Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aatra H wymiana łożyska sprzęgło kompresora klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chcę wymienić w swojej astrze łożysko w sprzęgle które załącza kompresor.

Klima manualna, astra 2005 Z18XE

Objawy, łożysko "ćwierka" przy wyłączonej klimie (wykluczyłem rolkę napinacza, jest zmieniona i dalej słychać) a przy włączonej klimie na wolnych obrotach charczy.

Znalazłem opisy jak wymienić to łożysko w omedze, w passacie, w fiacie stilo, ale astry nie namierzyłem.

Najbardziej interesuje mnie jakie łożysko trzeba zakupić oraz jakie narzędzia będą mi potrzebne (chcę wymienić bez wyciągania kompresora)

Jeśli ktoś z Was wymieniał u siebie, to będę wdzięczny za każdą cenną wskazówkę wink.gif

Napisano

Będziesz potrzebował klucz do unieruchomienia sprzęgła podczas odkręcania centralnej śrubki i dobry klucz do jej odkręcenia. Ściągacz do koła i szczypce do pierścieni segera (zewnętrznych i wewnętrznych). Pierścienie mocujesz w takim położeniu w jakim zostały zdemontowane. Uważaj na podkładki dystansowe, które ustalają szczelinę między sprzęgłem i kołem.

Łożysko ma najprawdopodobniej wymiary 35x52x22, ale dla pewności lepiej zmierzyć po demontażu.

Napisano
  • Autor

Koło jak rozumiem ściągaczem, ale wcześniej gdzieś znalazłem opis, że potrzebny jest ściągacz np do magneta w motorowerach, ale to był opis chyba przy omedze, tutaj też tak jest?

Napisano

> Łożysko ma najprawdopodobniej wymiary 35x52x22, ale dla pewności lepiej zmierzyć po demontażu.

Znalazłem informacje, że do tego kompresora (DELPHI 0165012/0, CVC) jest łożysko o wymiarach 35x50x20.

Napisano

Za pewne masz rację waytogo.gif. Tak sobie patrzę na to koło i wygląda na to, że łożysko jest zamocowane do niego przez zapunktowanie.

Potrzebny będzie pierścień do wybicia łożyska (może nawet dremelek do zeszlifowania wypływek) i coś do zapunktowania nowego.

Niedawno robiłem przegląd sprężarki z Betki i łożysko też było w ten sposób zamocowane.

286779421-%B3o%BFysko.jpg

Napisano
  • Autor

To jeszcze pytanie do doświadczonych kolegów, jakie kupić łożysko, cobym nie musiał za pół roku rozbierać tego od nowa?

Napisano

> jakie kupić łożysko

Ważne, żeby nie kupować taniej chińszczyzny. Myślę, że SKF, FAG to najlepszy wybór, ale nie wszędzie może być dostępny.

Pozdr.

Napisano

> Ważne, żeby nie kupować taniej chińszczyzny. Myślę, że SKF, FAG to najlepszy wybór, ale nie

> wszędzie może być dostępny.

> Pozdr.

NTN bym dorzucił do tego zestawienia.

• 8 lat później...
Napisano

Szukam właśnie łożyska do tej sprężarki w Z18XE. Symbol sprężarki WG.

Poratuje ktoś numerem lub wymiarami łożyska?