Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczne wspomaganie - naprawa

Featured Replies

Napisano

Zdemontowałem elektryczne wspomaganie celem naprawy. Niestety nie mogę dostać się do silnika,gdyż jest połączony z płytką sterownika (mam nadzieję, że nie na stałe). Może ktoś już rozbierał i wie jak się z tym uporać.

Napisano

> Zdemontowałem elektryczne wspomaganie celem naprawy. Niestety nie mogę dostać się do silnika,gdyż

> jest połączony z płytką sterownika (mam nadzieję, że nie na stałe). Może ktoś już rozbierał i

> wie jak się z tym uporać.

Po otwarciu pokrywki zobaczysz blaszane przewody. Kilka cieńszych i kilka grubszych. Przewody te łączą płytką sterującą z silnikiem i czujnikiem skrętu. Przewody są polutowane, można je rozłączyć lutownicą. Silniki raczej nie wysiadają. Wysiada elektronika sterownika, ale ta jest zalana jakimś tworzywem, tak że jest niedostępna. Nie słyszałem żeby ktoś to naprawiał. Na Allegro używki 200-500 zł. Jeżdżę na takiej już trzy lata. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Tego się obawiałem. Części raczej nierozbieralne, choć można się potrudzić i spróbować.

Ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa:

- po wymianie na sprawne wspomaganie zniknie błąd,

- będzie trzeba błąd kasować, żeby działo poprawnie,

- wymagana będzie regulacja za pomocą egzaminera.

Napisano

> Tego się obawiałem. Części raczej nierozbieralne, choć można się potrudzić i spróbować.

> Ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa:

> - po wymianie na sprawne wspomaganie zniknie błąd,

> - będzie trzeba błąd kasować, żeby działo poprawnie,

> - wymagana będzie regulacja za pomocą egzaminera.

Nie trzeba kasować. Po montażu nowego wspomagania trzeba zrobić (nie pamiętam nazwy) adaptację czujnika skrętu? Tzn na równej powierzchni (placu) jadąc do przodu wykonać skręt do oporu w lewo, dalej w prawo do oporu i kawałek prosto. Komputer powinien załapać i błąd zniknie.

PS.

A rozebrać zawsze można. Ja rozebrałem i z tego pozostał mi magnes tak silny, ze trudno oderwać go jedną ręką od metalu. yay.gif

Napisano
  • Autor

> PS.

> A rozebrać zawsze można. Ja rozebrałem i z tego pozostał mi magnes tak silny, ze trudno oderwać go

> jedną ręką od metalu.

Dzięki za pomoc 20.GIF

Ps. Magnes może fajny ale tylko tyle z całego beksa.gif (nowe wspomaganie około 3500zł).

Napisano

> Dzięki za pomoc

> Ps. Magnes może fajny ale tylko tyle z całego (nowe wspomaganie około 3500zł).

uważaj przy poszukiwaniu używki old.gif

były 4 wersje ponoć niewymienialne między sobą, a i udało mi się znaleźć posty ludzi, którym nawet wspomaganie z takimi samymi numerami nie chciało z autem zagadać.

Napisano

> uważaj przy poszukiwaniu używki

> były 4 wersje ponoć niewymienialne między sobą, a i udało mi się znaleźć posty ludzi, którym nawet

> wspomaganie z takimi samymi numerami nie chciało z autem zagadać.

NIe jestem pewien czy tak jest rzeczywiście. Do auta 2002 wsadziłem z 2004 i nie było problemu. Chyba że jest jakaś awaria w systemie. Może wypowiedzą się spece w tym temacie. Pozdrawiam.

Napisano

> NIe jestem pewien czy tak jest rzeczywiście. Do auta 2002 wsadziłem z 2004 i nie było problemu.

> Chyba że jest jakaś awaria w systemie. Może wypowiedzą się spece w tym temacie. Pozdrawiam.

nigdzie nie napisałem, że to od rocznika zależy. skromny.gif

nie wiem na czym różnica między nimi się zasadza, w każdym razie spotkałem się z 4 różnymi numerami identyfikacyjnymi wspomagań do stilo (nie mylić z numerami seryjnymi grinser006.gif)

Napisano
  • Autor

Kupiłem używkę. Niestety grypa mnie powaliła. Mam gwarancję na rozruch do zwrotu lub wymiany na inne. Zakupu dokonałem w środę, mam nadzieję że po tak długim czasie gwarancja będzie ważna. Po wymianie dam znać co z tego wyszło.

Napisano

>Mam gwarancję na rozruch do zwrotu lub wymiany na

> inne. Zakupu dokonałem w środę, mam nadzieję że po tak długim czasie gwarancja będzie ważna.

Zwykle dają dziesięć dni. Będzie dobrze. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

W dniu wczorajszym montaż i próba. Wynik pozytywny. Dzisiaj przejechałem ok 100 km, bez problemu.

Samochód i wspomaganie było z 2004r. Zamontowane wspomaganie z 2002r. Numery różne.