Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

viatol a osobowka z przyczepa

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Bede ciagnac osobowka przyczepke, DMC zestawu przekracza 3,5t.

To, ze winienem miec B+E to wiem. Ale jak jest z tymi viatolami. Podobno tez musze placic za drogi krajowe. Przejrzalem strone viatola i guzik z niej wiem. Dali rozporzadzenie ministra gdzie jest napisane, ze zdzieraja 40gr/km za pojazd EURO2.

Passat B5 to ile ma tych euro? zlosnik.gif

Czy znajde mape, a nie jakies rozporzadzenie za ktore drogi musze zaplacic, a ktore sa za free.

Napisano

Prosta sprawa. Jedziesz na np.: stacje benzynową, która jest wykazana w spisie na stronie viatoll-a, musisz się zarejestrować przy kupnie. Tzn. wskazać który samochód będzie podlegał/ ciągał przyczepy. Będzie potrzebny dowód rejestracyjny. Formalności trwają jakieś 10-15minut. Musisz wykupić pudełko za 120zł (kaucja)+ plus minimalną wpłatę 120zl. Łącznie 240zł. (ja tyle płaciłem)

p.s.

1. Wcześniej lepiej zadzwonić do najbliższego punktu sprzedaży viatoll, bo może się okazać że nie mają ich na stanie.

2. Viatolla nie interesuje jakim samochodem ciągniesz przyczepę. W sensie czy samochód jest w stanie pociągnąć przyczepę. Może to być maluch ciągnący przyczepę od stara.... DMC zestawu przekracza 3,5t i trzeba płacić. Inaczej do zapłacenia jest (podobno 3000zł od bramki...).

3. Pudełko viatolla jest przypisane do konkretnego samochodu i tylko w nim może być używany.

4. I ostatnie, nieważne gdzie jedziesz, czy na płatnym odcinku czy nie płatnym- czyli cała Polska. Jak dmc zestawu jest powyżej 3,5t viatoll musi być włączony. Znam przypadki jak krokodyle zatrzymały terenówki z lawetami w centrum Warszawy i też musiały płacić za jazdę bez viatolla. zlosnik.gif

To tak dla własnego spokoju lepiej włączyć i ciągać przyczepę, nawet jak jedziesz z lawetą po bułki do sklepu....

Napisano

> 4. I ostatnie, nieważne gdzie jedziesz, czy na płatnym odcinku czy nie płatnym- czyli cała Polska.

> Jak dmc zestawu jest powyżej 3,5t viatoll musi być włączony. Znam przypadki jak krokodyle

> zatrzymały terenówki z lawetami w centrum Warszawy i też musiały płacić za jazdę bez viatolla.

> To tak dla własnego spokoju lepiej włączyć i ciągać przyczepę, nawet jak jedziesz z lawetą po bułki

> do sklepu....

Wskaz przepis na ta opowieść....

Napisano
  • Autor

dzieki za odpowiedz ale sek w tym, ze nie chce placic ale omijac platne drogi. aby moj niecny plan wdrozyc z zycie musze wiedziec jakie drogi sa platne. mam do przejechania ok 100km jednorazowo wiec nie oplaca mi sie kupowac tego cuda. wole nadrobic nawet 50km i jechac objazdem. trasa wroclaw (dolnoslaskie) - nysa (opolskie). az sie prosi A4 ale tam na pewno jest viatoll. przez olawe? cos mi sie kojarzy, ze tam widzialem ta bramke od tego viatola ale nie jestem pewien. nigdy nie zwracalem na to uwagi.

poza tym skoro to urzadzenie jest przypisane do auta to jak nie ciagne przyczepki to po prostu je wylaczam i sprawa zalatwiona?

Napisano

> dzieki za odpowiedz ale sek w tym, ze nie chce placic ale omijac platne drogi. aby moj niecny plan

> wdrozyc z zycie musze wiedziec jakie drogi sa platne. mam do przejechania ok 100km jednorazowo

> wiec nie oplaca mi sie kupowac tego cuda. wole nadrobic nawet 50km i jechac objazdem. trasa

> wroclaw (dolnoslaskie) - nysa (opolskie). az sie prosi A4 ale tam na pewno jest viatoll. przez

> olawe? cos mi sie kojarzy, ze tam widzialem ta bramke od tego viatola ale nie jestem pewien.

> nigdy nie zwracalem na to uwagi.

Jak jednorazowo to faktycznie lepiej nadrobić trochę km

Na stronie viatolla masz mapke gdzie sa płatne odcinki.

> poza tym skoro to urzadzenie jest przypisane do auta to jak nie ciagne przyczepki to po prostu je

> wylaczam i sprawa zalatwiona?

Można tak powiedzieć. Pakujesz w specjalny worek i ladujesz np do schowka.

Napisano

> Znam przypadki jak krokodyle

> zatrzymały terenówki z lawetami w centrum Warszawy i też musiały płacić za jazdę bez viatolla.

wsadź te opowieści między bajki ...

Napisano

> wsadź te opowieści między bajki ...

Prawda czy nie, dla świętego spokoju włączyć i zapomnieć. Nie wiadomo na kogo trafisz...

Napisano

> Prawda czy nie, dla świętego spokoju włączyć i zapomnieć. Nie wiadomo na kogo trafisz...

dla swiętego spokoju zainstaluj sobie dwa, jakby jeden się zepsuł zlosnik.gif

Napisano

> 2. Viatolla nie interesuje jakim samochodem ciągniesz przyczepę. W sensie czy samochód jest w

> stanie pociągnąć przyczepę. Może to być maluch ciągnący przyczepę od stara.... DMC zestawu

> przekracza 3,5t i trzeba płacić. Inaczej do zapłacenia jest (podobno 3000zł od bramki...).

Co jak ciągnę taką przyczepę od stara ciągnikiem rolniczym, też muszę mieć viatolla ? hahaha.gif

Napisano

> Co jak ciągnę taką przyczepę od stara ciągnikiem rolniczym, też muszę mieć viatolla ?

System viaTOLL jest obowiązkowy dla pojazdów samochodowych i zespołów pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 t. Zgodnie z Ustawą Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2005 nr 108 poz. 908) z dnia 20 czerwca 1997 r. ciągniki rolnicze zostały wyłączone z pojęcia pojazdu samochodowego w artykule 2 pkt 33 tejże Ustawy. Tym samym ciągników rolniczych nie dotyczą przepisy, w których użyto terminu "pojazd samochodowy", co oznacza, że nie podlegają one opłatom w systemie viaTOLL.

Rolnicy, jako grupa zawodowa, nie zostali wyłączeni z obowiązku uiszczania opłaty elektronicznej. Jeśli rolnik porusza się po sieci dróg płatnych pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 t, np. samochodem ciężarowym, wówczas pojazd ten podlega opłacie w ramach systemu viaTOLL.

Napisano

> Panowie,

> Bede ciagnac osobowka przyczepke, DMC zestawu przekracza 3,5t.

> To, ze winienem miec B+E to wiem. Ale jak jest z tymi viatolami. Podobno tez musze placic za drogi

> krajowe. Przejrzalem strone viatola i guzik z niej wiem. Dali rozporzadzenie ministra gdzie

> jest napisane, ze zdzieraja 40gr/km za pojazd EURO2.

> Passat B5 to ile ma tych euro?

Euro3