Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corolla - Filtr Cząstek Stałych DPF - Corolla

Featured Replies

Napisano

Witam.

Orientuje się Ktoś , czy w Toyocie Corolli 1.4 D-4D z 2007r. jest zamontowany filtr cząstek stałych ?

Proszę o konkretną i pewną odpowiedż.

Napisano

jak masz możliwość to sprawdź sam, wsadź palec do rury wydechowej i jak będzie czarny jak sadza to filtra nie ma a jak bedzie tylko brudny (szarawy) to ma.

Napisano

> jak masz możliwość to sprawdź sam, wsadź palec do rury wydechowej i jak będzie czarny jak sadza to

> filtra nie ma a jak bedzie tylko brudny (szarawy) to ma.

Zajefajny test, jeszcze dzisiaj sprawdze w moich autkach, tylko żebym palce potem domył grinser006.gif

Napisano

> Zajefajny test, jeszcze dzisiaj sprawdze w moich autkach, tylko żebym palce potem domył

na forum BMW było mnóstwo dywagacji czy dane auto ma DPF czy też nie, tam byla zasada, że rurka w dół - brak DPFa, rura prosta - jest DPF. Niestety nie zawsze to się pokrywało z rzeczywistością. Dlatego test palcowy jest w 100% skuteczny ...o ile ktoś jest w stanie odróżnić czarną sadzę od zwykłego brudu

Napisano

> na forum BMW było mnóstwo dywagacji czy dane auto ma DPF czy też nie, tam byla zasada, że rurka w

> dół - brak DPFa, rura prosta - jest DPF. Niestety nie zawsze to się pokrywało z

> rzeczywistością. Dlatego test palcowy jest w 100% skuteczny ...o ile ktoś jest w stanie

> odróżnić czarną sadzę od zwykłego brudu

Nie jest skuteczny w 100%, spotkalem auta z DPFem i czarna, osmolona rura.

Jakis czas temu jechalem z takim Superb'em z osmolona rura. A mial DPF, bo wlaczylo mu sie wypalanie.

Napisano

> Nie jest skuteczny w 100%, spotkalem auta z DPFem i czarna, osmolona rura.

Pytanie czy w aucie DPF był sprawny i działający, czy może usunięty.

Napisano

> Nie jest skuteczny w 100%, spotkalem auta z DPFem i czarna, osmolona rura.

> Jakis czas temu jechalem z takim Superb'em z osmolona rura. A mial DPF, bo wlaczylo mu sie

> wypalanie.

1. wypalanie sadzy w filtrze nie powoduje przedostawania sie czarnej sadzy do wylotu układu wydechowego.

2. auto, które rzekomo miało DPF mogło mieć nieprawny albo usunięty DPF

3. proces wypalania nie daje czarnego dymu tylko jasny siwawy i nie kojarze, zeby powodowało osadzanie się sadzy w rurze. Kilka razy wypalał się filtr w moim aucie i rurka była czyściutka.

Napisano

> Kilka razy wypalał się filtr w moim aucie i rurka była czyściutka.

Hmm, ja mam benzyne, ale tego czarnego osadu bym od sadzy raczej nie odroznil... dlatego ciezko mi sobie wyobrazic czysciutka rure wydechowa diesela...

Napisano

> Pytanie czy w aucie DPF był sprawny i działający, czy może usunięty.

Usuniety raczej nie, bo wlaczyl sie cykl wypalania. W wielu samochodach latwo to poznac jak sie jedzie za nimi. Ale czy w tym Superb'ie byl w pelni sprawny to nie wiem wink.gif

Napisano

> 1. wypalanie sadzy w filtrze nie powoduje przedostawania sie czarnej sadzy do wylotu układu

> wydechowego.

Teoretycznie tak, w praktyce nie zawsze tym bardziej jesli filtr jest po "przejsciach"

> 2. auto, które rzekomo miało DPF mogło mieć nieprawny albo usunięty DPF

Mial na pokladzie, bo wlaczal sie cykl wypalania. Tylko nie wiadomo czy w pelni sprawny.

