autor

> Zastały klocek, rant na tarczy ??

pracowałem nad tym z lewej strony bo z tej strony słysze szum a nawet takie obcieranie/stukanie

Napisano

> pracowałem nad tym z lewej strony bo z tej strony słysze szum a nawet takie obcieranie/stukanie

Patrzyłeś czy przy skręcie opona nie zbliża się za bardzo do plastikowego nadkola itp?

Jeśli zbliża się w jakimś miejscu bardziej to w czasie jazdy w wyniku uginania zawieszenia może ocierać.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Patrzyłeś czy przy skręcie opona nie zbliża się za bardzo do plastikowego nadkola itp?

> Jeśli zbliża się w jakimś miejscu bardziej to w czasie jazdy w wyniku uginania zawieszenia może

> ocierać.

> Pozdrawiam.

nie zwracałem na to znacznej uwagi ale mysle że bym zauwazył to, oraz tak jak pisałem przy skrecie wystepuje to częściej ale na prostej bez powodu też to wystepuje

a i jeszcze dodam jeśli ma to jakies znaczenie

wystepuje to raczej przy spokojnej i równej jeździe, a jak jade dynamicznie to raczej tego nie zaobserwowałem lub wtedy poprostu tego nie słysze

Napisano

Może osłona tarczy hamulcowej?

Napisano

mam to samo w SpaceStarze. w zakresie obrotow 1800-2500 jest obcieranie szuranie i tak jakby hamowalo , do dzisiaj niewiem co to jest. A samochod byl juz u kilku mechaniorow i nikt niewie , ostatni stwierdzil ze cos jest z oslona przegubu z lewej strony i z tej dochodzi ten dzwiek - tak mi sie przynajmniej wydaje a wiec mysle ze przegub. Musze to tylko jakos potwierdzic.

Napisano
  • Autor

> Może osłona tarczy hamulcowej?

tak odginałęm już kilka razy i patrzyłem czy nie ma sladów wytarcia gdzieś

Napisano
  • Autor

> mam to samo w SpaceStarze. w zakresie obrotow 1800-2500 jest obcieranie szuranie i tak jakby

> hamowalo , do dzisiaj niewiem co to jest. A samochod byl juz u kilku mechaniorow i nikt niewie

> , ostatni stwierdzil ze cos jest z oslona przegubu z lewej strony i z tej dochodzi ten dzwiek

> - tak mi sie przynajmniej wydaje a wiec mysle ze przegub. Musze to tylko jakos potwierdzic.

u mnie nie zalezy to od obratów bo jak wezme na luz to też to obciera

a najbardziej zastanawia mnie to że po ustawianiu zbieżności

ustało to na chwile a napewno mniej występuje niż na zwalonej zbieżności

Napisano

objaw podobny tylko ze u mnie w w/w zakresie obrotow - zobacz na przegub. Jak wyjasnisz sprawe daj znaka smile.gif

Napisano

...

> a najbardziej zastanawia mnie to że po ustawianiu zbieżności

> ustało to na chwile a napewno mniej występuje niż na zwalonej zbieżności

Co było nie tak w zbieżności?

Pozdrawiam.

Napisano

Może krzywa rura wydechowa ?

Mi kiedyś w starym Lanosie szurało/buczało ale tylko na zakrętach w jedną stronę,

fachowcy wymienili łożysko - nie pomogło,

chcieli rozbierać skrzynię biegów - ja nie chciałem.

Miesiąc później na przeglądzie diagnosta stwierdził, że mam krzywą rurę, walnął młotkiem, wyprostował - i dziwne dźwięki ustały smile.gif

Krzywa rura dotykała na zakrętach podwozia i stąd efekty akustyczne.

Napisano

> witam

> Od pewnego czasu mam taki denerwujący problem.

> W czasie jazdy czasem niezależnie praktycznie od niczego coś zaczyna mi obcierać/szurać tak dziwnie

> pulsacyjnie i tak jakby z rytmem prędkości, z tym że zaczyna tak od 40km/h i kończy sie ok

> 100km/h (tyle że nie zawsze to jest).

dawno temu w uniaku takie cos mialem - wina lezala w tarczy hamulcowej - po wymianie cisza byla (wymiana tarcz nie byla zwiazana z tym szuraniem - czysty zbieg okolicznosci)

Napisano
  • Autor

> ...

> Co było nie tak w zbieżności?

> Pozdrawiam.

wymieniałem drążek kierowniczy i z tego co pamiętam za mało końcówkę wkręciłem i koło za bardzo na zewnątrz było