Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd i jego trwałość

Featured Replies

Napisano

Witam po sąsiedzku,

mam prośbę, zaintrygowała mnie ogólnie poruszna kwestia pasków rozrządu w samochodach Fiata.

Jako że poruszam się Stilowozem prosze o wasze opinie na ten temat.

Nie chce tu otwierac kolejnej dyskusji na temat wymieniać wcześniej czy później ale proponuję aby każdy z uzytkowników B/B/M wpisał jaki posiada silnik i po jakim przebiegu i czaso-okresie wymieniał pasek rozrządu.

Jestem ciekawy ilu osobom pasek faktycznie się zerwał.

Zastanawiam się czy fama o pękających paskach została wypuszczona z ASO (aby częściej je wymieniać i oczywiście kasować za usługę) czy faktycznie ma swoje poparcie w praktyce.

PS. Temat równoczesnie zapodam na kąciku Punto i Stilo.

Pozdrawiam

Napisano

zamiast robić ankiete moge ci podac kilka osób które trzymały sie instrukcji i w pięty im to poszło...

Napisano

Alfa Romeo 146 1.4 TS (to też jak fiat):

- 1 awaria po 58 kkm

- 2 awaria po 103 kkm

Bravka przejechane na pierwszym pasku 80kkm, na tym 55 kkm i na razie ok.

Napisano

Mi się zerwał (chyba) po 40kkm - pisze chyba bo nie dowiedziałem się dokładnie albo napinacz- efekt końcowy taki sam . To była Brava 1.4 .Naprawa w ramach rękojmi po gwarancji

(dobre to były czasy- ASO samo zaproponowało ) Od tamtej pory pasek i elementy rozrządu wymieniałem co 60kkm i był spokój . Oryginalny napinacz był kanadyjski potem pilnowałem , żeby był japoński. Albo odwrotnie -już nie pamiętam bo ujeżdżam teraz Stilo .

Napisano

1 wymiana 76kkm obecnie 91kkm i jest ok

wymiane samo aso berlin zrobilo podczas przegladu auta przy przebiegu 80kkm

Napisano

> zamiast robić ankiete moge ci podac kilka osób które trzymały sie

> instrukcji i w pięty im to poszło...

a może kilka osób co im daleko było do stanu z instrukcji i tez im tam poszło i co z tego wynika ? hmm.gif

Napisano

1.6 wymiana po 8,5 roku przy stanie 78 tys. Wymieniłem z dobrego na nowy z powodu sianego tutaj defetyzmu.

Pzdr

Napisano

1.4 12V wymiana co 60tysi, ostatnio po zmianie (180kkm) trzy zeby byly slabe.... pompa i napinacz oczywiście tez nowa smile.gif

Napisano

> a może kilka osób co im daleko było do stanu z instrukcji i tez im

> tam poszło i co z tego wynika ?

shit happens

Napisano

>wymiana paska po 80 tys bez napinacz naraze ok nastepna wymiana z napinaczem

Napisano

> Witam po sąsiedzku,

> mam prośbę, zaintrygowała mnie ogólnie poruszna kwestia pasków

> rozrządu w samochodach Fiata.

1.9 JTD

pierwszy raz - 88 kkm

drugi raz - 165 kkm i niestety dla mojej kieszeni to było wczoraj beksa.gif

Napisano

> 1.6 wymiana po 8,5 roku przy stanie 78 tys. Wymieniłem z dobrego na

> nowy z powodu sianego tutaj defetyzmu.

No po 8,5 roku to on dobry był ale do muzeum. shocked.gif

Siejesz nadmierny optymizm do trwałości włoskiej gumy grinser006.gif

Napisano

Pierwsza wymiana po 75.000 pasek + napinacz, druga wymiana 150.000 to samo i jest ok.gif

Napisano
  • Autor

> 1,2 -80 tyś

> PS.

> Temat zarzuciłeś a sam nie chwalisz się przebiegiem

Przepraszam już jestem,

ja mam w Stilowozie 62000 km ale pasek zamierzam wymieniać przy 100000 km lub po 5-ciu latach.

dziękuje wszystkim za opinie.

Po odczytaniu info z kącika Stilo i Punto wynika że zapodana przez ASO częstotliwośc wymiany została zakceptowana. Jak do tej pory zgłosiła się jedna osoba której pękł pasek.

