Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

20 najwiekszych rynkow w 2012 pod wzgledem sprzedazy ...

Featured Replies

Napisano

Jak zawsze Matt cos porzadnego skrabnallizak.gif[...]

1. China - 19,026,654 sztuk - ilosc nowych sztuk na 1,000 mieszkancow = 14 per 1k (NCPT)

traffic-in-china.jpg

2. USA - 14,491,873 sztuk - NCPT = 46

1225_06_25_web.jpg

3. Japan - 5,670,315 sztuk - NCPT = 44

on__the_road_again_filtered.jpg

4. Brazil - 3,634,421 sztuk - NCPT = 19

Fiat-Uno-Brazil-March-2012b.jpg

5. Germany - 3,082,504 sztuk - NCPT = 38

406.jpg

6. Russia - tu zylka niektorym skoczy - tym co uwazaja sie za "lepszych" niz bracia rosjanielizak.gifsmirk.gif - 2,935,111 sztuk , NCPT = 20

5099467861_7c5483b16f.jpg

7. India - 2,654,835 sztuk NCPT = 2shocked.gif = rynek do wzrostu...old.gif[...]

674539d1161465300-indian-roads-building-only-9_x57_pakwheels-com-.jpg

8. UK - 2,044,609, NCPT = 32

uk-london-congestion-charge-signs.jpg

9. France - 1,898,872, NCPT = 29

dwbb1w9u.jpg

10. Canada - 1,677,000, NCPT = 48

ice-road-truckers-home.jpg

11. South Korea - 1,522,000 szt, NCPT = 30

hyundai-kia.jpg

12. Thailand - 1,436,355 szt, NCPT =22

thai.honda-flood-ravaged-cars201112afp-400.jpg

13. Italy - 1,410,824 szt, NCPT = 23

driving-in-rome%281%29.jpg

14. Indonesia - 1,116,224, NCPT = 5

Jakarta.jpg

15. Australia - 1,102,032, NCPT = 48

02.JPG

16. Mexico - 987,747, NCPT = 8

666405.jpg

17. Iran - cos ich sankcje nie wykanczajaconfused.gif - 902,031, NCPT = 12

AD200810150726349AR.jpg

18. Argentina - 840,679, NCPT = 21

Buenos-Aires.jpg

19. Turkey - 777,761, NCPT = 10

11_d.jpg

20. Saudi Arabia - 704,214, NCPT = 25

extreme_car_stunts_14-e1307276677798.jpg

Source:Best Selling Cars - Matt's blog

Napisano

takie małe pytanko: czy to aby nie jest tak, że najlepiej sprzedające sie na tych rynkach auta to modele produkowane właśnie na owe rynki i rzadko kiedy występujące gdzie indziej?

Napisano

> takie małe pytanko: czy to aby nie jest tak, że najlepiej sprzedające sie na tych rynkach auta to

> modele produkowane właśnie na owe rynki i rzadko kiedy występujące gdzie indziej?

W USA by sie zgadzało - numer 1 to Ford F150 a potem jest Chevrolet Silverado i Toyota Camry. Wszystkie trzy produkowane w USA i praktycznie niedostępne gdziekolwiek indziej.

Napisano

> W USA by sie zgadzało - numer 1 to Ford F150 a potem jest Chevrolet Silverado i Toyota Camry.

> Wszystkie trzy produkowane w USA i praktycznie niedostępne gdziekolwiek indziej.

Obstawiam, ze podobnie będzie w Japonii i Chinach.

Napisano

> Obstawiam, ze podobnie będzie w Japonii i Chinach.

To tylko pokazuje ze "globalne" modele to nieporozumienie. Upodobania klientów na rożnych rynkach są inne.

Napisano

> To tylko pokazuje ze "globalne" modele to nieporozumienie. Upodobania klientów na rożnych rynkach

> są inne.

Upodobania klientów i ich sytuacja finansowa. Do tego warunki klimatyczne, gęstość zaludnienia, sieć drogowa, dostęp do serwisu... czynników jest cała masa. To między innymi powód dla którego amerykańska motoryzacja nie do końca ma racje bytu w Europie i na odwrót.

Napisano
  • Autor

> takie małe pytanko: czy to aby nie jest tak, że najlepiej sprzedające sie na tych rynkach auta to

> modele produkowane właśnie na owe rynki i rzadko kiedy występujące gdzie indziej?

Ciekawa teoriahmm.gifwaytogo.gif. Cos w tym jesthmm.gif. Jesli popatrzymy na EU jako jeden rynek to tak... Asia-Pacific to tak.

U mnie dawniej tak bbylo, od kiedy jest wolny handel to:

1. Made in Japan

2. Made in Thailand

3. Made in Japan

4. Made in Australia...

Napisano

> Jesli popatrzymy na EU jako jeden rynek to tak...

To w gruncie rzeczy jest jeden rynek i to juz od dawna.

