Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Wymiana Turbo wersja 121 km na 150 km

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

ostatnio robiłem przy swoim laćku to i owo i zacząłem się zastanawiać czy możliwe jest podniesienie mocy tego standardowego diesla 121 km. I tu mam do was pytanie, jak myślicie, czy możliwe jest wsadzenie turba od captivy/antary 2.0 150 KM Z20S ? Turbiny są takie same kształtem, różnica polega na tym że wersja 150 ma zmienną geometrie, a 121 stałą. Było by z tym dużo rzeźbienia? Doszedłem do tego że trzeba by zmienić oprogramowanie ( kupić kompa od captivy ?? ) oraz okablowanie do czujnika geometrii. Czy coś jeszcze wymagało by wymiany ? confused.gif

Zawsze to większy but pod nogą grinser006.gif

Napisano

> Doszedłem do tego że trzeba by zmienić oprogramowanie ( kupić kompa od captivy ?? ) oraz

> okablowanie do czujnika geometrii. Czy coś jeszcze wymagało by wymiany ?

> Zawsze to większy but pod nogą

Pogadaj z tunerami, może wystarczy sam program bez zmiany komputera (tak chyba drożej i mniej pewnie co do końcowego efektu?)

Ewentualnie możesz pewnie zmienić na inna większą turbinę bez VGT ale to pewnie trochę kosztuje a zgaduję,że turbo które chcesz włożyć masz w jakiejś atrakcyjnej cenie .

Napisano

> Witajcie,

> ostatnio robiłem przy swoim laćku to i owo i zacząłem się zastanawiać czy możliwe jest podniesienie

> mocy tego standardowego diesla 121 km. I tu mam do was pytanie, jak myślicie, czy możliwe jest

> wsadzenie turba od captivy/antary 2.0 150 KM Z20S ? Turbiny są takie same kształtem, różnica

> polega na tym że wersja 150 ma zmienną geometrie, a 121 stałą. Było by z tym dużo rzeźbienia?

Prościej ciiiipp

Napisano

>Turbiny są takie same kształtem, różnica

> polega na tym że wersja 150 ma zmienną geometrie, a 121 stałą.

Na pewno sa takie same kształtem?

Napisano
  • Autor

> (...) zgaduję,że turbo które chcesz włożyć masz w jakiejś atrakcyjnej cenie .

Pogadam, zapytam też na forum tuning. Właśnie mam w bardzo atrakcyjnej i na dodatek pewną z rozbitka, wiem jak eksploatowaną .

> Prościej ciiiipp

w Chip Tuning jeszcze bym jakoś uwierzył ale w power box ? Przejadę sie do chłopaków z V-techa wiec dziękuje za link grinser006.gif

> Na pewno sa takie same kształtem?

Tak. Otworzy montażowe, dolot i reszta są takie same. Różnią sie tylko tym że jedna ma czujnik a druga nie ale zmieści sie bez problemu.

Napisano

> Tak. Otworzy montażowe, dolot i reszta są takie same. Różnią sie tylko tym że jedna ma czujnik a

> druga nie ale zmieści sie bez problemu.

Masz gdzieś fotkę, bo tak się zastanawiam, co to za czujnik może być?

Napisano
  • Autor

> Masz gdzieś fotkę, bo tak się zastanawiam, co to za czujnik może być?

Nie mam niestety żadnego robionego osobiście ale w turbo od laćka nie ma "tego takiego czarnego" do wpięcia kostki, a turbina od captivy/antary na zdjęciu ma:

O ttiuu

Napisano

To jest silniczek krokowy zastępujący tradycyjną "gruchę" podciśnieniową - do sterowania kierownicą zmiennej geometrii.

Napisano

Oprócz turbiny trzeba przeprogramować mapy w komputerze.

To nie jest "wkręcę turbo VGT i będę miał 150 koni".

Napisano

> Oprócz turbiny trzeba przeprogramować mapy w komputerze.

> To nie jest "wkręcę turbo VGT i będę miał 150 koni".

I do tego pare innych czujników i wężyków, bo przecież klapy same się nie sterują. Łatwiej chyba chipa założyć i podciągnąć ciśnienie na obecnej turbinie

Napisano

> To jest silniczek krokowy zastępujący tradycyjną "gruchę" podciśnieniową - do sterowania

> kierownicą zmiennej geometrii.

No to sterownik Lacetti pewnie nie będzie miał końcówki mocy do sterowania tym silniczkiem. IMO pasowałoby to auto "robić"raczej na sterowniku Captivy, więc zadanie nie będzie pewnie takie znowu elementarne. Prościej byłoby chyba jednak spawać downpipe. smile.gif