Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dach, dachówka. Pod jakim kątem?

Featured Replies

Napisano

Załóżmy, że chciałbym prosty dwuspadowy dach wykonać z dachówki karpiówki.

Jaki minimalny kąt jest ustalony dla karpiówki?

Gdyby okazało się, że karpiówka nie wchodziłaby w grę to jaka inna dachówka pozwalałaby na jaki najmniejszy kąt i jaki to byłby kąt?

Napisano

> Załóżmy, że chciałbym prosty dwuspadowy dach wykonać z dachówki karpiówki.

> Jaki minimalny kąt jest ustalony dla karpiówki?

> Gdyby okazało się, że karpiówka nie wchodziłaby w grę to jaka inna dachówka pozwalałaby na jaki

> najmniejszy kąt i jaki to byłby kąt?

O ile pamiętam, to do blachy trapezowej minimalny kąt wymagany to 15 stopni.

Poza tym zaraz Ci wywalą wątek na nowy kącik, bo tutaj już tylko o dupach, cyckach i alleluja będzie można pisać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> O ile pamiętam, to do blachy trapezowej minimalny kąt wymagany to 15 stopni.

Ale ja blachy chciałbym ewentualnie uniknąć. Dlatego pytam o dachówkę.

> Poza tym zaraz Ci wywalą wątek na nowy kącik, bo tutaj już tylko o dupach, cyckach i alleluja

> będzie można pisać

Żeby tak jeszcze można było te cycki i tyłki pokazywać. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ale ja nie prosiłem o normy obciążenia śniegiem. Przeczytaj jeszcze raz o co pytałem.

Napisano

> Ale ja blachy chciałbym ewentualnie uniknąć. Dlatego pytam o dachówkę.

Ale blacha właśnie pozwala na najmniejszy kąt, do dachówki trzeba sporo większy, dlatego napisałem ile minimum trzeba na blachę.

> Żeby tak jeszcze można było te cycki i tyłki pokazywać.

Obawiam się, że HP na tym wywalaniu stamtąd innych tematów mocno ucierpi idąc w stronę Onetu.

Napisano

> Jaki minimalny kąt jest ustalony dla karpiówki?

Ok. 30 stopni. Przy dobrze wykonanym uszczelnieniu dachu można zejść trochę niżej, do ok. 25 stopni.

Napisano

na stronach producenta każda dachówka jest opisana, dla klasycznej karpiówki dachy o kącie nachylenia od 20° do 90°jakiś tekst

Napisano

Sprawdz jeszcze regulacje w planie zagospodarowania przestrzennego dla miejsca inwestycji oraz wez pod uwagę, że niektóry podają spadek w procentach a inni w stopniach.

Napisano

> Ale blacha właśnie pozwala na najmniejszy kąt, do dachówki trzeba sporo większy, dlatego napisałem

> ile minimum trzeba na blachę.

> Obawiam się, że HP na tym wywalaniu stamtąd innych tematów mocno ucierpi idąc w stronę Onetu.

Ale za to tutaj zapanuje większy poziom i na pytanie uzyskasz odpowiedź tuż pod pytaniem, a nie na trzeciej stronie, pośród wyliczeń, zaglądania w kieszeń, tłumaczeniu że właściwie to po co Ci to, bluzgów i awantur zupełnie nie związanych z pytaniem. Bo taką prawidłowość na HP zauważyłem - pierwsza strona to wolna amerykanka i jakieś głupie pogaduchy, dopiero kiedy pada kilka merytorycznych odpowiedzi/kolejnych doprecyzowań, pieniacze odchodzą i zostają 3-4 osoby naprawdę zainteresowane wątkiem i wiedzące co powiedzieć.

Dobra, żeby nie było, że jestem pieniacz - dla dachówki Marsylki z Tondachu, takiej jaką mam, min. pochylenie to 20* przy zastosowaniu izolacji wodochronnej, normalnie 30*. Tak samo karpiówka. Tak jak już ktoś pisał, karty charakterystyk dostępne są na stronach producentów.