Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] osłona silnika

Featured Replies

Napisano

Witam

Dziś z racji urlopu postanowiłem zamontować sobie osłonę silnika. Z zakamarków wyciągnąłem arkusz blachy ocynk 2mm i wyciąłem wg wymiarów z tej stronki jakiś tekst . Ogólnie nie chodziło mi o jakieś pancerne osłony gdyż jazda głównie po mieście ale ze względu na to iż mam miskę aluminiową postanowiłem ją osłonić przed kamieniami i mroźnym powietrzem , jeśli chodzi o to powietrze to mam już pozytywne doznania po powrocie z montażu, jako że miałem 40km do przejechania do miejsca montażu to powrót w tych samych warunkach dał pozytywne efekty założenia osłony . Po pierwsze czas zagrzania silnika do 90tki skrócił się o jakieś 5min (może i nie dużo ale jednak jeżdząc na LPG wg mnie sporo) po drugie gdy jeździłem bez osłony temp na zegarze wahała się od 85-92 stopni (oczywiście wskazania licznika) , gdy wracałem temp silnika spadła tylko w momencie pełnego otwarcia termostatu a tak sobie pływa 90-93 stopnie czyli cieplej. Wg mnie warto poświęcić godz na taką imprezę. Ot przykład znajomek wczoraj jechał seatem ibizą przez zaspy , śniegu w komorze było tyle że dziś nie szło włączyć 2 i 4 biegu bo wybierak zamarzł , w astrze już cosik takiego nie grozi. Dodatkowo w osłonie wyciąłem otwór 7x7 pod korek oleju coby nie trzeba było jej demontować . Montaż na wkręty samowięrcące nie przysporzył żadnych problemów.

Pozdrawiam PS wiem że było już sporo wątków na ten temat ale chciałem poprostu zachęcić tych którzy się wahają wink.gif

Napisano

> efekty

> 90-93 stopnie czyli cieplej.

Trochę poczekasz, ale zobaczysz jak fajnie się sprawdza w korku przy 30 stopniach, dopiero będzie ciepło.

Miałem założoną z tworzywa, chyba z 7 lat, prawie same plusy - ciszej, czyściej, cieplej w zimę. Minusy - problemy w czasie upałów, po drugie, problem z wyjęciem czegokolwiek co spadnie, bo leży gdzieś na osłonie, po trzecie - przy starszym samochodzie trzeba co jakiś czas coś zrobić - po którymś zdjęciu osłony (miałem problemy z klimą i rozrusznikiem) miałem naprawdę dosyć...

Kupiłem "AG" i pierwszym zakupem była osłona dolna silnika bo mimo wszystko ma więcej plusów niż minusów.

Napisano

Zgadzam się ok.gif