Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Frontera B 2.2DTI

Featured Replies

Napisano

Pytanie ogólne czy warto? Miała by targać przyczepę do 1t, poradzić sobie w błotnistych budowach i tyle. Jak sprawdzać działanie napędów, czy silnik to zwykłe 2.2DTI z Astry II np.?

Napisano

> Pytanie ogólne czy warto? Miała by targać przyczepę do 1t, poradzić sobie w błotnistych budowach i

> tyle. Jak sprawdzać działanie napędów, czy silnik to zwykłe 2.2DTI z Astry II np.?

Warto - sam takiej szukałem, ale że nie udało się znaleźć odpowiadającej wymogom to się na CRv skończyło.

EDIt poszło na PV

Napisano

> Pytanie ogólne czy warto? Miała by targać przyczepę do 1t, poradzić sobie w błotnistych budowach i

> tyle. Jak sprawdzać działanie napędów, czy silnik to zwykłe 2.2DTI z Astry II np.?

W B napedy zalaczaja sie przyciskiem Po wlaczeniu kontrolka powinna sie swiecic, jak sie nie zalaczy, to bedzie mrugac. Tak samo przy rozlaczeniu.

No i Frontera nie ma roznicowego miedzyosiowego, nie wiem, czy wiesz wink.gif

Napisano

> W B napedy zalaczaja sie przyciskiem Po wlaczeniu kontrolka powinna sie swiecic, jak sie nie

> zalaczy, to bedzie mrugac. Tak samo przy rozlaczeniu.

> No i Frontera nie ma roznicowego miedzyosiowego, nie wiem, czy wiesz

Znaczy się nie wolno po czarnym (czyt. po drodze z bdb przyczepnością jeździć na 4 łapki).

Ja myślę ze jemu 4x4 to w teren potrzebne będzie, a reszta czyli masa i moment do przyczepy - dobrze myślę?

Napisano
  • Autor

> Znaczy się nie wolno po czarnym (czyt. po drodze z bdb przyczepnością jeździć na 4 łapki).

> Ja myślę ze jemu 4x4 to w teren potrzebne będzie, a reszta czyli masa i moment do przyczepy -

> dobrze myślę?

Dobrze, jest budowa, będzie targanie materiałów różnorakich i szkoda Astry, lepiej mnie wyjdzie kupić taką Fronterę a i później się też przyda na targanie przyczepy kempingowej do Bieszczad. Musi poradzić sobie w lekkim błocie, opony zakładam szosowo-terenowe i tyle. ok.gif

Napisano

IMHO warto.

Użytkowałem taki samochód przez 4 lata i wszystko było w porządku.

Silnik 2.2 DTI pochodzi z Omegi/Vectry, do napędu wersji Sport był wystarczający chociaż nie można mówić o demonicznych przyśpieszeniach. Ot zupełnie sprawny, wystarczający do normalnej jazdy.

Jak coś Cię interesuje to pytaj ok.gif

Napisano
  • Autor

> IMHO warto.

> Użytkowałem taki samochód przez 4 lata i wszystko było w porządku.

> Silnik 2.2 DTI pochodzi z Omegi/Vectry, do napędu wersji Sport był wystarczający chociaż nie można

> mówić o demonicznych przyśpieszeniach. Ot zupełnie sprawny, wystarczający do normalnej jazdy.

> Jak coś Cię interesuje to pytaj

Jak awaryjność i spalanie? To najważniejsze tematy. Umiem wybaczać drobne awarie, ale sam wiesz - robić np. most co 10kkm to mi się średnio widzi. zlosnik.gif

Napisano

> Jak awaryjność i spalanie? To najważniejsze tematy. Umiem wybaczać drobne awarie, ale sam wiesz -

> robić np. most co 10kkm to mi się średnio widzi.

Mosty w B sa lepsze, niz w A wink.gif Ale przy normalnym uzytkowaniu nie slyszalem, zeby ktos ukrecil.

Spalanie (slyszane od znajomych, niezalezy czy w longu, czy w sporcie):

- trasa od okolic 8L

- miasto od okolic 10L

Z tym, ze na oponach MT, wiec pewnie z 1L sie da zejsc na szosowkach.

Z bolaczek to moga byc jakies uszczelki w pompie wtryskowej, ze jest problem z paleniem w zime, ale to znajomy mowil, ze koszt kolo 350-400 zl z robocizna.

Napisano

Spalanie:

- miasto około 11 litrów (opony wybitnie szosowe)

- trasa da sie zejsc do okolo 8 litrow

Awaryjność:

Ja nie narzekałem. Przez cały czas posiadania samochodu - od 2008 do 2012 i przebieg od 88tyś km do 130 nadprogramowo zrobione zostały:

- koło pasowe paska osprzętu (rozpadło się na pół)-nie pamiętam już ceny ale bez problemu można kupić na allegro firmy FEBI i wymienić samemu-trzeba mieć porządny klucz bo bardzo ciężko się odkręca

- szalejące zegary - dopada w pewnym momencie każdą Fronterę, naprawa około 200zł

- wymiana gumowych wężyków do pompki podciśnienia (sparciały ze starości) - kupowałem na metry więc jakieś grosze wyszły

Chyba tyle, oprócz tego standard - olej, filtry, tarcze + klocki przód, tłumik końcowy.

