Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bingo-M+tomasetto do Punto 1

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie...będzie to dobrze banglać w poczciwej jedynce z silniczkiem 1.1 ?

Taki setup zaproponował mi znajomy gazownik za cenę 1600zł z wlewem pod klapką.

Napisano

> Jak w temacie...będzie to dobrze banglać w poczciwej jedynce z silniczkiem 1.1 ?

> Taki setup zaproponował mi znajomy gazownik za cenę 1600zł z wlewem pod klapką.

Będzie, miałem u siebie Autronic AL-700 + Tomasetto i jeździło. Co prawda brak rewelacji pod względem spalania i dynamiki ale przecież to tylko 1.1 i II gen. zlosnik.gif

Musisz brać tylko pod uwagę że parownik Tomasetto to niska półka. Ja swój wymieniłem na BRC techno i byłem wiele bardziej zadowolony.

Napisano
  • Autor

a cenowo, to myślicie że ok ?

Napisano

> a cenowo, to myślicie że ok ?

A czy przypadkiem nie podwoisz wartości samochodu?

Napisano
  • Autor

> A czy przypadkiem nie podwoisz wartości samochodu?

z pewnością, ale nie ma to znaczenia wink.gif

Napisano

> Jak w temacie...będzie to dobrze banglać w poczciwej jedynce z silniczkiem 1.1 ?

> Taki setup zaproponował mi znajomy gazownik za cenę 1600zł z wlewem pod klapką.

zacna instalacja claps.gif

montuj is sie nie zastanawiaj, cena tez dobra

Napisano

mam tą konfigurację, ale bingo S (mpi) i śmiga... auto ma nalatane już 120kkm na tym, polecam smile.gif

a i cena sensowna

Napisano

sprawdz jeszcze ile kosztuje zestaw naprawczy do tommasetto, do brc koło 70-80zł, lovato 30-40zł

Napisano

tomasseto 40 zł

Napisano
  • Autor

Instalka załozona, autko śmiga tak jak na benie.... smile.gif

Napisano
  • Autor

a więc tak....instalka chodzi ok, ale po dłuższej jeździe na gazie, jak zapalam auto (na benie) to pali się marchewa, która znika jak troche pochodzi na benie (po podłączeniu do kompa jest błąd sondy). Podjechałem do gaziarza i po podłączeniu kompa sonda chodzi idealnie, ale jak to powiedział w dziwnym zakresie 0,8-1,5V, zawsze myślałem że powinna w zakresie 0-1V.

Co o tym myślicie ??

Napisano

> a więc tak....instalka chodzi ok, ale po dłuższej jeździe na gazie, jak zapalam auto (na benie) to

> pali się marchewa, która znika jak troche pochodzi na benie (po podłączeniu do kompa jest błąd

> sondy). Podjechałem do gaziarza i po podłączeniu kompa sonda chodzi idealnie, ale jak to

> powiedział w dziwnym zakresie 0,8-1,5V, zawsze myślałem że powinna w zakresie 0-1V.

> Co o tym myślicie ??

Z masą sondy (punktem odniesienia) coś nie jest skopane? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Z masą sondy (punktem odniesienia) coś nie jest skopane?

sprawdzę dzisiaj sam napięcie na sondzie, bo wydaje mi się to nie możliwe, aby sonda leciała na 1,5V, jeśli by tak było powinny być efekty uboczne typu bardzo niskie spalanie, i błędy na benie, a do tej porty punciak spalał od 6 do 7,5l/100 na benie, więc było ok.....

Napisano
  • Autor

> Z masą sondy (punktem odniesienia) coś nie jest skopane?

właśnie, jak mam mierzyć napięcie na sondzie ? Jak mierze między szarym a czarnym to idealnie oscyluje od 0,1 do 0,9V, ale jak np. mierze szary i masa np. silnik to już leci do 1,5V....

Może gaziarz źle podłączył sonde do sterownika Bingo ????

Napisano
  • Autor

> Sprawdź połączenia masowe ECU i kontrolera LPG.

czyli co, teraz mam źle ?? Jak powinienem mierzyć sonde ?

Napisano

Coś jest nie tak, skoro na samej sondzie masz napięcie prawidłowe, a mierzone względem silnika już nie. Musisz sprawdzić napięcia między masą sondy, punktem masowym ECU i masą kontrolera LPG. Na pracującym silniku oczywiście.

Napisano

> czyli co, teraz mam źle ?? Jak powinienem mierzyć sonde ?

Nuki dał dobfy trop. Ewdidentnie problem masy. Podwyższone napięcie odniesienia samej sondy czyli akurat odwrotnie niż w tym przykładzie jakiś tekst. Sprawdź stan podłączenia masy korpusu silnika.

Napisano

>Sprawdź stan podłączenia masy korpusu

> silnika.

A no i jeszcze silnik do minusa akumulatora.

Napisano
  • Autor

> Nuki dał dobfy trop. Ewdidentnie problem masy. Podwyższone napięcie odniesienia samej sondy czyli

> akurat odwrotnie niż w tym przykładzie jakiś tekst. Sprawdź stan podłączenia masy korpusu

> silnika.

hmm...a więc tak.

Znalzłem 2 masy...jedna jest na klemie akku, blisko sterownika więć to pewnie od bingo, a 2ga razem z masą ecu w okolicach reduktora i przekaźnika....

Wszystko przeczyściełm, ale na bloku silnika nie ruszałem jeszcze...

Jak dzisiaj mierzyłem to między szarym a masą (klema akku) jest około 640Ohm... a między czarnym a akku ~64kOhm.

Napisano

w sondzie czarny to sygnałowy, szary to masa do sondy, dwa białe to grzałka...

Napisano
  • Autor

> w sondzie czarny to sygnałowy, szary to masa do sondy, dwa białe to grzałka...

czyli szary powinien mieć "zwarcie" do masyy akku ?? Jak mierze miernikiem (przedzwaniam) to miernik nie piszczy jak sprawdzam szary do masy (jest około 600Ohm)

Napisano

> czyli szary powinien mieć "zwarcie" do masyy akku ?? Jak mierze miernikiem (przedzwaniam) to

> miernik nie piszczy jak sprawdzam szary do masy (jest około 600Ohm)

Czyli widzisz że jakaś bzdura. Coś tu jest sknocone. Teraz to mi się nie wydaje że to nie jakiś problem korozji na połączeniu masy tylko w ogóle coś tu jest skopane.

Napisano

> czyli szary powinien mieć "zwarcie" do masyy akku ?? Jak mierze miernikiem (przedzwaniam) to

> miernik nie piszczy jak sprawdzam szary do masy (jest około 600Ohm)

Sprawdź jeszcze w analogicznych pomiarach napięcia na pracującym silniku.

Napisano

Ja mam tą samą instalację i śmiga jak tamta lala. Powiedz, jakie u Ciebie jest średnie spalanie lpg.