Napisano

> Upodobania klientów i ich sytuacja finansowa. Do tego warunki klimatyczne, gęstość zaludnienia,

> sieć drogowa, dostęp do serwisu... czynników jest cała masa. To między innymi powód dla

> którego amerykańska motoryzacja nie do końca ma racje bytu w Europie i na odwrót.

USA jest nadal krajem samochodów - życie bez samochodu tutaj poza kilkoma miejscami jest właściwie niemożliwe. A po drugie USA to kraj ludzi mających własne firmy. To powoduje ze wiele osób potrzebuje pick-upów.

Napisano
  • Autor

> Obstawiam, ze podobnie będzie w Japonii i Chinach.

Za 2012 - hmm.gif

China

1. Wuling Sunshine 523,841

Wuling(3).jpg

2. Wuling Rongguang -372,199

wuling-rongguang.jpg

3. Foton Forland - 346,767 szt

Foton-Forland-Dump-Truck-Bj2810CD-.jpg

....

5. Ford Focus - 296,360zlosnik.gif

ford-china-focus-yl-1.jpg

JDM

1. Toyota Aqua 266,567

01-toyota-aqua-concepts-tokyo-2011628.jpg

2. Honda N-Box 211,155

HondaNBOX-01.jpg

3. Honda Fit - 209,276

mugen_f154sc_fit_450-op2.jpg

Napisano

> USA jest nadal krajem samochodów - życie bez samochodu tutaj poza kilkoma miejscami jest właściwie

> niemożliwe. A po drugie USA to kraj ludzi mających własne firmy. To powoduje ze wiele osób

> potrzebuje pick-upów.

To nie tylko kwestia pick-upów. Zauważ amerykańską manię dużych litrażowo silników. W zatłoczonej Europie takie silniki są z ekonomicznego punktu wiedzenia bezsensem. Z drugiej strony downsizing w USA przy waszych cenach paliwa i lansowanym stylu życia jest zbędny.

Napisano

A ja jestem ciekawy jakie jest ncpt w polsce?

Napisano

> To nie tylko kwestia pick-upów. Zauważ amerykańską manię dużych litrażowo silników. W zatłoczonej

> Europie takie silniki są z ekonomicznego punktu wiedzenia bezsensem. Z drugiej strony

> downsizing w USA przy waszych cenach paliwa i lansowanym stylu życia jest zbędny.

Ja raczej widzę europejska manię miniaturyzacji samochodów. Powód dla którego te silniki w EU nie maja sensu wynika wyłącznie z pazerności rządów ktore uważają właścicieli samochodów za gąbki ktore mozna wycisnąć z pieniędzy.

Downsizing niestety następuje w USA. Silniki V8 są na wyginieciu.

Napisano

> Ja raczej widzę europejska manię miniaturyzacji samochodów.

Czy ja wiem? Według mnie europejczyk klasy C z silnikiem 130-170KM to całkiem fajny DD. W segmencie D to tak co najmniej okolice 200-220KM i można się bez problemów poruszać w normalnym ruchu ulicznym bez wydawania majątku na paliwo.

Napisano

> Czy ja wiem? Według mnie europejczyk klasy C z silnikiem 130-170KM to całkiem fajny DD. W segmencie

> D to tak co najmniej okolice 200-220KM i można się bez problemów poruszać w normalnym ruchu

> ulicznym bez wydawania majątku na paliwo.

Wydawanie majątku na paliwo wynika z pazerności państwa. A 200 KM to może i fajne jest jak masz 1000 kg. Tyle ze 1000 kg samochod nie zapewnia bezpieczeństwa w razie wypadku.

Napisano
  • Autor

> A ja jestem ciekawy jakie jest ncpt w polsce?

NCPT = 8 - niski bardzohmm.gif[...] no.gif[...] - identycznie jak w Mexicohmm.gif

Napisano

> Wydawanie majątku na paliwo wynika z pazerności państwa.

Czy ja wiem? jadąc sobie hajłejem 110kmh cieżko zejść poniżej 10l/100km w takim choćby Camaro 8. Jadąc autem mającym silnik o pojemności 1,8 litra to żaden problem.

A 200 KM to może i fajne jest jak masz

> 1000 kg.

Nawet jak mam więcej to jako DD jest w zupełności wystarczające.

>Tyle ze 1000 kg samochód nie zapewnia bezpieczeństwa w razie wypadku.

No, to jest argument za tym żeby jeździc pickupem. I to najlepiej jednym z tych cięzkich. Za to aut budowanych z lekkich materiałow jak Twój Lex unikać jak ognia grinser006.gif

Napisano

> Czy ja wiem? jadąc sobie hajłejem 110kmh cieżko zejść poniżej 10l/100km w takim choćby Camaro 8.

Camaro to zły przykład bo ma aerodynamiki cegły. Ale w Lexusie GS pisałem jak nisko mozna zejść przy takich prędkościach.