Zobaczymy dalej. Pozdrawiam

Napisano

1 wymiana po 101 kkm palacz.gif

ale chyba musialbyć wczensiej wymieniany caly rozrząd po jak zobaczylem poprzedni pasek to wyglądal mi na całkiem zdrowego, rolki tez nizcego sobie biglaugh.gif

Napisano

1 wymiana po 101 kkm palacz.gif

i narazie zero awarii z rozrzadem biglaugh.gif, wczesniej tez nie było sygnałów biglaugh.gif

Napisano

ok.gif

Pasek i napinacz 80 000 km

obecnie 130 000 i czekam do 160000 sleeping_2.gif

choc nie wiem co jest grane bo jak jest zimny to z silnika piszczy sciana.gif

eh życie........ mlot.gif

banana-wave.gif

1,4 +LPG

Napisano

Brava 1,2 16v 1 raz po 100tyś sam pasek 2-gi 170tys pasek i napinacz.Jest spoko

Napisano

> choc nie wiem co jest grane bo jak jest zimny to z silnika piszczy

Mi też piszczy confused.gif, jak się dobrze rozgrzeje to przestaje. Dziwne. Rozrząd u mnie był robiony przy przebiegu 58 tys i potem 117 tys.

waytogo.gif

Napisano

ok 105 kkm piersza wymiana. Same paski powymienialem. Szkoda bo moglem chyba tez rolki, jako, ze troszke glosno one zaczely chodzic.

Napisano

> Mi też piszczy , jak się dobrze rozgrzeje to przestaje. Dziwne.

> Rozrząd u mnie był robiony przy przebiegu 58 tys i potem 117

> tys.

Bo to pewnie piszczą paski wieloklinowe napedzające wspomaganie, alternator itp. smile.gif

Napisano

> Witam po sąsiedzku,

> mam prośbę, zaintrygowała mnie ogólnie poruszna kwestia pasków

> rozrządu w samochodach Fiata.

witam

Ja teraz sie szykuje na wymiane paska, kupilem bravo z przebiegiem 233tys (pewnie jak bym przyjechal dzien pozniej to bylo by 133tys, bo juz tyle wpisali w ksiazce serwisowej:)

wpisy w ksiazce koncza sie w 2001 i na 101tys wiec mam czarna dziure i nie wiem co bylo robione frown.gif ale stan auta jest oki wiec powinno jezdzic:)

Napisano

> Bo to pewnie piszczą paski wieloklinowe napedzające wspomaganie,

> alternator itp.

No wlasnie wszystkie te paski wymienilem. Mechanik byl na tyle dobry, ze zalecil wymiane wszystkich paskow. Zabraklo mu jednak dobroci na info, ze napinacz + rolki tez by sie przydalo. A wtedy jeszcze nie czytalem autokacika frown.gifsmile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

1 wymiana przy 69 tyś. - zaczął napinacz albo rolka któraś stukać (dokładnie nie pamiętam - nie znam sie frown.gif ), przedwczoraj wymiana przy 123 tyś. - zacząłem obserwować stukanie takie dziwne dochodzące z tamtych okolic, wiec dla pewności wymieniłem, mechanik stwierdził, że pasek już był "rociągnięty", tak że napinacz nie mógł go bardziej dociągnąć (czy coś w tym stylu)

następna wymiana (jak nie sprzedam grata cool.gif) będzie koło 180 tyś.

Fakt, że większość przebiegu robie po mieście - więc wszystko się szybciej zużywa hehe

pozdrawiam Wojtas

Napisano

Bravo 1.4 '98 rok pierwsza wymiana paska bez naoinacza po ok 55 kkm i 3.5 roku; druga wymiana po ok. 115 kkm - pasek i napinacz . Wszystko OK.

W Brava 1.4 '97 r. brata - pierwsza wymiana:113 kkm pasek i napinacz. Druga wymiana: 170 kkm tylko pasek.

Obudwa są w ciągłej eksploatacji i nie było problemów z rozrządem i silnikami w ogóle.

Uwaga na zamienniki pasków - profil zęba w oryginalnym pasku jest inny niż w np. w pasku GATES. Profil ma istotny wpływ na trwałość paska! Paski DAYCO w Bravo 1.4 idą prawdopodbnie na pierwszy montaż.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.