Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z "czujnikiem zamknięcia maski"

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Walcze od pewnego czasu (czytać co najmniej rok) z komunikatem o nie zamknięciu maski.

Problem zaczął się po tym jak rozbierałem aku z obudowy zeby dostać się pod obudowę - ot zachciało mi sie na bogato żarówki wymieniać ... oj głupi człowiek był głupi....

Po złożeniu do kupy wszystkiego zaczął wyświetlać się błąd - nie zamknięta maska. ze 30 razy szukałem czujnika i w zamku i wszędzie indziej ... i go nie znalazłem. Rozebrałem cały akku jeszcze raz , sprawdziłem wszystkie wiązki, wszystko w najlepszym porządku, nic nie przycięte/zwarte. Wszystko wpięte jak być powinno ... a problem występuje cały czas.

Moje pytanie co z tym tematem zrobić bo denerwuje mnie to już coraz bardziej. Czujnika nie ma a BC wyrzuca info że klapa nie zamknięta. cos sie w BC pochrzaniło ? Gdzies w dokumentacjach znalazlem który to jest pin od BC odnośnie nie zamkniętej maski, myslalem nad zapodaniem sztucznie sygnału po pinie, ale jakim napięciem zadziałać, czy może przerwą nie mam za cholere pojęcia.

Jakieś pomysły ?

Napisano

masz alarm? jesli nie masz a masz w BC ustawione że jest alarm to stilo będzie siedziało cicho aż do momentu wyjęcia aku i wtedy właśnie będzie się pluł o otwartą maskę.....

Napisano

na pewno chodzi o maskę, a nie czasem o klapę bagażnika? Podaj jaki błąd Ci komp wywala dokładnie

Napisano
  • Autor

Na pewno chodzi o maskę, umiem odróżnić "bonnet" od "boot".

> na pewno chodzi o maskę, a nie czasem o klapę bagażnika? Podaj jaki błąd Ci komp wywala dokładnie

Napisano
  • Autor

> masz alarm? jesli nie masz a masz w BC ustawione że jest alarm to stilo będzie siedziało cicho aż

> do momentu wyjęcia aku i wtedy właśnie będzie się pluł o otwartą maskę.....

No właśnie alarmu nie mam i tu jest problem. Czyli pomoże tylko examiner ? czy da się do zdeaktywować elm`em ?

bo szczerze mówiąc nie widziałem tam nigdzie alarmu ... ale mogłem przeoczyć. Chyba żeby osiowanie zapodać bo tego nie probowałem.

Napisano

> No właśnie alarmu nie mam i tu jest problem. Czyli pomoże tylko examiner ? czy da się do

> zdeaktywować elm`em ?

> bo szczerze mówiąc nie widziałem tam nigdzie alarmu ... ale mogłem przeoczyć. Chyba żeby osiowanie

> zapodać bo tego nie probowałem.

FESem to sprawdzisz/ustawisz - znajdziesz to w Nadwozie > Marelli MF Body Computer > Regulacje > Tryb alarmu > Wykonaj. Jeśli nie masz alarmu na pokładzie to musisz mieć tam wpisaną wartość 0

Uwaga: do tej operacji potrzebujesz pięciocyfrowy kod z niebieskiej karty dołączonej do auta

edit: do samego sprawdzenia trybu alarmu to zamiast regulacji możesz wejść do Nadwozie > Marelli MF Body Computer > Parametry i na liscie powinieneś mieć Tryb alarmu. Do sprawdzenia nie potrzeba kodu z karty

Napisano
  • Autor

> FESem to sprawdzisz/ustawisz - znajdziesz to w Nadwozie

> Uwaga: do tej operacji potrzebujesz pięciocyfrowy kod z niebieskiej karty dołączonej do auta

> edit: do samego sprawdzenia trybu alarmu to zamiast regulacji możesz wejść do Nadwozie > Marelli MF

> Body Computer > Parametry i na liscie powinieneś mieć Tryb alarmu. Do sprawdzenia nie potrzeba

> kodu z karty

Wielkie dzięki, kod mam , ale to musialem w nadwoziu przeoczyc

Napisano
  • Autor

> Wielkie dzięki, kod mam , ale to musialem w nadwoziu przeoczyc

Niestety , przerzucenie alarmu na 0 w FESie nie zaskutkowało pozbyciem sie komunikatu frown.gif

Podłączałem kilka razy, sprawdzałem kilka razy, cały czas jest na 0.

frown.gif(

Napisano

- miałem kiedyś podobny problem - raz działał , raz nie działał czujnik zamknięcia maski, potrafił na parkingu gdy auto stało samoistnie przestać dzialać co skutkowało włączeniem się alarmu i "wyciem" na parkingu bez przyczyny. Wkurzyłem się i wyrzuciłem stycznik a kabelki złączyłem i zaizolowałem taśmą, problem był czasowo rozwiązany, potem po bardzo długim czasie, wpadł mi w ręce dobry czujniczek i zamontowalem go.

> Witajcie,

> Walcze od pewnego czasu (czytać co najmniej rok) z komunikatem o nie zamknięciu maski.

> Problem zaczął się po tym jak rozbierałem aku z obudowy zeby dostać się pod obudowę - ot zachciało

> mi sie na bogato żarówki wymieniać ... oj głupi człowiek był głupi....

> Po złożeniu do kupy wszystkiego zaczął wyświetlać się błąd - nie zamknięta maska. ze 30 razy

> szukałem czujnika i w zamku i wszędzie indziej ... i go nie znalazłem. Rozebrałem cały akku

> jeszcze raz , sprawdziłem wszystkie wiązki, wszystko w najlepszym porządku, nic nie

> przycięte/zwarte. Wszystko wpięte jak być powinno ... a problem występuje cały czas.

> Moje pytanie co z tym tematem zrobić bo denerwuje mnie to już coraz bardziej. Czujnika nie ma a BC

> wyrzuca info że klapa nie zamknięta. cos sie w BC pochrzaniło ? Gdzies w dokumentacjach

> znalazlem który to jest pin od BC odnośnie nie zamkniętej maski, myslalem nad zapodaniem

> sztucznie sygnału po pinie, ale jakim napięciem zadziałać, czy może przerwą nie mam za cholere

> pojęcia.

> Jakieś pomysły ?

Napisano
  • Autor

> - miałem kiedyś podobny problem - raz działał , raz nie działał czujnik zamknięcia maski, potrafił

> na parkingu gdy auto stało samoistnie przestać dzialać co skutkowało włączeniem się alarmu i

> "wyciem" na parkingu bez przyczyny. Wkurzyłem się i wyrzuciłem stycznik a kabelki złączyłem i

> zaizolowałem taśmą, problem był czasowo rozwiązany, potem po bardzo długim czasie, wpadł mi w

> ręce dobry czujniczek i zamontowalem go.

Problem w tym że ja nie mam czujnika, nie mam alarmu a BC mimo ustawienia braku alarmu nadal chyba uważa że jest i nie mogąc ustalić sygnału z czujnika maski wywala wqrzający błąd

Napisano

Miałem to samo, pomogło rozwiązanie znalezione na AK. Odłącz minusową klemę z akumulatora (w opisie było, że na ok. 2 godziny, ale ja dałem chyba sporo krócej, chyba ok. 30 minut). Po tym czasie przekręć kluczyk w pozycję MAR i podłącz klemę (drzwi i klapa bagażnika mają być zamknięte). U mnie pomogło.

Aha, w innym miejscu w sieci znalazłem info, że odłączyć należy plusową klemę wink.gif Teraz niestety nie pamiętam którą wersję zastosowałem smile.gif