Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] płyta indukcyjna zasilanie 1 czy 3 fazowe ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Pewnie było 1000 razy nawet sam czytałem ale dawno i nie pamiętam konkluzji.

Mam w mieszkaniu w kuchni tylko 230V. Jest jednak możliwość wstawienia licznika 3-fazowego a sam przewód 3-fazowy, również jest doprowadzony do skrzynki w mieszkaniu.

Rejon wycenił mi imprezę pod tytułem zmiany przydziału mocy z 5kW do 11kW oraz zmianę licznika na deko powyżej 1000 PLN.

Pytanie oczywiste - zainwestować teraz tego tysiaka i mieć potem spokój z obsługą płyty indukcyjnej, czy nie - i podłączać pod 230V ?

Duże minusy użytkowania płyty pod 1 fazą ? Główny bezpiecznik mam w domu 40A.

Za sugestię będę wdzięczny oczywiście ok.gif

Pozdrawiam

Mariusz

Napisano

Płyta indukcyjna nie jest zasilana z 3 faz. A przynajmniej ja takiej nie widziałem. Płyty mogą wykorzystywać 2 fazy lub mogą też być podłączone do 1 fazy o ile przewód od zabezieczenia i samo zabezpieczenie jest wystarczające.

Typowa płyta to jakieś 7kW wiec teoretycznie jeśli zabezpieczenie główne masz 40A powinno być ok. Pytanie jakie masz kable od tego zabezpieczenia po jak 2,5m2 to zapomnij o podłączeniu pod jedną faze.

Inna sprawa że przydział mocy masz za mały na podłączenie płyty.

Krawiec

Napisano

Tak jak kolega już napisał- płyty indukcyjne używają zazwyczaj tylko 2 faz lub jednej. Natomiast moc płyty przy odpaleniu wszystkich płytek to 7,2-8,5kW zależnie od modelu.

Napisano

To że tak powiem...ciągnie to od ch...prądu i jeszcze więcej? Pytam żeby wiedzieć na przyszłość,bo widzę że w wielu przypadkach wiąże się to z przebudową instalacji elektrycznej.

Aczkolwiek teściowa w domu ma podłączony piekarnik 3.5KW pod jedną fazę, instalacja jest 3x2.5 mm2.

Napisano

> To że tak powiem...ciągnie to od ch...prądu i jeszcze więcej? Pytam żeby wiedzieć na przyszłość,bo

> widzę że w wielu przypadkach wiąże się to z przebudową instalacji elektrycznej.

> Aczkolwiek teściowa w domu ma podłączony piekarnik 3.5KW pod jedną fazę, instalacja jest 3x2.5 mm2.

na 3-f szybciej sie nagrzewa niz 1-f, sprawdzone na plycie Boscha

Napisano
  • Autor

> Płyta indukcyjna nie jest zasilana z 3 faz. A przynajmniej ja takiej nie widziałem. Płyty mogą

> wykorzystywać 2 fazy lub mogą też być podłączone do 1 fazy o ile przewód od zabezieczenia i

> samo zabezpieczenie jest wystarczające.

> Typowa płyta to jakieś 7kW wiec teoretycznie jeśli zabezpieczenie główne masz 40A powinno być ok.

> Pytanie jakie masz kable od tego zabezpieczenia po jak 2,5m2 to zapomnij o podłączeniu pod

> jedną faze.

> Inna sprawa że przydział mocy masz za mały na podłączenie płyty.

> Krawiec

też tak myślałem że 5kW to za mało. Chyba zwiększę i tyle.

Czytałem że teoretycznie powinno hulać bez problemu. Obecnie płyty podłączone pod 1 fazę same ograniczają sobie moc przy dużym obciążeniu, ale ponieważ dość dużo gotujemy nie będę ryzykował cfaniaczek.gif

Napisano

5kW i 40A ? Trochę za dużo... Jaki masz przedlicznikowy ?

Do kuchni indukcyjnej połóż 4x4mm^2 lub 5x4, jeśli chcesz mieć w razie czego zapasową fazę/zyłę. 7 - 8kW jest w momencie odpalenia wszystkiego.

Napisano

> Płyta indukcyjna nie jest zasilana z 3 faz.

W większości płyt które montowałem była możliwość podłączenia do 3 faz. Ale w "standardzie" masz rację - płyta przygotowana jest do pracy na dwóch fazach (rzadziej na jednej).

Pisząc "w standardzie" miałem na myśli że do dyspozycji mamy:

- przewód ochronny

- przewód zerowy

- przewód fazowy (jeden)

- 2 przewody fazowe zmostkowane/połączone ze sobą. I właśnie te dwa można rozdzielić na dwie oddzielne fazy.

W praktyce płyta podłączana jest do dwóch faz, a do trzeciej wpinany jest piekarnik.

Napisano

No mam 5x4 i co z tego jak kabel do plyty i tak jest 2,5...

Krawiec

Napisano

wydaje mi się że jak podepniesz na jedną fazę to płyta da max 3,5kW, dlatego ktoś napisał, że na jednej fazie wolniej grzeje. Na dwóch fazach masz 7kW. Nie wiem czy są płyty na 3 fazy. Podłącz sobie na razie na jednąfaze, zobaczysz czy wszystko będzie działać ok, czy szybkość nagrzewania Ci odpowiada i wtedy podejmiesz decyzje czy warto zmieniać. Moim zdaniem przewód 2,5 Ci wystarczy bo płyta nie pozwoli wykorzystać mocy większej niż 3,5 kW.

EDYT: nie doczytałem Robsona, być może można podłączyć pod 3 fazy. ale moja też miałą połączone dwie fazy i w instrukcji nie było informacji, że mogę rozdzielić na 3 fazy (płyta MasterCook), więc jeżeli nie bedziesz miał takiej informacji w instrukcji to nie ryzykuj smile.gif

Napisano

> (...) jeżeli nie bedziesz miał takiej informacji w instrukcji to nie ryzykuj

Zazwyczaj jest odpowiednia naklejka na przewodzie, informacja w papierach lub schemacik na obudowie urządzenia ok.gif

Napisano

> No mam 5x4 i co z tego jak kabel do plyty i tak jest 2,5...

> Krawiec

To weź instrukcję i przeczytaj co tam jest napisane. W wielu urządzeniach typu piekarnik/płyta przewód z wtyczką jest dołączany standardowo, a po otwarciu pokrywy można go wyciągnąć, zdjąć mostek między fazami i podłączyć pod 2/3 fazy.

Lepiej podłączyć pod więcej niż jedną fazę - będzie płynął mniejszy prąd na fazę - mniej strat.

Napisano

Myślę, że Krawcowi chodziło o przekroje. Że z tablicy do ściany w kuchni przychodzi 4mm2, a od tego złącza do samego urządzenia 2,5mm2. Ale to już o spadki napięć chyba chodzi wink.gif

Napisano

> Myślę, że Krawcowi chodziło o przekroje. Że z tablicy do ściany w kuchni przychodzi 4mm2, a od tego

> złącza do samego urządzenia 2,5mm2. Ale to już o spadki napięć chyba chodzi

Wiem o co mu chodziło, dlatego pisałem o możliwości różnego podłączenia. producent daje wtyczkę nieraz i do 5kW urządzeń, a w instrukcji stoi, żeby nie używać tego i tego naraz.

Co do ścian - większe odległości, to i przekrój 4 przeważnie się sprawdza (no, chyba, że mamy z rozdzielnicy do kuchni 100m wink.gif )