Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane II 1.5 dCI - sprzęgło i zasilanie

Featured Replies

Napisano

Koledze dzisiaj zdechła Meganka - najpierw padło sprzęgło, ale doturlał się jakoś z Wrocławia do Jaworzna (ponoć na 3. biegu...). W Jaworznie zaparkował i zadzwonił do mechanika. Ten polecił mu zaciągnięcie ręcznego, wbicie jedynki i uruchomienie samochodu - żeby sprawdzić, czy sprzęgło "trzyma" (głupi test - w końcu chłopak dojechał a problem polega na tym, że pedał chodzi całkiem luźno - bez żadnego oporu - a trzyma go w górze chyba tylko sprężyna). Jak mechanik doradził - tak zrobił. Samochód szarpnął i zgasło wszystko - zasilane są tylko światła awaryjne i gniazdo karty (tzn. jest podświetlone).

Teraz pytania smile.gif Sprzęgło przy takich objawach, to raczej wysprzęglik (jest wewnętrzny w miejscu łożyska oporowego, czy zewnętrzny?), czy raczej tarcza sprzęgła? Prąd - gdzie grzebać, bo przypuszczam, że poleciał jakiś bezpiecznik, ale gdzie w tym aucie łapy wsadzić - pojęcia nie mam. Skrzynka bezpieczników to pudełko przy kielichu od strony kierowcy - zakręcone dwiema "gwiazdkami"?

Napisano

wysprzęglnik jest raczej tak jak w benzyniakach - wewnętrzny. Jak puścił olej to raczej tarcza też będzie do wymiany crazy.gif mnie to niestety spotkało. Bezpieczniki są tam gdzie piszesz.

Napisano
  • Autor

> wysprzęglnik jest raczej tak jak w benzyniakach - wewnętrzny. Jak puścił olej to raczej tarcza też

> będzie do wymiany mnie to niestety spotkało. Bezpieczniki są tam gdzie piszesz.

A jeszcze jedno pytanie - wysprzęglik jest na jednym obiegu z hamulcami, czy osobno?

Napisano

obstawiam ze spalil glowny bezpiecznik zasilania, mniej wiecej tak bedzie wygladal:

04623077.jpg

Jak ma zamiar pojezdzic tym autem, to polecam wymiane kompletu, sprzeglo + wysprzeglik, jak szuka dobrej cenki to rzuc mi Vin na priva i wycenie w poniedzialek z rana...

Napisano

> A jeszcze jedno pytanie - wysprzęglik jest na jednym obiegu z hamulcami, czy osobno?

na jednym

Napisano
  • Autor

> obstawiam ze spalil glowny bezpiecznik zasilania, mniej wiecej tak bedzie wygladal:

> Jak ma zamiar pojezdzic tym autem, to polecam wymiane kompletu, sprzeglo + wysprzeglik, jak szuka

> dobrej cenki to rzuc mi Vin na priva i wycenie w poniedzialek z rana...

I ten bezpiecznik jest w skrzynce pod maską, tak?

Napisze kumplowi, żeby VIN podesłał i prześlę Ci smile.gif

Napisano

jest gdzies przy akumulatorze, bij zabij dokladniej nie wyjasnie.

Napisano

Wyjście ze zbiorniczka na wysprzęglik jest +/- w jego połowie,więc sprawdźcie ile dokładnie płynu jest. Co do bezpiecznika to padł ten na klemie akumulatora,są tam 3,padł największy i dlatego nie ma zapłonu.

Napisano
  • Autor

> Wyjście ze zbiorniczka na wysprzęglik jest +/- w jego połowie,więc sprawdźcie ile dokładnie płynu

> jest. Co do bezpiecznika to padł ten na klemie akumulatora,są tam 3,padł największy i dlatego

> nie ma zapłonu.

Bezpiecznik wymieniony ok.gif Dzięki za podpowiedzi 20.GIF

Co do wysprzęglika to jestem niemalże pewien, że to jego wina, bo hamulec mięknie - tzn. auto niby może zahamować, ale jeżeli docisnę hamulec, to pomalutku do podłogi idzie.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Zależy która to Meganka.

Może być zewnętrzny jak w benzyniakach (siłownik sprzęgła), a może być wewnętrzny przy tarczy i docisku.

Napisano

pokaz mi renowke z tych terazniejszych ktora ma wysprzeglik zewnetrzny...

Napisano

Jak padnie wysprzeglik - to pedał sprzegła wpada w podłogę i nie odbija.

Czasami przy podpompowaniu - wraca na jakiś czas.

w tym wypadku mogła jeszcze paść pompa.

Napisano
  • Autor

Prawdopodobnie wewnętrzny wysprzęglik poleciał - w każdym razie mechanik (chyba raczej "mechanik") bawił się z tym tydzień ponad a na koniec oddał auto z nieodpowietrzonym układem i kumpel pisał mi, że dość poważnie się zdziwił, gdy wyjechał z warsztatu i po 100 metrach znowu nie miał sprzęgła wink.gif