Napisano
  • Autor

> Spalanie:

> - miasto około 11 litrów (opony wybitnie szosowe)

> - trasa da sie zejsc do okolo 8 litrow

> Awaryjność:

> Ja nie narzekałem. Przez cały czas posiadania samochodu - od 2008 do 2012 i przebieg od 88tyś km do

> 130 nadprogramowo zrobione zostały:

> - koło pasowe paska osprzętu (rozpadło się na pół)-nie pamiętam już ceny ale bez problemu można

> kupić na allegro firmy FEBI i wymienić samemu-trzeba mieć porządny klucz bo bardzo ciężko się

> odkręca

> - szalejące zegary - dopada w pewnym momencie każdą Fronterę, naprawa około 200zł

> - wymiana gumowych wężyków do pompki podciśnienia (sparciały ze starości) - kupowałem na metry więc

> jakieś grosze wyszły

> Chyba tyle, oprócz tego standard - olej, filtry, tarcze + klocki przód, tłumik końcowy.

Dzięki za info, czyli warto przemyśleć. ok.gif

Napisano

> Dzięki za info, czyli warto przemyśleć.

Zdecydowanie tak ok.gif

Niestety obawiam się, że czeka Cię dość długie szukanie zadbanego egzemplarza. Jak ja szukałem to większość była facepalm%5B1%5D.gif

Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania, chętnie odpowiem.

Napisano

> Dzięki za info, czyli warto przemyśleć.

Odnośnie poszukiwań wysłałem ci coś na PV

Napisano

czy B jest rzeczywiście lepsza od A? pytam bo mieliśmy taką kiedyś w robocie i to straszne padło było. bez przerwy się rypały napędy

Napisano

> czy B jest rzeczywiście lepsza od A? pytam bo mieliśmy taką kiedyś w robocie i to straszne padło

> było. bez przerwy się rypały napędy

Może napędy, bo reszta no.gif

A fabrycznie miała stalowe osłony na zbiornik, reduktor, płytę pod silnikiem (w Loganie MCV też mam stalową płytę pod silnikiem), stalowe zderzaki czy też osłonę z grilla ok.gif

Napisano

> czy B jest rzeczywiście lepsza od A? pytam bo mieliśmy taką kiedyś w robocie i to straszne padło

> było. bez przerwy się rypały napędy

Ale co w A dokładnie się działo z napędami? bo tam jest najprostsze rozwiązanie jakie można sobie wyobrazić w 4x4

Napisano

> Ale co w A dokładnie się działo z napędami? bo tam jest najprostsze rozwiązanie jakie można sobie

> wyobrazić w 4x4

Nic się nie działo gdy się miało manualne sprzęgiełka.

Napisano

jakieś sprzęgło kłowe z przodu - podobno - się uwalało niewiem.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam. Żeby nie zakładać nowego wątku odgrzeję kotleta. Zastanawiam się nad Fronterą A. Auto do jazdy wokół komina i na rybki. Hak aby ciągać przyczepkę i łódkę. Warto w cos takiego się pchać?? Na co zwracać uwagę??

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Witam. Żeby nie zakładać nowego wątku odgrzeję kotleta. Zastanawiam się nad Fronterą A. Auto do

> jazdy wokół komina i na rybki. Hak aby ciągać przyczepkę i łódkę. Warto w cos takiego się

> pchać?? Na co zwracać uwagę??

> Pozdrawiam

Krótka czy długa?

Mam taką 2.0 8v z lpg rocznik 94. Ogólnie jest ok - choć trochę pali. No i demonem prędkości nie jest. Z korozją nie mam problemów. Dobry wybór to silnik diesel 2.8 isuzu.

Przy zakupie poza standardami warto zwrócić uwagą na stan mostów i automatycznych sprzęgiełek załączających przedni napęd. Jak padną to za 400-500 kupujesz manualne, które przy rekreacyjnym jeżdżeniu są niezniszczalne.

Napisano

> Krótka czy długa?

Wolałbym wersję Long

> Mam taką 2.0 8v z lpg rocznik 94. Ogólnie jest ok - choć trochę pali. No i demonem prędkości nie

> jest. Z korozją nie mam problemów. Dobry wybór to silnik diesel 2.8 isuzu.

Spalanie mnie nie przeraża bo to tylko rybki i wokoło komina jako drugi wóz ok.gif

> Przy zakupie poza standardami warto zwrócić uwagą na stan mostów i automatycznych sprzęgiełek

> załączających przedni napęd. Jak padną to za 400-500 kupujesz manualne, które przy

> rekreacyjnym jeżdżeniu są niezniszczalne.

