Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Syrena na Pikes Peak

Featured Replies

Napisano

026ymh.jpg

cały artykuł w Automobiliście 2/2013 claps.gif

wyczynu dokonał mieszkający w Kanadzie p.Sławomir Ciużyński , brat ś.p. p.Wojciecha Ciużyńskiego , założyciela i redaktora Automobilisty claps.gif

Napisano

> Wyczynu?

a nie? dojedź tam syrena to zobaczymy co będziesz mówił zlosnik.gif

Napisano

> a nie? dojedź tam syrena to zobaczymy co będziesz mówił

Przecież tam normalna droga jest. Jedyny problem, to przetransportować Syrenę do USA... zlosnik.gif

Napisano

> Przecież tam normalna droga jest. Jedyny problem, to przetransportować Syrenę do USA...

ech polaczku polaczku 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Przecież tam normalna droga jest. Jedyny problem, to przetransportować Syrenę do USA...

no właśnie, nie wiadomo skąd jechał, z moich doświadczeń wynika że przejechać 200-300km Syreną to już prawdziwy wyczyn zlosnik.gif

Napisano

> no właśnie, nie wiadomo skąd jechał, z moich doświadczeń wynika że przejechać 200-300km Syreną to

> już prawdziwy wyczyn

Bez przesady - na Złombolu 2010 gość z Wejherowa dojechał Syreną Bosto do Istambułu i wrócił bez żadnej awarii, po drodze pokonując Trasę Transfogarską.

Napisano
  • Autor

> no właśnie, nie wiadomo skąd jechał, z moich doświadczeń wynika że przejechać 200-300km Syreną to

> już prawdziwy wyczyn

jechał normalną trasą rajdu , od startu na wysokości 2860m npm do mety 4300m npm ok.gif przez większość drogi "skarpeta" szła na 2ce ok.gif utrzymując z trudnością 3000rpm (stała strata ciśnienia atmosferycznego , od 1,3 normalnego na starcie do -45% na mecie) "Królowa " pokonała trasę w 35 minut claps.gifyay.gifclaps.gif

Syrena miała następujące modyfikacje :

- elektroniczny zapłon

- wyczynowy układ wydechowy

- wzmocniony układ chłodzenia

- niskoprofilowe ( grinser006.gif jak na Syrenę) opony 185/65R15

a na powrocie była obowiązkowo blokowana w punktach pomiaru temperatury hamulców ok.gif

Napisano

> Bez przesady - na Złombolu 2010 gość z Wejherowa dojechał Syreną Bosto do Istambułu i wrócił bez

> żadnej awarii, po drodze pokonując Trasę Transfogarską.

i miał przeguby z Syreny? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Pan Ciurzyński mieszka w Kanadzie grinser006.gifok.gif

Napisano

> Pan Ciurzyński mieszka w Kanadzie

I dlatego miał ten problem już za sobą. Potem tam wozić ją na przyczepce nie jest problemem, bo wątpię, aby się wybrał z Kanady na Pikes Peak tak Syreną...

Napisano

> i miał przeguby z Syreny?

Normalnie - przeguby standardowe i wolne koło.

286702237-_DSC6662.jpg

post-14422-14352519225899_thumb.jpg

Napisano

> a nie? dojedź tam syrena to zobaczymy co będziesz mówił

Syreną...Czymkolwiek niech tam się pojawi zlosnik.gif

Napisano

> Syreną...Czymkolwiek niech tam się pojawi

Miałem takie plany. Ale czasowo nie wyszło... 270751858-jezyk.gif

Osobiście wjechałem autem na 10.000 stóp, czyli ponad 3.000 metrów. Problemów nie było z mocą żadnych, więc i ciut wyżej też bym się dotoczył...

Napisano
  • Autor

> Miałem takie plany. Ale czasowo nie wyszło...

> Osobiście wjechałem autem na 10.000 stóp, czyli ponad 3.000 metrów. Problemów nie było z mocą

> żadnych, więc i ciut wyżej też bym się dotoczył...

poczytaj o tym wyścigu , pomyśl skąd startują i gdzie jest meta , podałem te wartości w wątku tytułowym (fota) i później ....

pomyśl ....

