Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie pali na Pb

Featured Replies

Napisano

Witam

Samochód nie odpala na Pb

Paliwo dochodzi wtrysk jest ok, mechanik wspomniał że musi być to przełącznik pB/LPG. Z racji że to było lato odpalałem jakiś czas awaryjnie, po jakimś czasie auto samo się naprawiło, było ok brak uszkodzenia ąz do wczoraj.

Auto znowu nie odpala na PB a problem pechowo zimą.

- Czego może to być przyczyna czy diagnoza mechanika jest słuszna?

- czy auto mogę odpalić awaryjnie przy mrozach rzędu -5 (chociażby po to by podjechać do gaziarza)?

pozdrawiam

Napisano

Kiedyś miałem taki przypadek, że przez nieszczelny reduktor/uszczelkę/zawór (nie pamiętam dokładnie) do komory spalania dostawał się lpg. W efekcie, próby odpalenia po dłuższym postoju, z uwagi na fakt, że w komorze był zarówno lpg jak i świeżo podawana Pb, były lekko pisząc - problematyczne.

Może to coś podobnego?

Najprościej to zdiagnozować, odpinając na noc rurę z gazem zlosnik.gif - tylko nie zapomnij zakręcić butli i zakorkować przewodu.

Napisano
  • Autor

> Kiedyś miałem taki przypadek, że przez nieszczelny reduktor/uszczelkę/zawór (nie pamiętam

> dokładnie) do komory spalania dostawał się lpg. W efekcie, próby odpalenia po dłuższym

> postoju, z uwagi na fakt, że w komorze był zarówno lpg jak i świeżo podawana Pb, były lekko

> pisząc - problematyczne.

> Może to coś podobnego?

> Najprościej to zdiagnozować, odpinając na noc rurę z gazem - tylko nie zapomnij zakręcić butli i

> zakorkować przewodu.

U mnie trochę inaczej jest. Auto zgasiłem na LPG po 15 minutach próbowałem odpalić i koniec, tak jakby paliwa nie było.

Takie same objawy miałem pół roku temu i się samo naprawiło:/

Napisano

> ... że przez nieszczelny reduktor/uszczelkę/zawór (nie pamiętam dokładnie) do komory spalania dostawał się lpg. ..., próby odpalenia po dłuższym postoju, z uwagi na fakt, że w komorze był zarówno lpg jak i świeżo podawana Pb, były lekko pisząc - problematyczne.

U mnie przepuszczał elektrozawór na parowniku. Po wymianie (niestety nie dało rady inaczej) całego parownika odpala od "strzału"

>... Najprościej to zdiagnozować, odpinając na noc rurę z gazem - tylko nie zapomnij zakręcić butli i zakorkować przewodu.

To nie jest najprościej. Po co odpinać rurę z gazem??

Znacznie łatwiej zakręcić zawór na butli, poczekać aż silnik wypali pozostały w rurkach gaz i wtedy sprawdzić odpalanie.