Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sens nizszej opony

Featured Replies

Napisano

musze kupic kpl letnich opon. standardowo uzywalem 215/55/17 ale poniewaz toyota jest dosc miekka pomyslalem ze moznaby przynajmniej troche nadrobic oponami

co zyskam zmieniajac opony na 225/50/17?

trakcja, komfort osiagi?

Napisano

> musze kupic kpl letnich opon. standardowo uzywalem 215/55/17 ale poniewaz toyota jest dosc miekka

> pomyslalem ze moznaby przynajmniej troche nadrobic oponami

> co zyskam zmieniajac opony na 225/50/17?

> trakcja, komfort osiagi?

Na wysokości opony nie wiele. Pewnie będzie gorzej w koleinach i ciut lepiej w zakrętach.

Napisano

> Na wysokości opony nie wiele. Pewnie będzie gorzej w koleinach i ciut lepiej w zakrętach.

I gorzej przy podjeździe pod krawężnik.

Napisano

Jezeli wezmiesz pod uwage, ze druga grupa cyft to wysokosc w stosunku do szerokosci to smien twierdzic, ze bedzie identyczna.

Wzrosnie spalanie i teoretycznei polepszy sie przyczepnosc.

Wyprowadz sobue rownanie trygonometryczne i bedziesz mial co do mm

wink.gif

Napisano

Tak to ty nic nie zmienisz, bo co prawda zmniejszasz profil, ale zwiekszasz szerokość. Zmniejszyć profil a szer. zostaw i wtedy zrobi się trochę twardziej

Napisano

> Tak to ty nic nie zmienisz, bo co prawda zmniejszasz profil, ale zwiekszasz szerokość. Zmniejszyć

> profil a szer. zostaw i wtedy zrobi się trochę twardziej

No ale wtedy zmieni obwód koła i licznik nie będzie pokazywał prawdziwych wartości.

Napisano

> No ale wtedy zmieni obwód koła i licznik nie będzie pokazywał prawdziwych wartości.

A pokazuje? Bo jeśli podany przez autora pierwszego posta rozmiar jest fabryczny to wskazania licznika będą najprawdopodobniej zawyżone.

Napisano

...

Prawie nic. Tylko pół cm. niższa.

Polecam kalkulator rozmiaru opon

Można porównać dwie opony i zobaczyć jakie są różnice. Z przekłamaniem prędkościomierza włącznie.

Pozdrawiam.

Napisano

> No ale wtedy zmieni obwód koła i licznik nie będzie pokazywał prawdziwych wartości.

Tyle, ze predkosc moze sobie sprawdzic w komorce z GPS'em. Potrzebne redkosci to 50, 70, 90

wink.gif

Napisano

> musze kupic kpl letnich opon. standardowo uzywalem 215/55/17 ale poniewaz toyota jest dosc miekka

Biorąc pod uwagę szerokość opony, różnica 10mm może przy ekstremalnej jeździe tyłek uratować. Dla odmiany mniejsza o 11,5mm średnica spowoduje, że zwykłe do tej pory sytuacje drogowe, mogą stać się ekstremalne. Różnica wskazań prędkościomierza o 1,8 % może być przyczyną uszczuplenia zawartości Twojego portfela. Ja wiem, że 98,2km/h zamiast 100km/h to niewielka różnica, ale jak bardzo jest to niewielka różnica, lepiej wyjaśnią zwiedzający na przykład gminę Człuchów. zlosnik.gif

Napisano

zyskasz ... nic co odczujesz - opona 225 bedzie zaledwie o niecale 6 mm nizsza a i przy tej szerokosci tez nie poczujesz czegos co mozna by nazwac wzrostem trakcji

Napisano

> Biorąc pod uwagę szerokość opony, różnica 10mm może przy ekstremalnej jeździe tyłek uratować.

A ja zawsze myślałem, że to umiejętności kierowcy mają znaczenie.

Napisano

> Wyjaśniam:

> 61/50km/h kosztuje 100 lub 150 PLN

za tyle to jest od 50 do 100 zł

Napisano

> za tyle to jest od 50 do 100 zł

SM Debrzno daje 100 PLN. 150 jak nie wskażesz kierowcy. Wczoraj na przykład stacjonarne z SM Debrzno stały pozakrywane, ale w Uniechówku już był śmietnik. W Borkowie stacjonarny działał.

Swoją drogą - nie wolno odśnieżać odpalonego samochodu, z czym się właściwie zgadzam. Ale dlaczego pojazd straży miejskiej może stać z pracującym silnikiem ?

Napisano

> A ja zawsze myślałem, że to umiejętności kierowcy mają znaczenie.

A ja zawsze myślałem, że umiejętności kierowcy nie zależą od szerokości opony. zlosnik.gif

Napisano

> A ja zawsze myślałem, że umiejętności kierowcy nie zależą od szerokości opony.

No ale to sam sobie zaprzeczasz teraz

Quote:

różnica 10mm może przy ekstremalnej jeździe tyłek uratować

Napisano

> No ale to sam sobie zaprzeczasz teraz

Poddaję się, ogłaszam bezwarunkową kapitulację, nie mam siły walczyć z Twoim poczuciem humoru. zlosnik.gif

Napisano

> Poddaję się, ogłaszam bezwarunkową kapitulację, nie mam siły walczyć z Twoim poczuciem humoru.

Trafiony zatopiony grinser006.gif

Napisano

> teoretycznei polepszy sie przyczepnosc.

Praktycznie też się polepszy i to bardzo