Napisano

> poczytaj o tym wyścigu , pomyśl skąd startują i gdzie jest meta , podałem te wartości w wątku

> tytułowym (fota) i później ....

> pomyśl ....

Bardzo dobrze wiem na czym polega ten wyścig, i jakie są jego zasady. Natomiast nie widzę w tym żadnego wyczynu, aby sobie od tak wjechać po trasie rajdu na górę, od zeszłego roku w 100% asfaltową drogą która jest ogólnie dostępna.

A skoro tak bardzo cenisz wyczyn autora, to wypadałoby napisać jego nazwisko poprawnie. To po pierwsze... smirk.gif

A po drugie, to tu masz więcej: http://oktany.eu/ISSUE_005_PDF/numer_005_spreads_hi.pdf

I jak byk jest tam napisane, że wjazd był tylko i wyłącznie w celach "turystycznych". Więc dlatego cały czas twierdzę, że żaden to wyczyn...

Napisano

> ech polaczku polaczku

Masz coś logicznego do napisania, czy tylko pusty bełkot? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo dobrze wiem na czym polega ten wyścig, i jakie są jego zasady. Natomiast nie widzę w tym

> żadnego wyczynu, aby sobie od tak wjechać po trasie rajdu na górę, od zeszłego roku w 100%

> asfaltową drogą która jest ogólnie dostępna.

> A skoro tak bardzo cenisz wyczyn autora, to wypadałoby napisać jego nazwisko poprawnie. To po

> pierwsze...

> A po drugie, to tu masz więcej: http://oktany.eu/ISSUE_005_PDF/numer_005_spreads_hi.pdf

> I jak byk jest tam napisane, że wjazd był tylko i wyłącznie w celach "turystycznych". Więc dlatego

> cały czas twierdzę, że żaden to wyczyn...

to fakt że żle napisałem nazwisko autora , dziękuję za ciekawą stronkę , a to co myślę o Twojej złośliwości zachowam na później ...

wyczyn był grinser006.gif tak czy inaczej grinser006.gif a jak się tobie to nie podoba to nie czytaj PRLu ...

demokracja jest grinser006.gif

Napisano

> Masz coś logicznego do napisania, czy tylko pusty bełkot?

sam fakt , ze ktoś coś zrobił polskim samochodem jest dla mnie ważny i chwalę jego wyczyn, owszem nie musisz podzielać tego zdania, ale w tym momencie zachowujesz się jak polaczek który siedzi za granica i nie utożsamia się z krajem w którego się wywodzi wink.gif tyle ode mnie bo nie mam zamiaru się kłócić, a co do wypowiedzi moderatora to raczej nie jest za bardzo ogarnięta, ale ok wszędzie się znajdzie jakieś kółko wzajemnej adoracji . Tyle ode mnie, pozdrawiam

Napisano

> sam fakt , ze ktoś coś zrobił polskim samochodem jest dla mnie ważny i chwalę jego wyczyn, owszem

> nie musisz podzielać tego zdania, ale w tym momencie zachowujesz się jak polaczek który siedzi

> za granica i nie utożsamia się z krajem w którego się wywodzi tyle ode mnie bo nie mam

> zamiaru się kłócić, a co do wypowiedzi moderatora to raczej nie jest za bardzo ogarnięta, ale

> ok wszędzie się znajdzie jakieś kółko wzajemnej adoracji . Tyle ode mnie, pozdrawiam

Tak wjechał na górkę "polskim" samochodem... old.gif Sukces, że się nie rozleciał... zlosnik.gif

Nie ma w tym niczego "wyczynowego", górka się wyróżnia tylko i wyłącznie faktem, iż co roku odbywa się tam wyścig.

Poza wyścigiem wjechać może tam każdy i czymkolwiek.

Miejsce mojego zamieszkania nie ma tu żadnego znaczenia, i nie ważne gdzie bym mieszkał, to moje zdanie na ten temat byłoby identyczne. Po prostu, nie widzę w tym niczego specjalnego i wyjątkowego.

Napisano

Quote:

Start: 2860 mnpm

Meta: 4300 mnpm

Quote:

Osobiście wjechałem autem na 10.000 stóp, czyli ponad 3.000 metrów.

Którys user mial w podpisie kiedys:

Co dla jednych jest sufitem dla mnie jest podłogą

zlosnik.gif