A jak sprawdzić stan mostów??

Napisano

> Wolałbym wersję Long

może praktyczniejsza ale brzydsza crazy.gif

> Spalanie mnie nie przeraża bo to tylko rybki i wokoło komina jako drugi wóz

u mnie pełni taką funkcję i jest ok ok.gif

> A jak sprawdzić stan mostów??

nasłuchiwać smile.gif

Tylni podczas normalnej jazdy. Przód w terenie po zapięciu napędu. Sprawdzić wycieki... Na reszcie metod się nie znam - mi nigdy nie padły.

Napisano

> może praktyczniejsza ale brzydsza

Ale wędki mi długie wejdą zlosnik.gif a i na jak na nockę pojadę to można będzie się kimnąć.

> u mnie pełni taką funkcję i jest ok

ok.gif

> nasłuchiwać

> Tylni podczas normalnej jazdy. Przód w terenie po zapięciu napędu. Sprawdzić wycieki... Na reszcie

> metod się nie znam - mi nigdy nie padły.

Tez myślę że wymienię oliwę i będzie oki

A jak sie taka fronterka sprawdza w terenie??

Nie klasyczny offroad ale w takim trudniejszym. Często warto jest podjechać pod sama wodę ale zwykłe auta nie dają rady. Mezo aorto coś tam zmodyfikować aby lepiej spisywała się w terenie??

Napisano

> Ale wędki mi długie wejdą a i na jak na nockę pojadę to można będzie się kimnąć.

fakt - do takich zastosowań idealnie nadaje się long

> Tez myślę że wymienię oliwę i będzie oki

od tego trzeba zacząć ... zresztą używane mosty są tanie - kwestia znalezienia sprawnego o odpowiednim przełożeniu

> A jak sie taka fronterka sprawdza w terenie??

> Nie klasyczny offroad ale w takim trudniejszym. Często warto jest podjechać pod sama wodę ale

> zwykłe auta nie dają rady. Mezo aorto coś tam zmodyfikować aby lepiej spisywała się w

> terenie??

Offroadowi onaniści powiedzą Ci, że tylko i wyłącznie patrol....

Ale do Twoich potrzeb to naprawdę dobre auto w terenie. Nie trzeba nic przerabiać - wystarczą odpowiednie opony.

Napisano

> fakt - do takich zastosowań idealnie nadaje się long

podwójna podłoga ze schowkami na wędki. A na podłodze materacyk ok.gif

> od tego trzeba zacząć ... zresztą używane mosty są tanie - kwestia znalezienia sprawnego o

> odpowiednim przełożeniu

I o to chodziło ok.gif

> Offroadowi onaniści powiedzą Ci, że tylko i wyłącznie patrol....

> Ale do Twoich potrzeb to naprawdę dobre auto w terenie. Nie trzeba nic przerabiać - wystarczą

> odpowiednie opony.

Ja nie uprawiam offroadu więc nie potrzebuję bóg wie czego. Zależy mi na tanim w eksploatacji i naprawach aucie ok.gif A oponki zobaczymy na jakich autko będzie stało zlosnik.gif

Napisano

> Ja nie uprawiam offroadu więc nie potrzebuję bóg wie czego. Zależy mi na tanim w eksploatacji i

> naprawach aucie A oponki zobaczymy na jakich autko będzie stało

ok.gif

Ogólnie auto tanie w zakupie, części też nie drogie....

No i w terenie dzięki reduktorowi też daje radę.

Napisano

> Ogólnie auto tanie w zakupie, części też nie drogie....

> No i w terenie dzięki reduktorowi też daje radę.

Więc szukam Fronterki w wersji Long ok.gif

Napisano

> Więc szukam Fronterki

w wersji Long nie bedzie benzyny 2.0 tylko 2.4. Najlepszy będzie diesel 2.8, ewentualnie 2.3. Unikaj TDS-a 2.5.

Napisano

> w wersji Long nie bedzie benzyny 2.0 tylko 2.4. Najlepszy będzie diesel 2.8, ewentualnie 2.3.

> Unikaj TDS-a 2.5.

Ważne uwagi dzięki ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> w wersji Long nie bedzie benzyny 2.0 tylko 2.4. Najlepszy będzie diesel 2.8, ewentualnie 2.3.

> Unikaj TDS-a 2.5.

na jakie spalanie w mieście i trasie można liczyć w tych wersjach silnikowych?? Pomijamy teren zlosnik.gif

Napisano

> na jakie spalanie w mieście i trasie można liczyć w tych wersjach silnikowych?? Pomijamy teren

Mój 2.0 benzyna, pali w trasie ok 14-15 w mieście ok 16-18 lpg.

W dieslu nie ma szans zejść poniżej 10.