Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy da się zdemontować wspomaganie z przekładni listwowej?

Featured Replies

Napisano

jest sobie przekładnia listwowa z Golfa 2 ze wspomaganiem. Niezbyt bardzo orientuję się jak to działa jeśli chodzi o konstrukcję ale interesuje mnie czy da się jakos zdemontować część odpowiedzialną za wspomaganie (która to stawia opór gdy pompa wspomagania nie pracuje) tak aby została nam w pełni funkcjonalna przekładnia tego wspomagania pozbawiona? Pytam bo mam w tej chwili przekładnię fabrycznie bez wspomagania ale ma ona trochę za długie przełożenie (ciężko nadążyć z kontrowaniem), a przekładnia bez wspomagania z założenia jest krótsza (a nie chcę wspomagania). Zna się ktoś na tym?

Ewentualnie może można przełożyć sam wałek z zębatką i listwę z wersji ze wspomaganiem do wersji bez wspomagania? hmm.gif

Napisano

> a dasz rade wtedy kręcić kierownicą?

Jesli zdemontuje przewody hydrualiczne i spusci plyn,powinna przekladnia sie lekko krecic.

Napisano

> Jesli zdemontuje przewody hydrualiczne i spusci plyn,powinna przekladnia sie lekko krecic.

Nie będzie się nigdy lekko kręcić, bo ma inne przełożenie.

Napisano

> Nie będzie się nigdy lekko kręcić, bo ma inne przełożenie.

Dopóki koła się krecą, nie będzie tragedii. ok.gif

Napisano

> Jesli zdemontuje przewody hydrualiczne i spusci plyn,powinna przekladnia sie lekko krecic.

Fakt, tylko co ją bedzie wtedy smarować ???

Napisano

lekko to już przesada, w octawi I po 70 km wypierdzielił cały płyn od wspomagania, jak zrobiłem kolejne 200 km to czułem jak coraz ciężej kierownica się kręci

Napisano

Pewnie i da radę, ale nie ukręcisz. Jakby nie trzeba było, to by nie robili dwóch rodzajów przekładni, tylko dokładali siłowniki - przecież to mniejszy koszt produkcji.

Napisano
  • Autor

a czy to nie jest przypadkiem tak że wystarczy z wewnątrz wywalić ten element 7 - tłok - i już będzie działać normalnie po zatkaniu wężyków od pompy? zlosnik.gif

286816597-Clipboard01.jpg

zlosnik.gif

post-14970-14352519894484_thumb.jpg

Napisano

To tak samo jakbyś zostawił otwarte otwory po wężykach lub połączył je razem - nie będzie oporu cieczy. Pozostaje kwestia przełożenia - IMHO będzie się ciężej kręciło.

Napisano

> a czy to nie jest przypadkiem tak że wystarczy z wewnątrz wywalić ten element 7 - tłok - i już

> będzie działać normalnie po zatkaniu wężyków od pompy?

jedź do kogoś kto sie regeneracją zajmuje i oświeci tak jak trzeba, może nawet coś doradzi waytogo.gif