> 3. proces wypalania nie daje czarnego dymu tylko jasny siwawy i nie kojarze, zeby powodowało

> osadzanie się sadzy w rurze. Kilka razy wypalał się filtr w moim aucie i rurka była

> czyściutka.

Daje tez jasny niebieski, jakby auto palilo olej oraz specyficzny zapach, czesto ciezki do wytrzymania.

Napisano

> Usuniety raczej nie, bo wlaczyl sie cykl wypalania.

Wlasnie nie do końca. Może być usunięty fizycznie filtr i założony emulator, wtedy cykle wypalania będą się odbywały.

Moje auto (z DPF) nie puszcza absolutnie żadnych "bąków" nawet w trakcie wypalania.

Napisano

> Wlasnie nie do końca. Może być usunięty fizycznie filtr i założony emulator, wtedy cykle wypalania

> będą się odbywały.

> Moje auto (z DPF) nie puszcza absolutnie żadnych "bąków" nawet w trakcie wypalania.

A jechales za autem, ktore ma wyciety filtr i odbywa sie cykl wypalania?? Ja tak, kilka razy. Smrod jest nie do wytrzymania oraz kleby niebieskiego dymu. Szczerze, chyba wole jechac za starym Ikarusem.

Napisano

Za moim autem jechał kolega w trakcie wypalania, absolutnie żadnego dymu nie zauważył. Smród to co innego. Przypominam, że duży procent aut w Polsce ma usuwany filtr DPF z byle błahego powodu, w mniej lub bardziej chałupniczy sposób.

Napisano

> Hmm, ja mam benzyne, ale tego czarnego osadu bym od sadzy raczej nie odroznil... dlatego ciezko mi

> sobie wyobrazic czysciutka rure wydechowa diesela...

czystą mam na myśli tylko z pylem, brudem z drogi, mniej więcej taką (choć ta ze zdjecia jest mocno brudna), często w autach z DPF rurki są znacznie czystsze)

286532837-320dDPFwydech.jpg

tu rurka bez DPF

286532837-320dbezDPF001.jpg

a tak wygląda sadza po teście palcowym, od zwykłego brudu chyba każdy odróżni

286532837-320dbezDPF003.jpg

Napisano

> Za moim autem jechał kolega w trakcie wypalania, absolutnie żadnego dymu nie zauważył. Smród to co

> innego. Przypominam, że duży procent aut w Polsce ma usuwany filtr DPF z byle błahego powodu,

> w mniej lub bardziej chałupniczy sposób.

Jak poznać, siedziąc za kierownicą ze włączył sie proces wypalania DPF ?

Napisano

> Jak poznać, siedziąc za kierownicą ze włączył sie proces wypalania DPF ?

Moga wystapic objawy: wyzsza temperatura silnika, podwyzszone obroty na biegu jalowym, inny zapach spalin, kontrolka na desce (jesli wystepuje), czasem dym za autem.

Napisano

W przypadku aut koncernu PSA w trakcie wypalania DPF/FAP włączane są wszystkie możliwe odbiorniki prądu m.in. ogrzewanie tylnej szyby i lusterek. Wystarczy podpiąc sobie diodę pod ogrzewanie lusterek albo usłyszeć "cyknięcie" przekaźnika ogrzewania tylnej szyby w czasie jazdy.

Napisano

u mnie widac po spalaniu chwilowym. Mocno idzie w gore i zachowuje sie inaczej. tzn po odjeciu gazu nie spada od razu na zero tylko caly czas podaje paliwo

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Orientuje się Ktoś , czy w Toyocie Corolli 1.4 D-4D z 2007r. jest zamontowany filtr cząstek

> stałych ?

> Proszę o konkretną i pewną odpowiedż.

Dla zainteresowanych - dzwoniłem do Toyoty i ten rocznik jeszcze nie ma DPF

Napisano

> Dla zainteresowanych - dzwoniłem do Toyoty i ten rocznik jeszcze nie ma DPF

takich potwierdzonych informacji, że ten konketnie rocznik jeszcze nie ma już slyszałem wiele. Ale rób jak uważasz