Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[BzAK] Brodzik "murowany"

Featured Replies

Napisano

Jest potrzeba zrobienia brodzika "z płytek ceramicznych", bez użycia wkładu stalowego czy jakiegokolwiek innego. Boki brodzika mają mieć kształt "z kołnierzem", czyli część ścianki bocznej ma wystawać wyżej, kabina wchodzi jakby do środka brodzika, tzn na niższą część ścianki.

Wysoce specjalistyczny rysunek techniczny jak to ma wyglądać znajduje się poniżej biglaugh.gif

286818771-Brodzik.jpg

Na co zwrócić uwagę robiąc taki brodzik?

Odpływ będzie tzw dostępny od góry, brodzik ma być monolitem wystającym ponad podłogę (będzie zrobiony na podłodze będącej poziomem dla całej łazienki.

post-9231-143525199038_thumb.jpg

Napisano

> Zwróć uwagę na spadek i zabezpieczenie przed wilgocią. Ja mam pod prysznicem ten sam gres co na

> podłodze i odpływ liniowy. Działa.

> Po co Ci ten murek? Nie lepiej zrobić dno na poziomie podłogi? Jaki masz do tego drzwi / kabinę?

pytanie czy moze rozkuc wylewke, zeby zmiescic syfon.

Widzialem na targach budowlanych ksztaltke ze styroduru zbrojonego siatka pod wyklejanie ceramika. Moze cos takiego?

Napisano
  • Autor

> Brud się będzie zbierał przy takiej konstrukcji.

Między kabiną, a poziomym murkiem będą dystanse, woda będzie spływać do brodzika

Napisano
  • Autor

> Zwróć uwagę na spadek i zabezpieczenie przed wilgocią. Ja mam pod prysznicem ten sam gres co na

No mniej więcej tak chcę zrobić.

> Po co Ci ten murek? Nie lepiej zrobić dno na poziomie podłogi? Jaki masz do tego drzwi / kabinę?

Muszę podnieść podłogę brodzika ze względu na syfon, do tego trochę chcę podnieść do góry samą kabinę o wysokość ścianek ("pogłębić" brodzik) bo jestem dosyć wysoki i zawsze górą dużo rozchlapuje biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Zakładam, że jeżeli chce osadzić brodzik tak nisko to może.

No właśnie niestety nie może. Całość jedzie do góry.

Napisano

> Jest potrzeba zrobienia brodzika "z płytek ceramicznych", bez użycia wkładu stalowego czy

> jakiegokolwiek innego. Boki brodzika mają mieć kształt "z kołnierzem", czyli część ścianki

> bocznej ma wystawać wyżej, kabina wchodzi jakby do środka brodzika, tzn na niższą część

> ścianki.

> Wysoce specjalistyczny rysunek techniczny jak to ma wyglądać znajduje się poniżej

> Na co zwrócić uwagę robiąc taki brodzik?

> Odpływ będzie tzw dostępny od góry, brodzik ma być monolitem wystającym ponad podłogę (będzie

> zrobiony na podłodze będącej poziomem dla całej łazienki.

Wpust podłogowy Kessel (mają jakiś system antysmrodowy - po roku siada, ale na początku działa) lub Viega ma podobny system, Vabo itp

Później Ci opiszę na priv co i jak

Pytanie na ile możesz się wkuć? Jaka jest potrzebna przepustowość wody?

Pomijam kwestie estetyczne całego tego pomysłu. Teraz się murka nie robi tylko zwyczajny spadek i ładną kabinę "bez profilową".

Napisano
  • Autor

> Wpust podłogowy Kessel (mają jakiś system antysmrodowy - po roku siada, ale na początku działa) lub

> Viega ma podobny system.

> Później Ci opiszę na priv co i jak

ok.gif

Dla ułatwienia: nie zależy mi na zamykaniu korka biglaugh.gif Zupełnie biglaugh.gif

> Pytanie na ile możesz się wkuć? Jaka jest potrzebna przepustowość wody?

W ogóle się nie mogę wkuć, całość podnoszę do góry. Przepustowość średnia, jakiegoś wielkiego strumienia ani ciśnienia nie ma, jest tylko zwykły prysznic z perlatorem w środku.

Napisano

> Dla ułatwienia: nie zależy mi na zamykaniu korka Zupełnie

To jeszcze masz z Geberita (nie będzie tanio) odpływ ścienny czy jak to się nazywa

Shower_Element_03.jpg

> W ogóle się nie mogę wkuć, całość podnoszę do góry. Przepustowość średnia, jakiegoś wielkiego

> strumienia ani ciśnienia nie ma, jest tylko zwykły prysznic z perlatorem w środku.

No to będzie trzeba dać minimum 8-10 cm do góry oslabiony.gif

Niski syfon = szybkie odparowanie wody = brzydki zapach.

Rzeźba IMO

Do tego bardzo dobra izolacja itp. Sporo zabawy a wyglądać będzie tak sobie

Napisano
  • Autor

> To jeszcze masz z Geberita (nie będzie tanio) odpływ ścienny czy jak to się nazywa

To już za bardzo haj-tek grinser006.gif

> No to będzie trzeba dać minimum 8-10 cm do góry Rzeźba IMO

To akurat mnie nie przeraża, jak trzeba to może być nawet więcej.

Napisano

> To już za bardzo haj-tek

Ale estetycznie naprawdę ok. Rozumiem, że budżetowo i systemem gospodarczym ? zlosnik.gif

> To akurat mnie nie przeraża, jak trzeba to może być nawet więcej.

To czemu nie brodzik w jakiejś fajnej zabudowie ? Często będziesz korzystał ? Względy estetyczne się liczą ?

Napisano
  • Autor

> Ale estetycznie naprawdę ok. Rozumiem, że budżetowo i systemem gospodarczym ?

Ogarnę temat sam hehe.gif

> To czemu nie brodzik w jakiejś fajnej zabudowie ? Często będziesz korzystał ? Względy estetyczne

> się liczą ?

Zawsze się liczą grinser006.gif

Napisano

> Ogarnę temat sam

> Zawsze się liczą

To jak Tobie napisałem, możesz dać jeszcze brodzik z konglomeratu. Całość trochę podnieść. Estetycznie będzie niebo a ziemia i cieplej w nogi zlosnik.gif

Napisano

> A to coś innego niż XPS?

To jest właśnie XPS, tyle że gotowy wyprofilowany z niego brodzik z odpływem, przygotowany do polożenia płytek.

Napisano

> tak, to bylo to. Cos wiecej o tym systemie?

W piątek będzie u mnie przedstawiciel WIMa więc mogę się dowiedzieć co nieco. Teraz nawet ceny nie znam bo nie mam jeszcze w cenniku.

Napisano

Do robienia izolacji wodnej i klejenia płytek polecam Sika Bond T8. ok.gifLinka