Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziura w drodze

Featured Replies

Napisano

Jadę sobie sobie autem główną 2-pasmową drogą przez miasto. Przystanąłem na światłach, ruszam, jedynka, dwójka... i wpadłem kołem w dziurę. Efekt: opona do wyrzucenia, felga do prostowania. Dobrze że nie jechałem szybciej.

Przy okazji dowiedziałem się co robić w takiej sytuacji. Po wezwaniu policji nie należy zmieniać koła do ich przyjazdu (2 godziny czekania, hehe). Następnie udałem się do mojego ubezpieczyciela i zażadałem wypłaty z AC. Mój ubezpieczyciel będzie próbował ściągnąć należność regresem od zarządcy drogi. Wtedy odda mi utraconą zniżkę.

Lepsze to chyba niż samemu się szarpać z miejskim zarządem ulic i mostów. Ciekawe tylko czy ubezpieczyciel coś wyszarpie. Miał tak ktoś? Oddali mu zniżkę?

Napisano

a tak z ciekawosci jak sie nie ma AC to gdzie wtedy sie nalezy zglosic i od kogo domagac odszkodowania?

Napisano
  • Autor

> a tak z ciekawosci jak sie nie ma AC to gdzie wtedy sie nalezy

> zglosic i od kogo domagac odszkodowania?

Wtedy to do zarządcy drogi. Najpierw musisz ustalić kto nim jest. Potem pewnie przedstawić jakieś udokumentowane roszczenie (zgaduję teraz). Potem powiedzą Ci: drzewo.com.pl (też zgaduję ale pewnie mam rację). Potem pewnie sąd.

Napisano

E kolega przesadza. 90 % zarządców dróg jest ubezpieczona od takich roszczeń, więc domaganie się odszkodowania przypomina klasyczną procedurę-jakby ktoś w nas wjechał np. Podstawa to wezwanie policji-obsługują to jak kolizję więc trzeba trochę poczekać. Notatka policji trafia do zarządcy drogi. Samemu też trzeba się do niego zgłosić-on przekazuje informację gdzie jest ubezpieczony i tam zgłaszamy jak normalną kolizję. Jeśli policja w notatce napisze ze dziura była, prędkość prawidłowa etc to na 100 procent kase dostaniesz.

PZDR

Napisano
  • Autor

> E kolega przesadza. 90 % zarządców dróg jest ubezpieczona od takich

> roszczeń, więc domaganie się odszkodowania przypomina klasyczną

> procedurę-jakby ktoś w nas wjechał np. Podstawa to wezwanie

> policji-obsługują to jak kolizję więc trzeba trochę poczekać.

> Notatka policji trafia do zarządcy drogi. Samemu też trzeba się

> do niego zgłosić-on przekazuje informację gdzie jest

> ubezpieczony i tam zgłaszamy jak normalną kolizję. Jeśli policja

> w notatce napisze ze dziura była, prędkość prawidłowa etc to na

> 100 procent kase dostaniesz.

> PZDR

Możliwe. Ale wolałem nie ryzykować, zrobić z AC i czekać na regres.

Napisano

eh z calym szacunkiem, ale: [kurza twarz] mnie polskie drogi i te jebane dziury co pare metrów !!!angryfire.gif

Napisano

A mam taką sytuację - jak myślicie, czy by się udało zawiechę na koszt Zakładu Dróg i Komunikacji wymienić:

Codziennie jeżdżę jedną drogą do pracy. Droga po zimie zrobiła się nieco dziurawa (słowa użyte w poprzednim poście nie oddają wielkości i ilości dziur). Ponieważ codziennie tamtędy jeżdżę, i jestem w stanie to udowodnić, to jeśli się okaże że te stuki z tyłu to sprężyny, lub amory, to czy mogę się ubiegać o odszkodowanie, bez policji, a wyłącznie z fakturą z warsztatu? tym bardziej że amory zmieniane pół roku temu, więc "same" się nie zepsuły

Napisano
  • Autor

> A mam taką sytuację - jak myślicie, czy by się udało zawiechę na

> koszt Zakładu Dróg i Komunikacji wymienić:

> Codziennie jeżdżę jedną drogą do pracy. Droga po zimie zrobiła się

> nieco dziurawa (słowa użyte w poprzednim poście nie oddają

> wielkości i ilości dziur). Ponieważ codziennie tamtędy jeżdżę, i

> jestem w stanie to udowodnić, to jeśli się okaże że te stuki z

> tyłu to sprężyny, lub amory, to czy mogę się ubiegać o

> odszkodowanie, bez policji, a wyłącznie z fakturą z warsztatu?

> tym bardziej że amory zmieniane pół roku temu, więc "same" się

> nie zepsuły

IMHO nie ma szans. Nie udowodnisz zarządcy że jeździłeś TYLKO po JEGO drodze i że akurat na JEGO dziurze Ci padło. Szanse masz tylko w ewidentnym przypadku gdy urwiesz koło i zostajesz w JEGO dziurze z całym autem. Ale i tak: policja, protokół itp. Samą fakturą nie da rady.

Napisano

mialem, ale korzystalem z OC sprawcy - zarzadcy drogi, oddali nawet za paliwo konieczne do dojechania do zarzadu drog w celu zgloszenia 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.